reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam słodziaki,
ja na razie tylko Was podczytuje, bo wizyta u gina jutro. Ja po na czczo miałam 90 a po 50 gr i godzinie 155 i trochę się tym martwię. Ale większym zmartwieniem jest dla mnie ponowny spadek wagi o 1,5 kg(na początku ciąży schudłam 6 ale w 22 tc wyrównałam do wagi sprzed ciąży a teraz znowu spadek). Tym bardziej, że od 3 tygodni jem straszne ilości jedzenia i ciągle jestem głodna(jem więcej niż mąż:zawstydzona/y:).
Mam nadzieję, że gin coś poradzi.
Viev widzę że super miałaś opiekę na Klinicznej, ja mam lekarza z Klinicznej i tam zamierzam rodzić, więc licze na jego większe zaangażowanie.

Effcia opieke mialam super to fakt. Rodziły tez w trakcie mojego pobytu dwie dziewczyny z cukrzycą.Nie urodziły wielkich dzieciaczków tak jak co niektórzy straszą> Jedno i drugie maleństwo mialo do 3300 wagę. Połozne sa bardzo fajne i zyczliwe. A ja mimo wszystko wolałabym rodzic u siebie w Pucku, bo wiesz u siebie to zawsze inaczej tymbardziej że córe tez tu rodziłam:)Pozdrawiam:):-)

reklama
Witajcie cukiereczki!
Dziś na czczo miałam 88, po godzinie od śniadania 105? i zjadłam płatki na mleku 3,2% - więc nie rozummiem - czy mogę podgryźć jednego batonika? Bo tak mi się chce, że szok:zawstydzona/y:

Szwedka
Możesz. Zmierz oczywiście po godzinie i obserwuj potem czy ten batonik nie robi Ci galimatiasu w kolejnych pomiarach (ojawia się to tym, że jesz normalnie jak zawsze a cukry nie wiadomo skąd lecą w górę)

Ja natomiast się chyba rozkalibrowałam :crazy:

Czegoś takiego jeszcze nie było.
Rano jest dobrze, ale potem :angry:
Wczoraj po obiedzie - warzywa na patelnię (nie miałam czasu na coś normalnego, domowego) 164 !!!!! :no:
Po kolacji - chleb oskroby jedna krótka kromka - 155 !!!
Rano zmierzyłam cukier 95 (białam się że będzie strasznie dużo po tym poprzednim dniu)
Zjadłam więc kawałek sojowego oskroby z wędliną i co? z jednego palca 183 z drugiego 154 (tak czy tak, dużo jak ch..... i nie wiem skąd to) :crazy::crazy::crazy:
I teraz co?
Nie miałam nigdy takich cukrów, czasami zdarzyło mi się zdobyć po śniadaniu 142 (raz w tygodniu, może rzadziej)
Nie wiem co się dzieje :no:

A przez 3 poprzednie dni miałam po takich kanapkach zawsze nie więcej niż 130

Coś musiało mnie rozchwiać :-(

Buuuuu :-:)-:)-(

Mimo słońca za oknem mi nie jest specjale wesoło:( Dowiedzialam sie że wynik z posiewu szyjki macicy jaki robiono mi w szpitalu wyszedł dodatnio. JUz nic nie rozumiem takie samo badanie mialam robione w 3m-cu i było ujemne.Muszę teraz odebrac ten wynik i udac sie do gin. :(

Witam sie ponownie. Zrobiłam powtórną krzywą cukrową, tym razem z obciążeniem 75 g. Moje wyniki sa następujące.
Na czczo 82 ( 74-106)
po godzinie 149
po dwóch 119

Nigdzie nie ma norm, oprócz internetu oczywiście, więc proszę o pomoc w interpretacji. Jesteście z tym na pewno na bierząco.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Dzięki moniqsan za pozwolonko. Za 15 min zmierzę po obiedzie i jak będzie niziutki, to sobie pozwolę - a co:-D.
selena - wg mnie twoje wyniki są ok. Ja po 2 godz. miałam 141 i to o ten jeden za dużo, a tak pewnie było by ok, więc nie masz się co martwić:tak:

selena
jest dobrze :tak:
Normy to po godz do 180 i po dwóch do 140

view

Witaj w klubie.
Mnie też przy okazji wizyty diabetologicznej wyszedł Streptococcus.
Trudno.
To dość popularna bakteria, kobietom nie zagraża, dziecku dopóki jest w macicy również.
Ważna jest ochrona antybiotykowa w czasie porodu (co 4 godziny podaje się AB zgodnie z antybiogramem), potem bada dzidziusa (czy nie został zakażony i ewentualnie on też dostaje AB)
Lekarz przepisał mi też globulki robione i brałam przez 10 dni.
Ale tego się raczej nie da pozbyć :no: Raczej na pewno. Odnawia się i siedzi w Tobie jak wrzód na du.. :baffled:
Najgorsze, że dotyczy też zwykle męża i żeby jakiekolwiek leczenie miało sens jego też należy przebadać (zrobić posiew itd)

selena
jest dobrze :tak:
Normy to po godz do 180 i po dwóch do 140

view

Witaj w klubie.
Mnie też przy okazji wizyty diabetologicznej wyszedł Streptococcus.
Trudno.
To dość popularna bakteria, kobietom nie zagraża, dziecku dopóki jest w macicy również.
Ważna jest ochrona antybiotykowa w czasie porodu (co 4 godziny podaje się AB zgodnie z antybiogramem), potem bada dzidziusa (czy nie został zakażony i ewentualnie on też dostaje AB)
Lekarz przepisał mi też globulki robione i brałam przez 10 dni.
Ale tego się raczej nie da pozbyć :no: Raczej na pewno. Odnawia się i siedzi w Tobie jak wrzód na du.. :baffled:
Najgorsze, że dotyczy też zwykle męża i żeby jakiekolwiek leczenie miało sens jego też należy przebadać (zrobić posiew itd)
O szlag to mnie pocieszylaś heh Jak będe juz miala wyniki i po wizycie u gin bede wiedziala co i jak dam znać:) pozdrawiam a cukier póki co mam w normie:)

I po wizycie, w poniedziałek powtórka badań z obciążeniem 75 mg i jak wyjdzie ponad 140 po 2 godzinach i szybki telefon i wizyta 3 dniowa w szpitalu:-(.
Mam nadzieję, że wynik będzie w normie

reklama
Mimo słońca za oknem mi nie jest specjale wesoło:( Dowiedzialam sie że wynik z posiewu szyjki macicy jaki robiono mi w szpitalu wyszedł dodatnio. JUz nic nie rozumiem takie samo badanie mialam robione w 3m-cu i było ujemne.Muszę teraz odebrac ten wynik i udac sie do gin. :(

Zadam głupie pytanie, co to za badanie posiew z szyjki macicy i po co się je robi? Nie przypominam sobie, żebym miała takie robione ;-(

Do góry