reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa - pomyłka?

Będę bardzo wdzięczna :)
dostałam dietę i glukometr . Wygląda w moim przypadku to tak ( co miałam tylko 1 wynik poza norma -norma do 180 ja mam 182 , wydawało mi się że to nic ) okazuje się jak już jest na granicy to zalicza się pod cukrzycę ciążowa. Z każdym tygodniem jeśli nie jest leczona cukrzyca to wyniki sa coraz gorsze ... trzeba rozłożyć sobie posiłki na 6 razy w odstępach 2-2,5 h godzinę po każdym posiłku mierzymy cukier a z rana jeszcze mocz oddajemy na paseczek żeby sprawdzić czy są ketony. Po cały tygodniu mierzenia zalecana jest kolejna wizyta jeśli cukry będą wmiare ok to zostaje tylko dieta a jeśli przekraczają to diabetolog rozważa insuliny raz dziennie. Dodatkowo kobieta z cukrzyca ciążowa ma rozważany porod w 39 tyg . Jeśli samo nie ruszy do tego czasu to będzie indukcja ... przynajmniej takie informacje narazie dostałam. Czekam na szkolenie z używania glukometru

reklama
Oki, dziwi mnie tylko fakt że ok. 12 tygodnia robiłam krzywą cukrową i wyszła idealnie. Wtedy zjadłam kolację nieco później i wcześniej miałam robione badania. Zastanawia mnie po prostu fakt czy teraz 15h na czczo nie zaburzyło wyniku.
Taka fizjologia. I mialam dokładnie ten sam problem. Wynik po 1h przekroczony o 2🙂Dziecko jest coraz większe i potrzebuje coraz więcej Twojej insuliny, Twoim kosztem oczywiście. Wyniki cukrów w toku ciąży pogardzają się.
Mi się udało bez insuliny utrzymać cukry w ryzach. Jak by nie było dieta cukrzycowa na pewno Ci nie zaszkodzi🙂

dostałam dietę i glukometr . Wygląda w moim przypadku to tak ( co miałam tylko 1 wynik poza norma -norma do 180 ja mam 182 , wydawało mi się że to nic ) okazuje się jak już jest na granicy to zalicza się pod cukrzycę ciążowa. Z każdym tygodniem jeśli nie jest leczona cukrzyca to wyniki sa coraz gorsze ... trzeba rozłożyć sobie posiłki na 6 razy w odstępach 2-2,5 h godzinę po każdym posiłku mierzymy cukier a z rana jeszcze mocz oddajemy na paseczek żeby sprawdzić czy są ketony. Po cały tygodniu mierzenia zalecana jest kolejna wizyta jeśli cukry będą wmiare ok to zostaje tylko dieta a jeśli przekraczają to diabetolog rozważa insuliny raz dziennie. Dodatkowo kobieta z cukrzyca ciążowa ma rozważany porod w 39 tyg . Jeśli samo nie ruszy do tego czasu to będzie indukcja ... przynajmniej takie informacje narazie dostałam. Czekam na szkolenie z używania glukometru
No to faktycznie, ja mam wizytę w poniedziałek. Przez telefon diabetolog kazała mi jeść 5 posiłków dziennie (najlepiej 4 posiłki z ciemnym chlebem). Owoce tylko z jogurtem i jakimś węglowodanem złożonym. Mam również zapisywać co jadłam przez ten tydzień.

Jakie masz przykładowe posiłki? Zastanawiam się czy w porządku komponuje posiłki (na razie bazuje na tym co znalazłam w internecie). Przed wizytą zależy mi żeby już wprowadzić nawyk takiego jedzenia.

U mnie też wyszła cukrzyca ciążowa. Wynik po jednej godzinie przekroczony. Dostałam glukometr i mierzyłam cukier. Nie miałam insuliny, ale musiałam trzymać dietę. Szczerze... dla mnie to była katorga! Czasem miałam ochotę na batonika lub loda , ale sobie odmawiałam ze względu na dziecko. Kupowałam chleb dla cukrzyków. No i nie mogłam jeść ziemniaków , gdyż cukier miałam po nich wysoki. Posiłki jadłam regularnie co 3 godziny, co było utrudnieniem jak chciałam gdzieś wyjść. No i potem mierzenie cukru po jednej godzinie od zjedzenia.

