reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dziewczyny tak się wczoraj zastanawiałam. Kąpiecie maluchy tylko w wodzie z oilatum, bez mydła? A włosy czym? A ma któraś z was kosmetyki bubchen? Co myślicie o tym BUBCHEN DWUFAZOWY PŁYN DO KAPIELI Z OLIWKĄ 200ml (989623728) - Aukcje internetowe Allegro

Chyba zaczne pakować torbe, bo wczoraj mi gin powiedział że w sumie za 2 tygodnie Wiktor będzie donoszony i może się juz urodzić w każdym momencie :szok::szok: Jakie 2 tygodnie? A co z pozostałymi 4? :szok::szok:

Mówiąc to śmiał się ale mi jakoś nie było do śmiechu, a mój mąż od razu sobie usiadł jak to usłyszał :szok::szok:

Marta no rzeczywiście jakos późno ci tą cukrzyce wykryli, większość z nas miała przed 30 tygodniem wykrytą:tak: A wynik tez jak z kosmosu 220 :szok: i jakieś to dziwne że po 2 godzinach taki sam jak po godzinie :no: No ale na to już nic nie poradzisz, tak jak pisala koleżanka ostra dieta i mierzenie poziomu cukru no i testowanie co możesz jeść a czego nie. My dajemy rade to ty też dasz :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Witam słodkie.

Ja po diabetologu:wściekła/y::wściekła/y: mam być na diecie i na kontrole po 2 miesiącach bo powiedziała że taki wynik 176 nie powinien być u zdrowego człowieka, ale ciągle mi przerywała więc nie wiem czy zakumała o co mi chodzi z tym mierzeniem że może w końcu mierzyłam po 1h30 lub po 1h 10 od posiłku.

Potem Was doczytam.....Doris jak u Ciebie???czy po 1h miałaś też jakiś wysoki wynik bo pamiętam że na początku mierzyłaś po 1h.

aaa i powiedziała że może być to jeszcze ta ciążowa...więc się tym pocieszam.....w końcu długo krwawiłam więc może jeszcze te hormony się nie uspokoiły

aasica ja tez miałam takie skoki jak mierzyłam po godzinie potem ładnie cukier spadał po drugiej chyba chodzi o to zeby spadał bo po godzinie jest największy teraz mierzę po dwóch tak mi powiedział diabetolog jak zadzwoniłam i mój gin wiec nie wiem jak mam po jednej moze tez jakies kosmosy test 75 bedziesz robic?
ja nie wiem mam takiego stracha przez tym testem chodz jeszcze mam duzo czasu dopiero niecałe 4 tygodnie od porodu normy po obciazeniu są do 140 po 2 godzin i na czczo do 100 chyba ja ze słodkościami na razie bardzo ostrożnie dzis zjem rogalika francuskiego i zmierzę po 1 godz zobaczymy
skąd u Ciebie taki cukier juz sporawo po porodzie Jestes moze to tak jest ze dopóki sie karmi cyckiem to hormony szaleją hmm........
mój dzis co 1,5 lub co 2 godz wstaje i cyca woła nigdy tak nie miał a potem ulewa jakims serkiem cholera co to jest???

Witam Was dziewczyny!

Marta
faktycznie trochę późno wykryto Ci tę cukrzycę. Ja obciążenie miałam robione w 26 tc. Wynik na czczo był 85 a po godzinie 145. Nie martw się i nie stresuj, bo to gorzej szkodzi zarówno Tobie jak i dzidziusiowi. Teraz co ciąża to z tym cukrem dziewczyny maja problemy. Dostaniesz gkukometr i decyzję o diecie, ilości kalorii itd.

Od tygodnia przyjmuję 1 jednostkę insuliny o 21 wieczorem. Diabetolog stwierdził, że cukry na czczo 92-98 są za wysokie! Teraz miałam 88-87 i też powiedział, że za duże no i od wczoraj 2 jednostki insuliny. Nawet boję się czytać w internecie o tym cholerstwie. Wczoraj obiadek zjadłam dobry i cukier 170:szok: ale jestem głupek.

