reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Obie ciaze mialam z insulinę i po żadnej mi cukrzyca nie zostala tu insulina nie ma znaczenia wogule
Tez uwazam ze samo wlaczenie insuliny nie ma znaczenia, przypuszczalnie osoby ktore zostaly z cukrzyca i insulina po porodzie juz przed ciaza mialy problemy z cukrem tylko o tym nie wiedzialy. To skryta choroba.

reklama
A powiedz mi czy zażywając insulinę bardzo się musiałaś ograniczać ciągu dnia z jedzeniem bo ja na razie. Zamiast przytyć to schudłam 3 kilo w dwa tygodnie bo tak naparwde nic jem prócz warzyw i piersi z kurczaka na parze
Wlacze sie - z dieta trzeba wyprobowac metoda troche prob i bledow co komu pasuje- oczywiscie w zakresie tych zdrowych produktow, sprobowac policzyc moze kalorie. Kazdy tez toleruje co innego. Ja znalazlam chleb ktory nie podnosi mi cukru (jeden jedyny, jest w niektorych piekarniach - nazywa sie Probody), orzechy i maslo orzechowe bez dodatkow ladnie podnosza kalorycznosc a nie u kazdego cukier. U mnie sprawdza sie tez nabial, jaja, ale wiem ze u niektorych nie. Generalnie ja u siebie nie ograniczam przesadnie tluszczu bo u mnie cukry po nim nie wariuja. A po weglowodanach nawet zlozonych to mocno i tu musze uwazac. Wazne tez z jakiej wagi sie startuje. Ja startowalam praktycznie z niedowagi a przybieram. Jak ktos mial nadwage i troche chudnie to nie jest az tak zle. Diabetolog i ginekolog powinni to sprawdzac. Jestem na razie na insulinie ale tylko nocnej.

Hej,
Ja miałam wykryta cukrzyce ciążowa na początku ciąży. Ze względu na to ze o maluszka się starałam to chodziłam do endokrynologa przed zajściem i nie miałam aż takiego problemu z cukrem, wiec u mnie po prostu ciąża spowodowała wariactwo. Codziennie sama mierze cukier glukometrem - na czczo i 1h po rozpoczęciu każdego głównego posiłku. Od początku dieta wprowadzona i wyniki po posiłkach są często w normie, zdarzają się wyższe, ale zazwyczaj wiem z jakiego powodu i to zmieniam. Niestety mam problem na czczo mimo wieczornych aktywności zaleconych przez diabetologa rano mam powyżej 90 :/
Teraz w czwartek mam poradę i pewnie będzie insulina. Jak któraś z Was zaczęła brać insulinę to możecie zdradzić jaki to koszt bo kompletnie nie wiem ... oraz czy to oznacza ze będę mieć poród przez CC ?

Hej,
Ja miałam wykryta cukrzyce ciążowa na początku ciąży. Ze względu na to ze o maluszka się starałam to chodziłam do endokrynologa przed zajściem i nie miałam aż takiego problemu z cukrem, wiec u mnie po prostu ciąża spowodowała wariactwo. Codziennie sama mierze cukier glukometrem - na czczo i 1h po rozpoczęciu każdego głównego posiłku. Od początku dieta wprowadzona i wyniki po posiłkach są często w normie, zdarzają się wyższe, ale zazwyczaj wiem z jakiego powodu i to zmieniam. Niestety mam problem na czczo mimo wieczornych aktywności zaleconych przez diabetologa rano mam powyżej 90 :/
Teraz w czwartek mam poradę i pewnie będzie insulina. Jak któraś z Was zaczęła brać insulinę to możecie zdradzić jaki to koszt bo kompletnie nie wiem ... oraz czy to oznacza ze będę mieć poród przez CC ?
Hej, ja mam cukrzyce typu 2 wykryta rok temu, ale w ciazy i cukrzyce ciazowe i typu 2 leczy sie insulina. Insuline dzieki programowi Ciaza + lekarz moze teraz zapisywac za darmo. Ja dostalam tez za darmo pen i glukometr, aczkolwiek te 2 rzeczy to nie wiem czy dostaje sie z marszu na NFZ bo lecze sie prywatnie u diabetologa. Z tego co czytalam to cesarka tylko jakby dziecko bylo za duze lub inne wskazania typowe dla cesarki. Za to podobno czasem troche szybciej biora do szpitala i czasem wywoluja. Najlepiej pytac swoich lekarzy jaka u nich praktyka.

A powiedz mi czy zażywając insulinę bardzo się musiałaś ograniczać ciągu dnia z jedzeniem bo ja na razie. Zamiast przytyć to schudłam 3 kilo w dwa tygodnie bo tak naparwde nic jem prócz warzyw i piersi z kurczaka na parze
Cześć dziewczyny, mam pytanie a czy któraś z was nie mogła przytyć przy cukrzycy ciążowej? Jestem w 29tyg od miesiąca na samej diecie. Waga leci cały czas w dół. Mocz ok ketonów nie mam więc dieta nie jest rygorystyczną. Jem 5 razy dziennie. Miała któraś z was taki przypadek?

Naprawde ja moglam jesc wszystko tylko z glowa najwazniejsze to godziny posilkow i nie podjadanie pomiedzy. Jeśli jadlam cos slodkiego to w porze przekaski i potem spacer.ja w czasie ciazy nic nie przytylam po porodzie 8 kg na minusie. Z czasem dokladnie wiesz co mozesz jesc

To normalne pilnuj tylko ketonow i bedzue ok
Cześć dziewczyny, mam pytanie a czy któraś z was nie mogła przytyć przy cukrzycy ciążowej? Jestem w 29tyg od miesiąca na samej diecie. Waga leci cały czas w dół. Mocz ok ketonów nie mam więc dieta nie jest rygorystyczną. Jem 5 razy dziennie. Miała któraś z was taki przypadek?

Dziewczyny wy jako doświadczone osoby powiedzcie mi jak pobieracie krew z palca do badania cukru to ja robiąc najpierw u lewej a później u prawej wychodza mi dwa różne wyniki czy to możliwe ?bo jestem prawo ręczna wiec lewa ręka mam kłopot pobrać nie dotykając palca paskiem i czy to może powodować błędny odczyt wyniku?

Dziewczyny wy jako doświadczone osoby powiedzcie mi jak pobieracie krew z palca do badania cukru to ja robiąc najpierw u lewej a później u prawej wychodza mi dwa różne wyniki czy to możliwe ?bo jestem prawo ręczna wiec lewa ręka mam kłopot pobrać nie dotykając palca paskiem i czy to może powodować błędny odczyt wyniku?
Hej. Czytałam że sfałszować wynik pomiaru może to że dotkniesz paska pomiaru w miejscu gdzie podajesz króle krwi. A druga sprawa jest taka że jeśl wyciskasz krople krwi to również moze sfałszować wynik. Ja też jestem prawo ręczna pobieram pomiar 4 razy dziennie zmieniam palce pomiaru. Ale początkowo też brałam raz z jednej raz z drugiej ręki. I tak jak mówisz pomiary były rożne. Napewno to czy się denerwujesz pomiarem tez ma wpływ na wynik. Sama wiem po sobie.

reklama
Wyniki beda rozne robisz raz i na nim sie opierasz i tyle ... glukometry daja poglad jedynie jaki jest cukier

Do góry