Witam!
Jestem w 26 tc.Niestety również wykryto u mnie ciąże cukrzycową.To był ogromny szok, bo niby z czego to sie bierze? Nie objadałam się za dużo słodyczami, głównie to soki i mandarynki wiodły u mnie prym
Mogłam tak cały czas. A teraz skończyło sie:-(
Test obciążony glukozą 50g miałam robiony 12.01. Wyniki wyszły takie: na czczo:
68,1, a po 1h:
180,9.Po wizycie u gina 14.01 musiałam wykonać powtórny test z obciążeniem 75g. Niestety też kiepsko. Na czczo:
89, po 1h:
193, a po 2h:
200. Z tymi wynikami udałam sie 20.01 do poradni pc i tam lekarka zaleciła mi stosowac do pon glukometr i dietke oczywiście.
Tak też od wczoraj mierze sobie poziom glukozy po 3 głównych posiłkach.
21.01.
Na czczo (nie mierzyłam bo jeszcze nie miałam sprzęciku)
1h po śniadaniu-
184
1h po obiedzie-
133
1h po kolacji-
129.
Dzisiaj na czczo wyszło
91, a godz po śniad.
141. Po obiedzie-
124.
W poradni powiedzieli mi że jak bedzie poniżej 140 to ok,a jak po wyżej to szpital we wtorek. Ale po wynikach widać że nie jest źle. Tylko po sniadaniu nie najlepiej. Staram sie na śniadanie jeść jak najwięcej warzyw (pomodor, ogórek, papryke, rzodkiewke, sałate) z dwoma kromkami chleba razowego dzisiaj, Bo wczoraj to zjadłam jedną bułeczke do tych warzyw i było 184. Na obiad też dużo warzyw z jakąś kaszą i zupke ( wczoraj i dzisiaj brokułkowa). Na kolacje też warzywka i 2 kromeczki chlebka razowego. miedzy tymi posiłkami to jakiegoś owaca zjem, wczoraj jabłko i truskawki z jogurtem naturalnym i 2 kromki chlebka chrupkiego, ale nie mierzyłam poziomu cukru.
Mam pare pytań:
1. Czy te moje wyniki są dobre czy jeszcze starać sie by były niższe?
2. Co wprowadzić do diety by była bardziej urozmaicona i smaczniejsza?
3. Czy powinnam po każdym posiłku mierzyć poziom cukru?
Prosze o odpowiedzi i wsparcie bo to jednak jest trudna sytuacja.Dla mnie i dla dzidzi również:-(
POZDRAWIAM GORĄCO!!!