Assica przeraziłam się swoimi cukrami dzisiaj, u nas jest nad czczo do 110 w opolu a po dwóch godz jakieś 140, muszę chyba spróbować mierzyć przez 1 dzień.

Marla, jaką bierzesz insulinę na noc? Chyba mocniejszą niż moja (Polhumin N) bo ja miałam podobne wyniki na czczo i doktor zaczął od 8j a przedwczoraj zwiekszył do 12 bo 8 nie przynosiło efektu. Niestety i 12 nie pomaga, dalej na czczo powyżej 85. Za to znacznie obniżone po posiłkach, nie przekraczam 120 a najczęściej 100-110.

Dobra, jako pierwsze powiem- że zamawiam glukometr na allegro bo mnie przeraziłyście tymi wynikami - cholera!!!:wściekła/y:

jako drugie jestem po męczącym dniu pełnych lekarzy: pediatra, endokrynolog i neurolog!!!!!!!!!!!!! koszmar biedny maluszek nawet nie miał kiedy porządnie jeść, tylko tu trochę cyca zlapał i tam i tak cały dzien po troszeczku.

Więc co do tych szczepionek ace... coś tam ( z tymi martwymi bakteriami) - to , to jest tak: ogólnie to jest ta 5 w 1 i 6 w 1, ale można to rozbić na 3 w 1 i potem 1 i 1.
A te 3 w 1 to i tak by tak dostał, bo każda szczepionka za darmo zawiera te 3 w 1 ( my jako dzieci też tak dostawaliśmy). Więc teraz kupiłam na jutro (bo dziś nie zaszczepiłam w końcu) te 3 w 1 i to jest koszt 70zl w aptece!!! mam z tym jutro przyjść do kliniki i zaszczepią. O i tyle na ten temat się dowiedziałam.

Co do neurologa to Bartek dalej sztywny - nawet nie wiedziałam że to jest złe że jak się go podnosi to on jest prosty i sztywny jak struna i ma rączki zgięte jak kaczka przy ciele, jak się go stawia na nogi to jest sztywny i cały wyprostowany i napięty- a podobno dzieci powinny uginac nogi - hmmmmmm nie wiedziałam.

Co do endo - to może którąś z dziewczyn zainteresuje ponieważ ja mam hashimoto ale Bartek nie ma bo hashimoto może się ujawnić dopiero po 1 roku życia a na ogół sie ujawnia po 20 rokiem życia :)

Gabrielko - co do surowego jabłka to ja bym jeszcze poczekała- nie wime jakie dają w słoiczkach ale podobno surowe to nie zdrowe na układ pokarmowy - za duży wysiłek dla niego. A daję warzywka najpierw bo wydaje mi się że jak posmakuje deserku to już nei będzie chciał wstrętnych warzyw :) Ale dziś zjadł pół słoja marchwi ale nie wiem czy mu to smakuje czy nie, ogólnie zezuje na zieloną łychę i zlizuje z łyżeczki i cały jest w tej marchwi :crazy: Ogólnie to niezła robota nakarmić takiego malucha :-D

Ojejku Wanda!!! no gratuluję czwartego malucha i wytrwałości :) a co na tego malucha twoj najstarszy? bo moja siostra ma córkę 12 lat i powiedziała że w życiu by nie chciała żeby mama miała takiego malucha jak ja :) bo płacze itd :)
I dołączam się do pytania Emki - naturalnie wszystkie porody? ciekawe tylko że masz taaaaaak wysokie cukry dalej mimo taaaaaaaaakiej dawki insuliny!! i ciekawe że dopiero teraz ci cukrzycę wykryli przy czwartym :) chyba że wcześniej nie badali?

reklama
Oh sorry jeszcze muszę dodać że wreszcie córki się doczekałaś !!!!!!!!!!!!!!!! Gratuluję podwójnie:) po 3 chłopach :) tak moja koleżanka teraz na syna poluje - dwie dziewuchy już ma i teraz w ciąży jest i mówi że chlopak będzie, a ja pytam : a jak nie ?? - ona tylko mówi że wie że to CHŁOP i tyle :) a inna koleżanka ma 5 córek z takiego samego powodu :)

Do góry