reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cycowe mamy :)

Hmmmmm chyba trzeba próbować do skutkuu z tą butlą. Moja na szczęście wczoraj zjadła z butli a też miałam obawy, czy aby nie zapomniała. A jeśli to nie pomoże, to może połóż się z nią na cały dzień i niech ssie ile wlezie, to laktacja nadgoni i mleczka będzie pod dostatkiem.
Można jeszcze chyba próbować podawać mleczko czymś a'la strzykawką albo specjalnym naparstkiem, tylko tak jak piszesz, to pewnie strasznie długo zajmie.

A ja mam inne pytanko- zakupiłam dzisiaj kleik ryżowy. Nadal mam zamiar go podać po 5 m-cu, choć pisze, że można po 4 m-cu. No i na tym kleiku pisze, żeby podawać go łyżeczką w proporcjach chyba 3 łyżki na 200 ml mleka. No to ile to dziecię będzie jadło, żeby zjeść tyle łyżeczką? Chyba to ze 3 godziny mi zajmie, nawet jeśli by zjadła tylko 150 ml????? Ja bym wolała dolać to do mleczka i podać z butelki. Jak myslicie będzie tak bardzo źle, jak podam to butelką?

Marta Ty chyba pisałaś też, że podajesz wodę? Jaka to jest woda? Ciepła czy taka w temp. pokojowej? I taka z butelki czy przegotowana z kranu?

będe próbować z tą butlą...a leżeć to ja już leże z nią tak 3tygodnie prawie..cyce z bólu mi chyba odpadną niedługo :(

też się zastanawiam nad tym podawaniem łyżeczką takiej ilości -pół dnia chyba dziecko to będzie jadło ? :/

reklama
cholercia tylko widzisz ona jeszcze miesiac temu jadla z butli bez problemu...teraz z moim mlekiem czy modyfikowanym nie chce za nic :( moze jakims soczkiem ja skusić ? niekapka tez juz kupilam ,ale jest od 6mc i zdecydownie jeszcze za szybko z niego leci :/..hmmm nie poddam sie tak łatwo na pewno...
aaa teraz własnie ja karmilam cycem...po 4 godzinach mam pełno mleka,az leciało z drugiej ,ze hej...poprostu przy karmieniu w nocy brakuje nam ewidentnie mleka na 1-1,5 posiłku...echhha było tak pięknie i bezproblemowo ...
Jest niekapek Tommee Tippee od 4 m-ca, ja wlasnie taki zamówiłam, ejszcze nie przyszedł, ale ponoć z niego leci akuratnie :)

będe próbować z tą butlą...a leżeć to ja już leże z nią tak 3tygodnie prawie..cyce z bólu mi chyba odadną niedługo :(

też się zastanawiam nad tym podawaniem łyżeczką takiej ilości -pół dnia chyba dziecko to będzie jadło ? :/

Doskonale Cie rozumiem, mało tego, ja właśnie przeżywam podobne akcje pomimo, że pokarmu mam dużo. Nawet jak w dzień Lolek zje odciągniętego 150 ml to i tak po 1,5 godziny max jest głodny jak wilk!! Od paru dni jest coraz gorzej, bo mam wrażenie że je i je i je i najeść się nie może. Ponieważ już ma ponad 4 m-ce jest to mniejszy problem niż z miesięcznym maluszkiem, więc jeszcze sie spytam pediatry czy kaszkę czy kleik lepiej i w ciągu dnia będę mu podawać. Ja i tak od poczatku wciąż walczyłam o karmienie , wiec 4 mce na samym cycu to i tak olbrzymi sukces. Ale teraz już wolę, żeby dziecko się najadało i było przez to spokojniejsze (a nie ciągle nerwowe). I doskonale rozumiem Cię i trzymam kciuki za udane eksperymenty z butelką ! :)

aj a nie biore witamin i mi wlosy nie wypadaja.. ;)
wrecz przeciwnie po ciąży sa jeszcze ładniejsze i bardziej puszyste :p

No to sie ciesz bo moze i ciebie jeszcze dopasc:tak:

dziewczyny widze, że wy już dajecie kleik, jabłuszka i chyba ja zostałam tylko na cycu i chyba anoola:) rozumiem, że część z was wraca do pracy i dzieciaczki musza jeśc coś innego. nam pediatra nic nie mówiła ostatnio, ja zawsze mam 100 pytan a jak wchodze do gabinetu to mam blokade i zapominam.z tym glutenem też jestem zielona. skonczylismy wczraj 4 miesiące, czy mam już zacząć cos podawać, czy narazie tylko cyc? i po 5 zaczać wprowadzać najpierw kleik (to kupuje sie normalnie w jakims spożywczym? :)) a potem gluten czyli kaszki np tak? o rany ja nic nie wiem! ide poczytać, bo aż mi głupio, że taka niewiedzą świece!!

