reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa

Nath to nogi do gory i lez i nic nie rob ponad to co trzeba:-) sprzatanie nie zajac nie ucieknie. Az jedzeniem dasz sobie rade na spokojnie:-)
Już nic nie robię . W nosie mam ,będę bezwstydnie wykorzystywać siostrę i zabierać ja na większe zakupy,a i od nieodliczonego chwilę mieszkania nie zgine 😂 Ale trochę jestem podniesiona na duchu,bo mi koleżanka też napisała że cała ciążę miała szyjkę taka jak ja i że nie jest źle.
Naprawdę leżenie i leki pomagają ,mam całkiem inny brzuch niż rano i lepiej się czuję . 🙏

reklama
Już nic nie robię . W nosie mam ,będę bezwstydnie wykorzystywać siostrę i zabierać ja na większe zakupy,a i od nieodliczonego chwilę mieszkania nie zgine 😂 Ale trochę jestem podniesiona na duchu,bo mi koleżanka też napisała że cała ciążę miała szyjkę taka jak ja i że nie jest źle.
Naprawdę leżenie i leki pomagają ,mam całkiem inny brzuch niż rano i lepiej się czuję . 🙏
nie odkurzonego

U mnie też to jest profilaktycznie, bo szyjka dalej w normie, choć przy niskiej granicy.
Mnie nic nie wycieka, żadnych większych upławów też nie mam, przynajmniej te pierwsze dni.
U Ciebie który tydzień?
To dobrze, moze właśnie u Ciebie będzie mniej tej wydzieliny.
U mnie 16+1

No tak powiedziała,że moze być nawet 5,a ta jestem normie,ale krotka . Chyba że chciała mnie też trochę przystopować. A takie może głupie pytanie czy to jest odwracalny proces? W sensie może się wydłużyć? 🙈
Co do łożyska powiedziała,że może się jeszcze podnieść nic nie jest przesadzone,ale muszę trochę zwolnić.
Na infekcje właśnie zapomniała mi dać globulki ,dzwoniłam dziś co zrobić czy podjechać po receptę czy czekać do wizyty 9 marca. Powiedziała,że zaczekamy,bo nie ma tragedii i powiedziała co mam sobie kupić bez recepty. Mam nadzieję,że będzie dobrze 🙏
Też mnie to zastanawiało z tą szyjką czy może się wydłużyć. Z tego co mówił lekarz to nie i że np jak jest miękka to po luteinie nie stanie się twarda..Ale jak wróciłam do swoich pomiarów z USG to np w pazdzierniku szyjka była 3 coś, w listopadzie też 3 coś.. a w grudniu na początku 4.6 jakoś? A pod koniec 29 już 2.5cm. więc dużo zależy od pomiaru, naciśnięcia brzucha itd..

A jak to jest z tym 'nacisniecie brzucha'? I do czego to?
Przeciez szyjke bada sie dopochwowym usg wlasnie po to aby badanie bylo dokladne... 🤔

Czy to do jakiegos konkretnego tc a pozniej przez brzuch? Bo w zasadzie nie pamietam jak to bylo w pierwszej ciazy.

Zalezy tez jak lekarz mierzy dl. Po krzywiznie czy po prostej. Zazwyczaj jest po prostej od pkt a do pkt b :-)

A jak to jest z tym 'nacisniecie brzucha'? I do czego to?
Przeciez szyjke bada sie dopochwowym usg wlasnie po to aby badanie bylo dokladne... 🤔

Czy to do jakiegos konkretnego tc a pozniej przez brzuch? Bo w zasadzie nie pamietam jak to bylo w pierwszej ciazy.

Zalezy tez jak lekarz mierzy dl. Po krzywiznie czy po prostej. Zazwyczaj jest po prostej od pkt a do pkt b :-)
Mi mierzył i tak i tak. I czasami na USG jest ona prosta a czasami w takim wielkim łuku i też nie wiem dlaczego.

Dziewczyny, ta moja szyjka nie daje mi spokoju.
Sprawdziłam sobie i w ciągu 3 tyg skróciła się z 39mm do 27mm - to chyba sporo?
Cały czas zauważam te twardnienia brzucha jak wstaję, mam stresa, że Luteina nie pomaga.
Wiecie może, jaka długość powinna być w 34 tyg? Wtedy mam mieć wizytę, choć nie wiem, czy nie wybiorę się wcześniej, bo tak mnie stresują te twardnienia.

Wybierz sie wczesniej jak tak Cie to martwi. Sa jakies tam wytyczne odnosnie dlugosci szyjki, ale jak juz sie skrocila to walcz o to aby jak najwiecej odpoczywac i lezec, nie siedziec, nie w pollezacej, nie stojacej pozycji tylko lezec na boczkach lub z pupa wyzej dla odciazenia szyjki. Duzo Ci nie zostalo💪💪

Wybierz sie wczesniej jak tak Cie to martwi. Sa jakies tam wytyczne odnosnie dlugosci szyjki, ale jak juz sie skrocila to walcz o to aby jak najwiecej odpoczywac i lezec, nie siedziec, nie w pollezacej, nie stojacej pozycji tylko lezec na boczkach lub z pupa wyzej dla odciazenia szyjki. Duzo Ci nie zostalo💪💪
Lekarz nie zalecał leżenia, jedynie oszczędzać się i nie przemęczać, bez dużej aktywności fizycznej.
Złapałam takiego schiza, że boję się wstać z łóżka. 🤦🏼‍♀️

reklama
Lekarz nie zalecał leżenia, jedynie oszczędzać się i nie przemęczać, bez dużej aktywności fizycznej.
Złapałam takiego schiza, że boję się wstać z łóżka. 🤦🏼‍♀️

Ale lezenie to 'lek' na skracajaca szyjke bo ja odciaza 🤔 ja bym lezala jeszcze 2 tyg przy Twoim tc a ten 37 juz bym sie oszczedzala po prostu tak jak mowi Twoj lekarz :-) ale to juz Twoja decyzja.

Do góry