reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

Ja też ostatni posiłek jem zaraz przed snem idę spać 22/22:30 i jem jakaś przekąskę np kanapkę o 21:30 i rano cukry ok. Muszę się wziąć w garść ,bo wczoraj po obiedzie 141 i dzisiaj 144,a wystarczyłoby,że bym odgrzala,a nie jadła odrazu ,ech.

reklama
Zjadam kolację koło 22.00-23.00, zazwyczaj chleb, który mi pasuje z serem i ogórkiem zielonym + jogurt naturalny. Dzisiaj chcę spróbować z kabanosem i Almette.
Czasem w nocy jak wstaję głodna to też kanapka z serem i jogurt. Może powinnam to zmienić na coś innego?

Hej, u mnie w sytuacji gdy przez 3 dni pod rząd byłoby przekroczenie wymagany jest kontakt z poradnią i lekarzem.
Mnie się to nie zdarzyło ale pytałam na zapas.
A o której zjadasz ostatni posiłek?
Jak jem o 21 to cukry rano mam piękne, niezależnie czy wstanę o 6 czy 8.30, a taka 20 to u mnie było jednak za wcześnie.
Jw

Cześć, Dziewczyny 👋🏼
Tak sobie czytam i postanowiłam się uzewnętrznić 🙂
Obecnie mamy 29+2, od miesiąca cukrzyca. Walczymy z dietą, początku z pieczywem były koszmarem - nawet do 193 mi dobijało.
Generalnie udało mi się dietą okiełznać poposiłkowe. Na czczo było zawsze ok, ale od 5 dni mam powyżej 90 na czczo? Dziś nawet 103.
I teraz moje pytanie - co mogę zmienić, aby ten poranny zbić? Ostatni tydzień też jestem lekko przeziębiona i trochę stresów mi rodzina narobiła, więc może to też ma jakiś wpływ. Czy uważacie, żeby zgłosić to diabetolog? Byłam u niej w czwartek (nim poranne się podniosły) i była zadowolona, wizytę za miesiąc zaleciła, bo nie ma wcześniej potrzeby.
Będę wdzięczna za Wasze opinie 🙂
Hej, mnie ostatnio " uczono" w szpitalu, ze przeziębienie i stres wpływają na poziom cukru i właśnie takie rzeczy też muszę notować w dzienniczku, bo wtedy dieta dietą, a cukier może szwankować 🙄
Na Twoim miejscu zadzwoniłbym do tego diabetologa 🙂

Hej, mnie ostatnio " uczono" w szpitalu, ze przeziębienie i stres wpływają na poziom cukru i właśnie takie rzeczy też muszę notować w dzienniczku, bo wtedy dieta dietą, a cukier może szwankować 🙄
Na Twoim miejscu zadzwoniłbym do tego diabetologa 🙂
Teraz czuję się już lepiej, więc jak jutro się cukier nie zmieni to zadzwonię do niej :)
Dzięki dziewczyny z rady!

Zjadam kolację koło 22.00-23.00, zazwyczaj chleb, który mi pasuje z serem i ogórkiem zielonym + jogurt naturalny. Dzisiaj chcę spróbować z kabanosem i Almette.
Czasem w nocy jak wstaję głodna to też kanapka z serem i jogurt. Może powinnam to zmienić na coś innego?
O kurczę to chyba mało wiem albo serio na końcówce czy tam w 3 trymestrze cukrzyca to już wyższa szkoła jazdy.
Na kolację często jem grzanki z fetą, pomidorem i czosnkiem i do tego sałatka z fety,papryki,awokado, pomidora i szpinaku.
I rano ostatnio miewam wynik 71, 72 👀
Ostatnio miałam eksperyment, wstałam zmierzyłam cukier wynik 78. Po ok 40 min wyszłam do labu, wróciłam po 20 min i po tej zsumowanej godzinie od pobudki cukier (dalej na czczo ) już 90.
To skoro zazwyczaj w labie stałam ponad godzinę czy ile w kolejce to co się dziwić, że wyszło mi te słynne 93 na początku ciąży😒

U mnie diabetolog na tę późną kolację poleca kanapkę chleb + ser żółty ( chociaż ja xx razy słyszałam, że nabiał nie służy)ale ja nie próbowałam to do końca nie wiem.
W każdym razie skontaktuj się z lekarzem 🙂

Spróbuję dziś bez nabiału, zobaczymy jak będzie jutro :)
A przy okazji Wam opowiem ciekawą rzecz.
Robiłam kontrolnie morfologię (już wiedziałam, że mam cukrzycę). Mierzyłam jeszcze z łóżka na czczo, glukometr pokazał 88, poszłam na badanie krwi, wróciłam po jakiejś godzinie, znowu zmierzyłam i 94, a z krwi wyobraźcie sobie wyszło 67. Byłam w szoku 😉
Z prenatalnych (niecały tydz temu robione) mi wyszło, że cukrzyca na Małą w ogóle nie wpływa, więc jestem spokojna 🙂 Ale macie racje, zadzwonię jutro i dam znaka.

O kurczę to chyba mało wiem albo serio na końcówce czy tam w 3 trymestrze cukrzyca to już wyższa szkoła jazdy.
Na kolację często jem grzanki z fetą, pomidorem i czosnkiem i do tego sałatka z fety,papryki,awokado, pomidora i szpinaku.
I rano ostatnio miewam wynik 71, 72 👀
Ostatnio miałam eksperyment, wstałam zmierzyłam cukier wynik 78. Po ok 40 min wyszłam do labu, wróciłam po 20 min i po tej zsumowanej godzinie od pobudki cukier (dalej na czczo ) już 90.
To skoro zazwyczaj w labie stałam ponad godzinę czy ile w kolejce to co się dziwić, że wyszło mi te słynne 93 na początku ciąży😒

U mnie diabetolog na tę późną kolację poleca kanapkę chleb + ser żółty ( chociaż ja xx razy słyszałam, że nabiał nie służy)ale ja nie próbowałam to do końca nie wiem.
W każdym razie skontaktuj się z lekarzem 🙂

Ale glukometr to tez granica bledu nawet i 15% na plus i minus. Co wiecej im dluzszy odstep czasu miedzy kolacja a sniadaniem - wieksza glikemia.
Tu nie ma co analizowac bo cukrzycy sie nie skuma 😆
Spróbuję dziś bez nabiału, zobaczymy jak będzie jutro :)
A przy okazji Wam opowiem ciekawą rzecz.
Robiłam kontrolnie morfologię (już wiedziałam, że mam cukrzycę). Mierzyłam jeszcze z łóżka na czczo, glukometr pokazał 88, poszłam na badanie krwi, wróciłam po jakiejś godzinie, znowu zmierzyłam i 94, a z krwi wyobraźcie sobie wyszło 67. Byłam w szoku 😉
Z prenatalnych (niecały tydz temu robione) mi wyszło, że cukrzyca na Małą w ogóle nie wpływa, więc jestem spokojna 🙂 Ale macie racje, zadzwonię jutro i dam znaka.

Stanowczo sprobuj bez. Kanapka z szynka i jakims pomidorem ogorkiem etc. Jak jedna to malo to dwie i zobaczysz roznice po 2ch dniach a raczej nocach:-)

reklama
Ok, a co radzicie zjeść wtedy w nocy jak obudzi mnie głód? Nie zawsze, ale czasem mi się to zdarza. To samo co na kolację?

Do góry