reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa?

reklama
Zgadza się ale autorka postu ma tez wysoki cukier po 1h i po 2h.
W ciąży po 1h po posiłku ma być mniej niż 140
A ja wiem, że po posiłku musi być 140. Do stwierdzenia cukrzycy musi być przekroczona jedna z tych 3. Z tego co kojarzę najwięcej przypadków jest gdy cukier na czczo jest przekroczony, dlatego wspomniałam o ostatnim posiłku. Ja byłam na diecie od 9 tyg (nie raz zjadłam słodkie), i udawało mi się z cukrami do ponad 32 tyg. Od 3 tyg mam insulinę na noc.

A ja wiem, że po posiłku musi być 140. Do stwierdzenia cukrzycy musi być przekroczona jedna z tych 3. Z tego co kojarzę najwięcej przypadków jest gdy cukier na czczo jest przekroczony, dlatego wspomniałam o ostatnim posiłku. Ja byłam na diecie od 9 tyg (nie raz zjadłam słodkie), i udawało mi się z cukrami do ponad 32 tyg. Od 3 tyg mam insulinę na noc.
Ja jestem w 20 tyg i od tygodnia mam insulinę do posiłku i od ponad miesiąca na noc. Ale tak jak wspominałam wyżej - nie trzymam się diety...

Cukrzyca. Miałam bardzo podobne wyniki.
Diabetolog zalecił dietę. Niekoniecznie się sprawdziło gdyż na początku ciąży nic nie mogłam jeść, dodatkowo "zdrowe odzywianie" to dla mnie samo zło. Nigdy nie byłam na diecie. Warzyw nie lubie, lubię zjeść "po polsku".
Zamieniłam chleb na zytni, makarony na ciemne. Jem mniej ale częściej.
Mierze cukier ciągle. Mam insulinę na noc i do posiłków.
Możesz poczekać na lekarza ale już możesz zacząć od diety bo to będzie pierwsze zalecenie diabetologa. A w którym jesteś tygodniu? Ja miałam bardzo wcześnie rozpoznana a Ty w którym tygodniu jesteś?
Jestem w 24 tc

reklama
Do góry