reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

Slodkatrojeczka myslalam ze z Lubelskiego przez ten barszcz[emoji16]

Ennis oj zjadlabym, zjadla.
Nieee mój mąż po prostu lubi barszcz :)A sam taki barszcz do picia pija się w Szczecinie do pasztecika. O jak ja bym zjadła pasztecika... Ale patent mają i nigdzie nie ma tak pysznych jak tam. Niestety w tym roku nie pojadę... Dupa [emoji23]
Co do listy to ja już teoretycznie też mam. Ale jak znam siebie, jak już będę mogła to nie będę miała chęci :) Albo będzie mi żal tracić formy. W tej chwili moja dieta jest tak fit, że zawstydziłabym i Chodakowską i Lewandowską [emoji12]

reklama
Nieee mój mąż po prostu lubi barszcz :)A sam taki barszcz do picia pija się w Szczecinie do pasztecika. O jak ja bym zjadła pasztecika... Ale patent mają i nigdzie nie ma tak pysznych jak tam. Niestety w tym roku nie pojadę... Dupa [emoji23]
Co do listy to ja już teoretycznie też mam. Ale jak znam siebie, jak już będę mogła to nie będę miała chęci :) Albo będzie mi żal tracić formy. W tej chwili moja dieta jest tak fit, że zawstydziłabym i Chodakowską i Lewandowską [emoji12]
Wpadaj na pasztecika :D Jestem ze Szczecina. Barszcz do niego jest zwykły, buraczkowy. Ukraiński to trochę co innego ;) No, ale pasztecika teraz to my chyba możemy sobie tylko powąchać, co? ;)

Cześć. Jestem tu nowa. Od rana przewertowałam 81 stron forum :p Jestem na początku 16tyg ciąży. U mnie cukier wysoki tylko na czczo. 2 tyg byłam na diecie ale nie pomogła. Od 18go marca pani doktor zapisała 5jd insuliny na noc. 18go podałam 5jd. 19go już 7jd. Cukier rano na czczo nadal taki sam. Dziś nie wiem czy podać 7jd? Na wizycie diabetolog mówiła że jeśli nie będzie porannej poprawy należy zwiększać dawki o 2jd aż będzie poprawa. Jestem laikiem w tych sprawach bo to moja pierwsza cukrzyca w ciąży. W poprzednich nie było. Po za tym mam przepisanych 7 posiłków dziennie. Jest to wyzwanie bo nigdy tyle nie jadłam. Każdy posiłek ma inny indeks glikemiczny. Czasami nie wiem co jeść.

Koraliki jak Twoj cukier teraz?

Witaj Mama [emoji4] Pierwsze tygodnie sa ciezkie, sama zobaczysz co Ci odpowiada co absolutnie nie mozesz jesc. To moja druga cukrzyca ciazowa i mimo ze z tesknota patrze za pysznosciami wiem, ze to chwilowe i da sie przejsc. Jestes w 16tyg?

Cześć. Jestem tu nowa. Od rana przewertowałam 81 stron forum [emoji14] Jestem na początku 16tyg ciąży. U mnie cukier wysoki tylko na czczo. 2 tyg byłam na diecie ale nie pomogła. Od 18go marca pani doktor zapisała 5jd insuliny na noc. 18go podałam 5jd. 19go już 7jd. Cukier rano na czczo nadal taki sam. Dziś nie wiem czy podać 7jd? Na wizycie diabetolog mówiła że jeśli nie będzie porannej poprawy należy zwiększać dawki o 2jd aż będzie poprawa. Jestem laikiem w tych sprawach bo to moja pierwsza cukrzyca w ciąży. W poprzednich nie było. Po za tym mam przepisanych 7 posiłków dziennie. Jest to wyzwanie bo nigdy tyle nie jadłam. Każdy posiłek ma inny indeks glikemiczny. Czasami nie wiem co jeść.
Najlepiej z tą insulina tak jak lekarz mówi.

Co do tych posiłków to dla mnie dramat. W życiu bym nie zjadła 7 posiłków. 4 u mnie to jest maximum [emoji85]

Najlepiej z tą insulina tak jak lekarz mówi.

Co do tych posiłków to dla mnie dramat. W życiu bym nie zjadła 7 posiłków. 4 u mnie to jest maximum [emoji85]
No powiem że jest to wyzwanie bo nigdy nie jadłam tyle co teraz. Jestem ciągle ciężka i śpiąca po tym jedzeniu ale pani doktor stwierdziła że muszę nawet jak tłumaczyłam że po prostu nie mieszczę tyle. Jem nie duże porcje ale mam w 3 posiłkach chleb zapisany. Chleb mam nawet jako ostatni posiłek czyli 22. Jak ja to ogarnę? o_O

No powiem że jest to wyzwanie bo nigdy nie jadłam tyle co teraz. Jestem ciągle ciężka i śpiąca po tym jedzeniu ale pani doktor stwierdziła że muszę nawet jak tłumaczyłam że po prostu nie mieszczę tyle. Jem nie duże porcje ale mam w 3 posiłkach chleb zapisany. Chleb mam nawet jako ostatni posiłek czyli 22. Jak ja to ogarnę? o_O
Ale to dietetyk Ci ustala co masz jesc?

Ale to dietetyk Ci ustala co masz jesc?
Dostałam od diabetologa rozpiskę o której mam posiłki i ile dany posiłek ma mieć wartości glikemicznych. Do tego mam tabelę i muszę sobie wymyślać posiłki by nie przekroczyć zaleceń.

Załączniki

• 15530928151422484640866306074212.jpg
    15530928151422484640866306074212.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 44
reklama
Aha rozumiem, mozesz zmiejszyc porcje tez. Zreszta mysle ze szybko sie przyzwyczaisz. Ja np jem jedna kanapke na sniadanie a po godzinie np jajko. Tyle moglabym zjesc za jednym razem, ale chodzi o rozbicie tego na raty. W sumie do kiedy nie bralam metforminy tez mialam tyle posilkow, z tym ze moj dzien zaczynal sie 8 rano a konczyl 4 nad ranem [emoji51].
Szczerze jakbym nie dawala rady jesc 7 razy, zmiejszylabym na 5 i miala gdzies co mowi diabetolog. Wazne zeby cukry byly ok, zebys nie czula glodu ani tez nie miala zadnych zjazdow. Napewno musisz dbac o jedzenie przed snem skoro nadczco masz za wysoki cukier.

Do góry