reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Kamkaz o i Ty tez???widze ze spora ilosc dziewczyn nawiedza ta cukrzyca :( Jaki mialas wynik po glukozie 50? Jak wyglada Twoja dieta codzienna? Bo ja jak poczytalam to troche przerazona bylam ze praktycznie na wszystko trzeba uwazac

reklama
Kamkaz o i Ty tez???widze ze spora ilosc dziewczyn nawiedza ta cukrzyca :( Jaki mialas wynik po glukozie 50? Jak wyglada Twoja dieta codzienna? Bo ja jak poczytalam to troche przerazona bylam ze praktycznie na wszystko trzeba uwazac

Niestety i ja byłam zmuszona do dziewczyn do£ączyć ale wogóle nie żałuje.
Ja miałam glukozę 75mg i na czczo miałam 67, 8 po godz od wypicia 129 a po dwóch godz 137 czy coś podobnego. Byłam u diabetologa i stwierdziła że to nie cukrzyca ale w każdej chwili może się pojawić. Przede wszystkim nie można jeść białego pieczywa, diabetolog radziła żytki albo graham ale to kwestia jaki Twój organizm będzie chleb tolerował. Owoce max 2 małe w ciągu dnia oprócz banana, winogrona i gruszki bo one mają baaardzo dużo cukru. Warzywa można wszystkie tylko jeść na pół twardo nie rozgotowywać. Mięso tylko chude, najlepiej kurczak ale gotowany. Ryż biały zastąpić ciemnym, makaron tylko razowy a ziemniaki mogę 2 dziennie. Więc tak na śniadanie mogę zjeść 2 kromki chleba z odrobiną masła i np jedna kromka z szynką w warzywami a drugą z serem żółtym i warzywami. Na drugie śniadanie kromka chleba z małym owocem. Na obiad np ziemniaki, surówka i mięso gotowane bez sosu. Na podwieczorek kromka chleba i jogurt naturalny a na kolację 2 kromki chleba. Spokojnie można jeść parówki i jajka. Pomuar musi być robiony codziennie na czczo i godz po każdym posiłku. Na czczko max do 90, a po posiłku 120. Tak naprawdę to jest metoda prób i błędów. Jeśli coś zjem i po tymmam podwyższony cukier to już więcej tego nie jem. Czasem są produkty które nie podwyższają cukru i można je jeść. Ale ilość tego co zjesz zależy od tego jaki będziesz miała cukier.

Kamkaz :eek::eek::eek::eek: to widze ze sporo rzeczy bede sie musiala nauczyc.Ja na razie mialam glukoze 50, jutro mam ustalic termin na robienie 75 :/ Po wypiciu 50 wyszlo po godzinie ze byl 169

Aschlee
Witaj Slodka Mamo :)
Ja mialam cukrzyce w I ciazy od 26tyg. i w II od 9 tyg.w dodatku ta cukrzyca od 26tyg. na insulince ;) ach...kazda mama taka spanikowana na poczatku. Jak to mowi moja dr-jesc mozna wszystko, ale z glowa. Ja uwazam, ze ta dieta sklada sie glownie ze zdrowszej zywnosci-zamiast bialego makaronu kasza gryczana albo ciemny makaron (jak Ci posluzy). Dasz rade. Pierwsze dni a nawet tygodnie do latwych nie naleza jesli do tej pory normalnie jadlas. Ale strach ma wieeeeeelkie oczy, pomozemy Ci to przejsc :)
Ty mialas tylko glukoze 50?

Margo tak na razie tylko 50 i po godzinie byla 169 :tak: teraz mam sie zapisac na ta 75

No wlasnie do tej pory jadlam wszystko normalnie i pewno bedzie ciezko ale wazne jest zeby z Mala bylo dobrze to reszte jakos sie przeterwa :)

Dziekuje Wam za mile przyjecie

Margo a tak troche dalas mi nadzieje...jezeli mialam tylko 50 to po 75 jest mozliwisc zeby jednak okazalo sie ze jest ok? Czy juz nie ma sie co ludzic?

Kamkaz to racja tu np kazali mi przed badaniem zjesc sniadanie tak jak zawsze ( ale tego nie zrobilam bo w Pl pamietalam ze kazali na czczo ) no i przed badaniem nie pobierali krwi tylko po przyjsciu dostalam kubek do wypicia,wypilam i po godzinie sprawdzali poziom i po 2 dniach wynik.

reklama
Witajcie dziewczyny, czy mogłabym dołączyć do Was? :)
Jestem kolejną która usłyszała od lekarza "cukier to Ty masz za wysoki". Obecnie 29/30 tydzień ciąży. Dziś jadę pożyczyć glukometr domowy i będę sprawdzać swój poziom - nie wiem jeszcze tylko kiedy, jakie mają być wartości... liczę na Waszą wiedzę :)

Do góry