reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

hej hej
takie mam pytanko do bardziej doświadczonych Mam :)
jak to u Was było z dietą w ciąży? czytałam że nie powinno się spożywać zbyt dużej dawki wit A, bo to niebezpieczne dla dziecka... ale skąd pewność czy nie przedawkuję? uwielbiam warzywa i owoce i jem ich sporo, niestety również takie, które są bogate w wit A - pomidory, marchew, pomarańcze , papryka itp. dodatkowo łykam taki zestaw witamin dla kobiet w ciąży, głównie z powodu zawartości w nim kwasu foliowego i zestawu innych witamin ( B, D ). niestety, wit A również tam jest. Jak to było u was? uważałyście na to co jecie?

reklama
Mozna jesc wszystko. Z witamina a uwazac nalezy z watrobka. Nie jesc jej duzo bo ona zawiera duze stezenie witaminy a. Taka z warzyw nie jestes w stanie przedawkowac.
Najlepiej jesc zdrowo, tluszcze zdrowe, ryby itd.zaleca sie omijania surowizny w sensie surowe mieso i ryby bo moga zawierac bakterie.

Ja nie jem suplementow tylko kwas foliowy i zdrowa dieta.

Tez mam chora tarczyce ale mam gravesa basedowa.
Endokrynolog mowila aby zbadac w 24 tyg ciazy przeciwciala bo trzeba skontrolowac.na tym etapie zaczynaja przenikac przez lozysko.
Przy niedoczynnosci nalezy caly czas kontrolowac tsh.ma byc niskie.

p19udqk3omu1vzit.png

ukdy3e5e73vk6yxz.png

Kropek i Kamyk 12.2012(**) Przecinek 06.2016(*)

Hej dziewczyny. Mam pytanko, bo nigdy nie miałam takiej sytuacji. W połowie cyklu miałam delikatne plamienia, takie dosłownie maciupkie na wkładce i to trwało 3 dni. Około 5 października powinnam dostać okres a go nie ma. Co myślicie?

Zgadzam sie z Kum co do jedzenia, dołożyłabym jeszcze do zakazanych sery plesniowe i niektore ryby wedzone. Nie pamietam dokladnie ktore, ale na pewno ryba maslana. A i tunczyk :(

Hej dziewczyny. Mam pytanko, bo nigdy nie miałam takiej sytuacji. W połowie cyklu miałam delikatne plamienia, takie dosłownie maciupkie na wkładce i to trwało 3 dni. Około 5 października powinnam dostać okres a go nie ma. Co myślicie?
Zrób test i po problemie,plamienia są różne tak sam ojak ich przyczyna.
Tuńczyka nie wolno? Ja też kwas foliowy i zróżnicowana dieta.

Mam i już dwójkę dzieci,a test mnie nie uspokoi... Pytam, bo nigdy nie zdarzyło mi się takie coś :O

Dziewczyny ja w obu ciążach jadłam praktycznie wszystko oprócz surowego mięsa. Łosoś wędzony się zdarzył, ser camembert też. Wątróbkę też jadłam, ale nie jakoś w wielkich porcjach. Trzeba pamiętać, cze suplementy diety nie wchłaniają się w 100%.

U mnie w połowie cyklu, ok 2 dni po owulacji wystąpiło delikatne plamienie- myślę, że wtedy właśnie komórka się zagnieżdżała :-) Ok tygodnia później test pokazał 2 kreski :-) Jeśli okres Ci się spóźnia, to test już na pewno wykaże czy to ciąża :-)

hchy3e3kn3tf4srb.png

Można jeść sery pleśniowe jeśli są z pasteryzowanego mleka, a takie są produkowane w Polsce, np. Turek.
Zabronione jest mleko nie pasteryzowane, które może mieć bakterie.

0d1yhqvkorvfo1vd.png

reklama
Ja w pierwszej ciąży nie mogłam patrzeć na tuńczyka, normalnie twarz mi wykręcało... i ten zapach [emoji13][emoji32]

hchy3e3kn3tf4srb.png

Do góry