reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa

Dziewczyny, ja Was ozłocę!
Zrobiłam jak radziłyście i rano cukier 88 😍 zrobiłyście mi dzień!
Jeszcze jak macie jakieś słodycze, które można sobie legalnie zjeść do kawy to będzie super. O dziwo ostatnio po ciastku z kremem do obiadu cukier elegancki.
Może to jest metoda, żeby zjadać coś zaraz do obiadu (jakiś Knoppers czy Duplo), jeśli obiad jest sprawdzony i nie podnosi?
Bardzo Wam dziękuję 🙂

Ze slodkosciami trzeba uwazac... one lubia wybijac w roznych godzinach i tak serio zeby stwierdzic czy jest ok musialabys co 10 min mierzyc cukier przez okolo 2 h.
A juz kawa i slodkie to na bank wyrzut cukrow.
Tu Cie nie pociesze bo ja kompletnie nie jem slodkosci. Jak mnie najdzie tak ze mnie wykreca to ugryze kawalek ale np do posilku 100% zdrowego.
Wiem ze ktoras dziewczyna podpatrywala na YT na kanale nieslodze co tam jest w miare dozwolone ;-) moze poszperaj?

reklama
Ze slodkosciami trzeba uwazac... one lubia wybijac w roznych godzinach i tak serio zeby stwierdzic czy jest ok musialabys co 10 min mierzyc cukier przez okolo 2 h.
A juz kawa i slodkie to na bank wyrzut cukrow.
Tu Cie nie pociesze bo ja kompletnie nie jem slodkosci. Jak mnie najdzie tak ze mnie wykreca to ugryze kawalek ale np do posilku 100% zdrowego.
Wiem ze ktoras dziewczyna podpatrywala na YT na kanale nieslodze co tam jest w miare dozwolone ;-) moze poszperaj?
Wlasnei to jest dla mnie dziwne. Przecież mamy mierzyć po 1h od posiłku, więc rozumiem, że wtedy jest szansa na najwyższy cukier (nawet po słodkim).
Ostatnio rozmawiałam to tym z diabetolog (obiad zjedzony + ciastko z kremem) o wytłumaczyła, że właśnie to ciasto uratowało sytuację, bo miało krem, który spowolnił rozkład węgli.
A tak to radzi, żeby zjeść tę drożdżówkę albo kawę, a później na spacer. Z racji tego, że pogoda koszmarna, po prostu odpuszczam te słodkie przyjemności. 😉
Oczywiście szperam, już znalazłam przepisy dla diabetyków na ciastka, więc będę działać 🙂
A Ty jak sobie radzisz z cukrami? Której tydzień jesteś?

Co do słodkości to na mnie dobrze działaja no kanapka z masłem ,białym serem i posmarowaną na wierzchu dżemem. Wiem,że to nie pączek,ale zawsze coś słodkiego . I na mnie chyba lepiej wpływają słodkie rzeczy niż słone przekąski typu chipsy .

Wlasnei to jest dla mnie dziwne. Przecież mamy mierzyć po 1h od posiłku, więc rozumiem, że wtedy jest szansa na najwyższy cukier (nawet po słodkim).
Ostatnio rozmawiałam to tym z diabetolog (obiad zjedzony + ciastko z kremem) o wytłumaczyła, że właśnie to ciasto uratowało sytuację, bo miało krem, który spowolnił rozkład węgli.
A tak to radzi, żeby zjeść tę drożdżówkę albo kawę, a później na spacer. Z racji tego, że pogoda koszmarna, po prostu odpuszczam te słodkie przyjemności. 😉
Oczywiście szperam, już znalazłam przepisy dla diabetyków na ciastka, więc będę działać 🙂

Ja jestem aktualnie przeziebiona wiec wszystko mam w granicy tych 140 ale juz podwyzszone bo normalnie mialabym o 20j mniej a tak wariuja.
24tc i ja cukrzycowa od poczatku z racji cukrzycy t2 na insulinie nocnej. I w dodatku lezaca z racji skracajacej szyjki wiec mi nawet ruchu nie wolno co przy cukrzycy jest swietnym sposobem na obnizenie glikemii. Szklanka wody z cytryna przed posilkiem tez jest fajnym sposobem jesli nie miewasz zgagi.

Temat cukrow prostych nie jest taki latwy wcale.
Po prostu trzeba sie liczyc z tym ze chwilowo to zjedzone ciastko nie tylko wplywa na Ciebie ale glownie na maluszka. Po ciazy mozemy zajadac do woli. Trzeba sobie w glowie poukladac bo od tego duzo zalezy :-)

Dziewczyny, ja Was ozłocę!
Zrobiłam jak radziłyście i rano cukier 88 😍 zrobiłyście mi dzień!
Jeszcze jak macie jakieś słodycze, które można sobie legalnie zjeść do kawy to będzie super. O dziwo ostatnio po ciastku z kremem do obiadu cukier elegancki.
Może to jest metoda, żeby zjadać coś zaraz do obiadu (jakiś Knoppers czy Duplo), jeśli obiad jest sprawdzony i nie podnosi?
Bardzo Wam dziękuję 🙂

Czekolady są tłuste i ponoć nie ma takiego wyrzutu cukrów, najlepiej zacząć od takiej 70% kakao czyli gorzka np. ze skórką pomarańczową, borówkami co kto lubi. Taka w ogóle nie powinna powodować wyrzutu glukozy- pozwalał mi na taką diabetolog i dietetyk.
Ale ja tak często mierzę cukier, że po słodkim póki co wcale nie wywala. Najgorsze są wypieki/ bułki słodkie ze sklepu- na szczęście nie przepadam. A już masakrę u mnie zrobił kawałek cebularza- taka pszenna buła z cebulą ( pewnie skład był odpowiednio nabity 🤯).
Jest też seria słodkości wawel bez cukru- słodzony jest malitolem z tego co kojarzę.

A od siebie polecam dżemy słodzone ksylitolem 😁bartfan ma sporo.

My z Mężem robiliśmy sernik z ksylitolem i był przepyszny.
Moja mama piekła mi murzynka z ksylitolem i też ok.
Przepisów jest mnóstwo, tylko trzeba się pilnować bo chyba reguł w tej cukrzycy to nie ma w ogóle 💁

My z Mężem robiliśmy sernik z ksylitolem i był przepyszny.
Moja mama piekła mi murzynka z ksylitolem i też ok.
Przepisów jest mnóstwo, tylko trzeba się pilnować bo chyba reguł w tej cukrzycy to nie ma w ogóle 💁
O murzynek z ksylitolem..a na jakiej mące ? Zwykłej ?

reklama
Do góry