reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca w ciąży

Mi z owocami mowili zeby jesc nie wiecej niz garsc i jeden rodzaj na raz. Jak widac co kraj to obyczaj.
Ja nawet nie wiedziam ze daja paski do moczu[emoji15]
No dają dają. Wykrywają glukozę i ketony w moczu. Mi powiedziała, że owoce ok ale do 17, zawsze z białkiem i niektore w ogole zakazane. Wrzucilam tam liste. Doszlam do wniosku, że latwiej by było jakby dała listę co jeść. Ale te poradniki od glukometru mają ciekawie rozpisaną dietę, to poprobuje.

reklama
Mi sprawdzaja mocz przy wizytach i tyle, moze przy insulinie bym dostala?
Widzialam liste, ale tak na szybko.

Mi sprawdzaja mocz przy wizytach i tyle, moze przy insulinie bym dostala?
Widzialam liste, ale tak na szybko.
Ja zrobiłam mocz na własna rękę. Dobra, to źle brzmi [emoji23] mam na myśli, że bez skierowania poszlam zrobic, żeby mieć wynik do diabetologa. Spojrzala, zrobila sobie ksero ale nie wspomniala teraz o żadnych badaniach. A ja od gina mam skierowanie teraz na morfologie i HIV, bez moczu.

Ja przy insulinie nie mam pasków. Mówili że dają tylko jeśli matka ma typ 1 cukrzycę bo nawet na insulinie w cukrzycy ciążowej ketoacidosis nie grozi.
Insulinę mam mniej więcej od 10tyg i nigdy nie mialam ketonow mimo tego że mało jem.

@slodkatrojeczka rozpiska rozpiską, ale i tak najważniejsze jest to jak twój organizm reaguje na poszczególne produkty.

Ja jadę do diabetologa w przyszłą środę - ciekawe co mi powie tym razem. Będę walczyła, żeby mi już nie robili drugi raz tej krzywej, skoro już raz mi wyszła cukrzyca.

@slodkatrojeczka rozpiska rozpiską, ale i tak najważniejsze jest to jak twój organizm reaguje na poszczególne produkty.

Ja jadę do diabetologa w przyszłą środę - ciekawe co mi powie tym razem. Będę walczyła, żeby mi już nie robili drugi raz tej krzywej, skoro już raz mi wyszła cukrzyca.
Przecież to jest obciążenie dla organizmu i dla malucha. Trzymam kciuki, żebyś nie musiała pić. Co innego jakby wczesniej nie wyszło. Co do listy to wiadomo ale ja to bym ją raczej poszerzyła zamiast z niej wykreślać. Bo niby dwie kromki chleba razowego z chudziutkim schabem i ogórkiem kiszonym nie powinny mi nic zrobić a cukier mi skoczył do 170... Powiem tej dietetyczce żeby sobie w tyłek tę liste wsadziła.

Przecież to jest obciążenie dla organizmu i dla malucha. Trzymam kciuki, żebyś nie musiała pić. Co innego jakby wczesniej nie wyszło. Co do listy to wiadomo ale ja to bym ją raczej poszerzyła zamiast z niej wykreślać. Bo niby dwie kromki chleba razowego z chudziutkim schabem i ogórkiem kiszonym nie powinny mi nic zrobić a cukier mi skoczył do 170... Powiem tej dietetyczce żeby sobie w tyłek tę liste wsadziła.
Ja się żadnych list nie trzymam. Jem tak żeby mi cukier nie skakał a nie tak jak oni mowia
Jakbym miała jeść co tam pisze to by skali w monitorze zabrakło [emoji23]

Ennis powiedz mi czy to normalne, zaczelam brac to metformine i:
1) Jem tylko 3-4 posilki dziennie, wiecej mi sie niechce
2) cukry ok, czy nadal powinnam zwieszyc dawke i zaczac tez brac rano jak mi kazali?
3) Mam chcice na slodkie, ale to taka ze az mnie skreca
4) poranny cukier jest znaczaco wyzszy (5,0-5,1), przed tabletkami byl w 4,7.
Czy to normalne objawy, czy powinnam zadzwonic do nich i ewentualnie wyjsc na glupka?

Okiennica, kciuki za to aby nie robili Ci badania raz jeszcze.

ps. Pytam Ennis bo ona juz brala te tabletki, ale jak ktoras ma jakas wiedze albo pomysl to smialo [emoji6]

Ostatnia edycja:
Ennis powiedz mi czy to normalne, zaczelam brac to metformine i:
1) Jem tylko 3-4 posilki dziennie, wiecej mi sie niechce
2) cukry ok, czy nadal powinnam zwieszyc dawke i zaczac tez brac rano jak mi kazali?
3) Mam chcice na slodkie, ale to taka ze az mnie skreca
4) poranny cukier jest znaczaco wyzszy (5,0-5,1), przed tabletkami byl w 4,7.
Czy to normalne objawy, czy powinnam zadzwonic do nich i ewentualnie wyjsc na glupka?

Okiennica, kciuki za to aby nie robili Ci badania raz jeszcze.

ps. Pytam Ennis bo ona juz brala te tabletki, ale jak ktoras ma jakas wiedze albo pomysl to smialo [emoji6]

Ja jem 3 posiłki czasem 2 [emoji85] więcej nie jestem glodna więc dla mnie to norma, diabetolog wie mówiła że jeśli się dobrze czuje o cukry ok to się nie zmuszać

Jeżeli kazali zwiększyć to zwiększ. Możliwe że jak będzie brała rano to i poranne cukry się poprawia

Chcice na słodkie też czasem mam. To jest normalne, powinno przejść. Organizm się przyzwyczaił do wyższych cukrów i teraz proboje cię "zmusić" żebys je podniosła. Przejdzie ;)

reklama
Dzieki Kochana [emoji8] Dzisiaj zanioslam list do przychodni i zostawic prosbe o recepte. Recepcjonistka na moj widok zaczela sie smiac i zazartowala pytajac - to co zwykle[emoji16]

Do góry