Jakie masz przykładowe posiłki? Zastanawiam się czy w porządku komponuje posiłki (na razie bazuje na tym co znalazłam w internecie). Przed wizytą zależy mi żeby już wprowadzić nawyk takiego jedzenia.
Problem jest taki, ze u kazdej co innego może powodowac skoki. Na mnie super dzialaly płatki owsiane z jogurtem i dozwolonym owocem, ale wiem, ze wiele kobiet po czymś takim miało skoki cukrów. Węgle z zasady powinny być złożone, a nie proste. Łączone w posiłkach z nabiałem lub tłuszczem. Prawidłowe żywienie, to nie unikanie węgli (dziecko ich potrzebuje) tylko jedzenie ich racjonalnie. Wazne jest jedzdnie często, co 2,5-3 godziny. Wazna jest tez pozna kolacja, kolo 22.

Problem jest taki, ze u kazdej co innego może powodowac skoki. Na mnie super dzialaly płatki owsiane z jogurtem i dozwolonym owocem, ale wiem, ze wiele kobiet po czymś takim miało skoki cukrów. Węgle z zasady powinny być złożone, a nie proste. Łączone w posiłkach z nabiałem lub tłuszczem. Prawidłowe żywienie, to nie unikanie węgli (dziecko ich potrzebuje) tylko jedzenie ich racjonalnie. Wazne jest jedzdnie często, co 2,5-3 godziny. Wazna jest tez pozna kolacja, kolo 22.
Ja kilka razy mierzyłam cukier po 1h godzinie od zjedzenia owsianki z mlekiem i owocami i miałam cukier max 110. Natomiast jak zjadłam kanapki z chlebem żytnim to 116. Możesz polecić jakiś dobry chleb, bo większość niestety w składzie cukier, miód... Na razie też co prawda na własną rękę mierze cukier z ciekawości.

Ja kilka razy mierzyłam cukier po 1h godzinie od zjedzenia owsianki z mlekiem i owocami i miałam cukier max 110. Natomiast jak zjadłam kanapki z chlebem żytnim to 116. Możesz polecić jakiś dobry chleb, bo większość niestety w składzie cukier, miód... Na razie też co prawda na własną rękę mierze cukier z ciekawości.
Z chlebem jest podobnie, jak z owsianką... Roznie dziala na rózne osoby. Graham z każdego miejsca działal na mnie źle. Żytni i orkiszowy z marketów masakra. Kupowalam w piekarni "Staropolska". Ale też nieżly dla mnie był chleb IG z Lidla. Rano kanapki z twarogiem podbijały mi cukier, wieczorem mogłam je zjeść. Żeby oszczędzić sobie insuliny jadłam na każde śniadanie dwie kanapki z hummussem i warzywami (dużo warzyw). Każda swoją cukrzyce musi rozpoznać. Znam osoby, ktorym sie udało dietą bez specjalnych kombinacji. Ja musialam ostro się spinac, żeby utrzymac normę. Obowiązkowo godzinny spacer po śniadaniu🙂

Dziewczyny jestem kilka dni po wizycie u diabetologa. Dostałam zalecenia typu owoce do 17 max 300g, natomiast jogurty, kefiry... 200 ml dziennie oraz chleb (6-8 kromek dziennie). Mierzę cukier 6 razy dziennie, mam 5 posiłków dziennie. W moczu nie ma ani ketonów ani glukozy. Czy to w porządku? Jeżeli chodzi o cukry to naczo 70-85, natomiast po 1h 80-120. Czy takie wyniki są dobre? Wizytę mam za 3 tygodnie, a trochę się martwię, bo zdarza się że chodzę głodna.

reklama
Dziewczyny jestem kilka dni po wizycie u diabetologa. Dostałam zalecenia typu owoce do 17 max 300g, natomiast jogurty, kefiry... 200 ml dziennie oraz chleb (6-8 kromek dziennie). Mierzę cukier 6 razy dziennie, mam 5 posiłków dziennie. W moczu nie ma ani ketonów ani glukozy. Czy to w porządku? Jeżeli chodzi o cukry to naczo 70-85, natomiast po 1h 80-120. Czy takie wyniki są dobre? Wizytę mam za 3 tygodnie, a trochę się martwię, bo zdarza się że chodzę głodna.
Nie spotkalam sie z takimi zaleceniami. Ja mierzylam 4 razy dziennie. Mialam 7 posiłków. Posługiwalam się wymiennikami węglowodanowymi i byłam wręcz przejedzona przy trzymaniu wagi... Jestes w ciąży. Ani dla dziecka, ani dla cukrów głód nie jest wskazany. Nie da sie szybciej tej wizyty?

Do góry