My tez tylko i wylacznie na cycu:tak:
a więc u nas zaczeły się problemy...cieszyłam się ,że po kryzysie 14dniowym Mała znów śpi całą noc i w związku z tym po nocce pokarmu dużo a tu znów druga noc z głowy i memlanie chyba ze 3 czy 4 razy :szok: a na karmienie o 10-11 tak jak zwykle mleka juz nie ma :-( dziś był poraz pierwszy ryk z powodu głodu ...brała cyca ,poćlumała i płacz :-(, z drugim to samo :-(...zrobiłam mleko modyfikowane zatem a ona oczywiście z butli nie chce...godzine mój R z nią walczył,ale nie weźmie smoka za nic :-(..w końcu zasneła zmęczona tym wszystkim...zmęczona i głodna :-( a ja cała zaryczana zadzwoniłam do cioci-pediatry i pytam się co robić ?
a więc- mam się nie stresowac i wprowadzać jeden stały posiłek -powiedziała,że w 5 miesiącu już czas najwyższy na to :tak: .... na noc dawać kaszkę ,ale nie manna,bo tą wprowadzić dopiero w 6mc (jedną łyżeczkę) tylko kaszkę ryżową ! oczywiście pomiędzy posiłakmi i przed podaniem kaszki i pokarmu stałego dawać cyca ,aby Mała jak najwięcej ciągneła mleczka naturalnego :-) ...no i kamień spadłby mi z serca ,gdyby nie problemy z piciem z butelki !!!boje się,że mleka w cycach będzie coraz mniej a przecież nie będe karmiła dziecka łyżeczką przy każdym posiłku ,bo spędzimy cały dzień na tym :/ dziewczyny poradzcie mi co mam robić ,aby ta nasza Mała bźdźągwa chciała znów jeść z butli plissssssssssss...

No o widze ze jest tak samo jak u mnie:tak:tez nie chce pic z butelki:no:musze go chyba nauczyc i podawac po troszku herbatki:tak:

Jeszcze jest taka woda Mama i Ja zatwierdzona przez Instytut Matk i Dziecka i czytałam o niej w jakiejś gazecie o dzieciach, że jest dobra i teraz taką piję. Ale Żywiec też mi smakuje.

Tak szybciutko tylko skrobne o naszym kolejnym eksperymencie :-D
Maciek na noc dostał 120ml (więcej nie miałam czasu odciągnąć) + doładowanie i standardowo o 9 zasnął... obudził sie o 10 :wściekła/y: Nie mogłam go uspokoić w łóżeczku, więc go wyciągnęłam i płaczu i wrzasków było na 20min z krótkimi przerwami :-( Nie dawałam mu cyca bo wiedziałam, że nie jest głodny :sorry2: ale jak zasnął o 10.20 to wstał dopiero o 4.40 :tak:
Nie muszę chyba dodawać, że wkońcu cyce pełne mleka :-)

Hot chocolate
Odp: Cycowe mamy :)
Tak szybciutko tylko skrobne o naszym kolejnym eksperymencie :-D
Maciek na noc dostał 120ml (więcej nie miałam czasu odciągnąć) + doładowanie i standardowo o 9 zasnął... obudził sie o 10 :wściekła/y: Nie mogłam go uspokoić w łóżeczku, więc go wyciągnęłam i płaczu i wrzasków było na 20min z krótkimi przerwami :-( Nie dawałam mu cyca bo wiedziałam, że nie jest głodny :sorry2: ale jak zasnął o 10.20 to wstał dopiero o 4.40 :tak:
Nie muszę chyba dodawać, że wkońcu cyce pełne mleka :biggrin2:
gratulacje z udanego eksperymentu:-)

reklama
No wiem, muszę być twarda a nie 'mientka' ;-)
A co do regionu to przeprowadziliśmy się do Rzeszowa w listopadzie :tak: i nawet mi się tu podoba, choć niestety trochę brakuje mi 'stolycy' ;-)

Do góry