reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa

Ja też ostatni posiłek jem zaraz przed snem idę spać 22/22:30 i jem jakaś przekąskę np kanapkę o 21:30 i rano cukry ok. Muszę się wziąć w garść ,bo wczoraj po obiedzie 141 i dzisiaj 144,a wystarczyłoby,że bym odgrzala,a nie jadła odrazu ,ech.

reklama
Zjadam kolację koło 22.00-23.00, zazwyczaj chleb, który mi pasuje z serem i ogórkiem zielonym + jogurt naturalny. Dzisiaj chcę spróbować z kabanosem i Almette.
Czasem w nocy jak wstaję głodna to też kanapka z serem i jogurt. Może powinnam to zmienić na coś innego?

Hej, u mnie w sytuacji gdy przez 3 dni pod rząd byłoby przekroczenie wymagany jest kontakt z poradnią i lekarzem.
Mnie się to nie zdarzyło ale pytałam na zapas.
A o której zjadasz ostatni posiłek?
Jak jem o 21 to cukry rano mam piękne, niezależnie czy wstanę o 6 czy 8.30, a taka 20 to u mnie było jednak za wcześnie.
Jw

Cześć, Dziewczyny 👋🏼
Tak sobie czytam i postanowiłam się uzewnętrznić 🙂
Obecnie mamy 29+2, od miesiąca cukrzyca. Walczymy z dietą, początku z pieczywem były koszmarem - nawet do 193 mi dobijało.
Generalnie udało mi się dietą okiełznać poposiłkowe. Na czczo było zawsze ok, ale od 5 dni mam powyżej 90 na czczo? Dziś nawet 103.
I teraz moje pytanie - co mogę zmienić, aby ten poranny zbić? Ostatni tydzień też jestem lekko przeziębiona i trochę stresów mi rodzina narobiła, więc może to też ma jakiś wpływ. Czy uważacie, żeby zgłosić to diabetolog? Byłam u niej w czwartek (nim poranne się podniosły) i była zadowolona, wizytę za miesiąc zaleciła, bo nie ma wcześniej potrzeby.
Będę wdzięczna za Wasze opinie 🙂
Hej, mnie ostatnio " uczono" w szpitalu, ze przeziębienie i stres wpływają na poziom cukru i właśnie takie rzeczy też muszę notować w dzienniczku, bo wtedy dieta dietą, a cukier może szwankować 🙄
Na Twoim miejscu zadzwoniłbym do tego diabetologa 🙂

Hej, mnie ostatnio " uczono" w szpitalu, ze przeziębienie i stres wpływają na poziom cukru i właśnie takie rzeczy też muszę notować w dzienniczku, bo wtedy dieta dietą, a cukier może szwankować 🙄
Na Twoim miejscu zadzwoniłbym do tego diabetologa 🙂
Teraz czuję się już lepiej, więc jak jutro się cukier nie zmieni to zadzwonię do niej :)
Dzięki dziewczyny z rady!

Zjadam kolację koło 22.00-23.00, zazwyczaj chleb, który mi pasuje z serem i ogórkiem zielonym + jogurt naturalny. Dzisiaj chcę spróbować z kabanosem i Almette.
Czasem w nocy jak wstaję głodna to też kanapka z serem i jogurt. Może powinnam to zmienić na coś innego?
O kurczę to chyba mało wiem albo serio na końcówce czy tam w 3 trymestrze cukrzyca to już wyższa szkoła jazdy.
Na kolację często jem grzanki z fetą, pomidorem i czosnkiem i do tego sałatka z fety,papryki,awokado, pomidora i szpinaku.
I rano ostatnio miewam wynik 71, 72 👀
Ostatnio miałam eksperyment, wstałam zmierzyłam cukier wynik 78. Po ok 40 min wyszłam do labu, wróciłam po 20 min i po tej zsumowanej godzinie od pobudki cukier (dalej na czczo ) już 90.
To skoro zazwyczaj w labie stałam ponad godzinę czy ile w kolejce to co się dziwić, że wyszło mi te słynne 93 na początku ciąży😒

U mnie diabetolog na tę późną kolację poleca kanapkę chleb + ser żółty ( chociaż ja xx razy słyszałam, że nabiał nie służy)ale ja nie próbowałam to do końca nie wiem.
W każdym razie skontaktuj się z lekarzem 🙂

Spróbuję dziś bez nabiału, zobaczymy jak będzie jutro :)
A przy okazji Wam opowiem ciekawą rzecz.
Robiłam kontrolnie morfologię (już wiedziałam, że mam cukrzycę). Mierzyłam jeszcze z łóżka na czczo, glukometr pokazał 88, poszłam na badanie krwi, wróciłam po jakiejś godzinie, znowu zmierzyłam i 94, a z krwi wyobraźcie sobie wyszło 67. Byłam w szoku 😉
Z prenatalnych (niecały tydz temu robione) mi wyszło, że cukrzyca na Małą w ogóle nie wpływa, więc jestem spokojna 🙂 Ale macie racje, zadzwonię jutro i dam znaka.

O kurczę to chyba mało wiem albo serio na końcówce czy tam w 3 trymestrze cukrzyca to już wyższa szkoła jazdy.
Na kolację często jem grzanki z fetą, pomidorem i czosnkiem i do tego sałatka z fety,papryki,awokado, pomidora i szpinaku.
I rano ostatnio miewam wynik 71, 72 👀
Ostatnio miałam eksperyment, wstałam zmierzyłam cukier wynik 78. Po ok 40 min wyszłam do labu, wróciłam po 20 min i po tej zsumowanej godzinie od pobudki cukier (dalej na czczo ) już 90.
To skoro zazwyczaj w labie stałam ponad godzinę czy ile w kolejce to co się dziwić, że wyszło mi te słynne 93 na początku ciąży😒

U mnie diabetolog na tę późną kolację poleca kanapkę chleb + ser żółty ( chociaż ja xx razy słyszałam, że nabiał nie służy)ale ja nie próbowałam to do końca nie wiem.
W każdym razie skontaktuj się z lekarzem 🙂

Ale glukometr to tez granica bledu nawet i 15% na plus i minus. Co wiecej im dluzszy odstep czasu miedzy kolacja a sniadaniem - wieksza glikemia.
Tu nie ma co analizowac bo cukrzycy sie nie skuma 😆
Spróbuję dziś bez nabiału, zobaczymy jak będzie jutro :)
A przy okazji Wam opowiem ciekawą rzecz.
Robiłam kontrolnie morfologię (już wiedziałam, że mam cukrzycę). Mierzyłam jeszcze z łóżka na czczo, glukometr pokazał 88, poszłam na badanie krwi, wróciłam po jakiejś godzinie, znowu zmierzyłam i 94, a z krwi wyobraźcie sobie wyszło 67. Byłam w szoku 😉
Z prenatalnych (niecały tydz temu robione) mi wyszło, że cukrzyca na Małą w ogóle nie wpływa, więc jestem spokojna 🙂 Ale macie racje, zadzwonię jutro i dam znaka.

Stanowczo sprobuj bez. Kanapka z szynka i jakims pomidorem ogorkiem etc. Jak jedna to malo to dwie i zobaczysz roznice po 2ch dniach a raczej nocach:-)

reklama
Ok, a co radzicie zjeść wtedy w nocy jak obudzi mnie głód? Nie zawsze, ale czasem mi się to zdarza. To samo co na kolację?

Do góry