reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

No powiem że jest to wyzwanie bo nigdy nie jadłam tyle co teraz. Jestem ciągle ciężka i śpiąca po tym jedzeniu ale pani doktor stwierdziła że muszę nawet jak tłumaczyłam że po prostu nie mieszczę tyle. Jem nie duże porcje ale mam w 3 posiłkach chleb zapisany. Chleb mam nawet jako ostatni posiłek czyli 22. Jak ja to ogarnę? o_O
Jak się źle czujesz po posiłkach to wyraźnie ci nie służą. Jak ja nie lubię takich "lekarzy" co twierdzą że każda cukrzyca jest taka sama i każdy musi tak samo jeść...

reklama
Aha rozumiem, mozesz zmiejszyc porcje tez. Zreszta mysle ze szybko sie przyzwyczaisz. Ja np jem jedna kanapke na sniadanie a po godzinie np jajko. Tyle moglabym zjesc za jednym razem, ale chodzi o rozbicie tego na raty. W sumie do kiedy nie bralam metforminy tez mialam tyle posilkow, z tym ze moj dzien zaczynal sie 8 rano a konczyl 4 nad ranem [emoji51].
Szczerze jakbym nie dawala rady jesc 7 razy, zmiejszylabym na 5 i miala gdzies co mowi diabetolog. Wazne zeby cukry byly ok, zebys nie czula glodu ani tez nie miala zadnych zjazdow. Napewno musisz dbac o jedzenie przed snem skoro nadczco masz za wysoki cukier.
Myślisz że mogę pominąć dwa posiłki? A co to są zjazdy?

Jak się źle czujesz po posiłkach to wyraźnie ci nie służą. Jak ja nie lubię takich "lekarzy" co twierdzą że każda cukrzyca jest taka sama i każdy musi tak samo jeść...
No ostatnio na wizycie p.doktor stwierdziła że skoro schudłam to nie może zabrać żadnego z posiłków. Ja zdaję sobie sprawę że wszystko dla dobra dziecka ale chyba nie można jeść na przymus prawda? Co robić?

No ostatnio na wizycie p.doktor stwierdziła że skoro schudłam to nie może zabrać żadnego z posiłków. Ja zdaję sobie sprawę że wszystko dla dobra dziecka ale chyba nie można jeść na przymus prawda? Co robić?
Witaj :) U mnie też pierwsza cukrzyca. Co do posiłków moja diabetolog kazała jeść co 2 -2,5 godziny. Z tym, że ja jem takie porcje, że po tych dwóch godzinach chętnie znowu jem. Od 3 tygodni nie przytyłam ani grama a jestem obecnie w 25 tygodniu (24+3). We wtorek mam spotkanie z dietetykiem, na które zapisała mnie diabetolog. Skok cukru odkupujesz złym samopoczuciem? Ja właśnie to nazywam zjazdem. Zaczyna się zwykle jakoś pół godziny po jedzeniu. Wypijam wtedy hektolitry wody, czuje się jakby mnie czołg przejechał, od razu muszę się położyć.

Jakby inne posiłki były bardziej kaloryczne to można by ze dwa zabrać. Ale o tym musisz z dietetykiem rozmawiać. Miałaś nadwagę przed ciąża?

Ja jem 6 posiłków dziennie, zaczynam o 8 a kończę o 20:30, później już bym nic nie przełknęła, cukry na czczo już w miarę mam unormowane, ale czasami ni z gruszki ni z pietruszki wyskoczy mi 97. Po posiłkach już mi nie przekracza, często mam poniżej 100. Diabetolog powiedział, że jak jem np to co mam sprawdzone to nie muszę mierzyć cukru. Ja myślę, że moja cukrzyca to taka lajtowa jest.

Ja jem 6 posiłków dziennie, zaczynam o 8 a kończę o 20:30, później już bym nic nie przełknęła, cukry na czczo już w miarę mam unormowane, ale czasami ni z gruszki ni z pietruszki wyskoczy mi 97. Po posiłkach już mi nie przekracza, często mam poniżej 100. Diabetolog powiedział, że jak jem np to co mam sprawdzone to nie muszę mierzyć cukru. Ja myślę, że moja cukrzyca to taka lajtowa jest.
Z tym "sprawdzone to nie trzeba" to bym uważała bo im starsza ciąża tym bardziej zwiększa się zapotrzebowanie na insulinę i nagle takie sprawdzone produkty mogą wywala cukier.
Ja swojego czasu na początku mogłam jeść wszystko, jeszcze dwa tyg temu makarony nie były problemem a wczoraj jak zjadłam to wywaliło mnie w kosmos a zjadłam mniej niż się mieści w dłoni (już ugotowany)

Z tym "sprawdzone to nie trzeba" to bym uważała bo im starsza ciąża tym bardziej zwiększa się zapotrzebowanie na insulinę i nagle takie sprawdzone produkty mogą wywala cukier.
Ja swojego czasu na początku mogłam jeść wszystko, jeszcze dwa tyg temu makarony nie były problemem a wczoraj jak zjadłam to wywaliło mnie w kosmos a zjadłam mniej niż się mieści w dłoni (już ugotowany)
Tzn chodzi o to, że np na obiad mam jutro to co miałam dzisiaj to jutro mogę cukru nie mierzyć jak dzisiaj był dobry.

reklama
Do góry