reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja nawet nie próbowałam bez tej późnej kolacji, wątpię żeby mi to pomogło.. Ja jak zjem kolację o 20, to koło 22 już głodna chodzę.. 🤣 I jak tu iść spać, muszę coś przegryźć.. Ogólnie popołudniu to ja już jem co dwie godziny, 16, 18, 20 i 22 🙄 a cukry po godzinie w granicy 92 - 100. Rano po śniadaniu pierwszym i drugim wyższe.

reklama
Chyba tak to loteria... U mnie wczoraj na czczo 90, więc według zaleceń zwiększyłam o jedną jednostkę. I dziś po zwiększeniu jeszcze więcej 92, więc dziś na wieczór znowu muszę zwiększyć.

Pytanie do dziewczyn na insulinie nocnej, jak zwiększacie jendostki to diabetolog kazał wam więcej jeść na późna kolację? Bo nie wiem jem tą jedną kanapkę z serem i kakao tak z pół szklanki zastanawiam się czy to nie mało może... Rano dziś obudziłam się głodna już po 6 i wynik 92, może muszę więcej zjeść.. Czy insulina hamuje w jakiś sposób ten głód? Że nie muszę jeść więcej, już sama nie wiem.
Kociku kakao na kolację? Słodycz? Jestem na isulinie nocnej i w 30tc, a insulinę biorę od 18 tc. Przetestowałam już chyba wszystkie możliwe opcje na sobie łącznie ze zjedzeniem kanapki razowego chleba z masłem tuż przed snem, budzenie się w nocy i zjadaniem połowy jabłka itd itp. Niestety bez odpowiedniej dawki insuliny, rano koło 7-8 zawsze cukier lekko podwyższony. Obecnie stosuje 16 jednostek. Jak widzę, że cukier dąży do 100, zwiększam o dwie jednostki. Na kolację najlepsze są potrawy z warzyw (np spaghetti z cukini z sosem pomidorowym), pasty twarogowo jajeczne, ew. chleb razowy. Nic o typowo wysokim IG np słodzony Jogurt, kakao, biały chleb, tosty. Masz gwarancję podwyższonego cukru rano. Dietetyk w poradni powiedziała, że jeśli już bardzo mam potrzebę wypicia np kefiru na noc, to zjeść do tego porcje orzechów, bo samo białko też podniesie cukier. Przetestowałam na sobie, że kolacja najpóźniej o 21, a insulia najpóźniej 22:30 i spać nie później niż 23:30. Jak to zaburze to mam pewność podwyższonego cukru rano. Jestem w 30tc, ważę 104kg, mam cukrzycę ciążową i niedoczynność lekka ale uregulowaną i jedyne co mnie martwi, że od początku ciąży nie przytyłam ani grama. Już nawet diabetolog się dziwi. Z bobo wszystko ok, więc to może przez tę dietę. Jak coś polecam książki z super przepisami z IG od Pani Makarowskiej. Nawet mężowi smakuje, a on jest bardzo wybredny... :)

Kociku kakao na kolację? Słodycz? Jestem na isulinie nocnej i w 30tc, a insulinę biorę od 18 tc. Przetestowałam już chyba wszystkie możliwe opcje na sobie łącznie ze zjedzeniem kanapki razowego chleba z masłem tuż przed snem, budzenie się w nocy i zjadaniem połowy jabłka itd itp. Niestety bez odpowiedniej dawki insuliny, rano koło 7-8 zawsze cukier lekko podwyższony. Obecnie stosuje 16 jednostek. Jak widzę, że cukier dąży do 100, zwiększam o dwie jednostki. Na kolację najlepsze są potrawy z warzyw (np spaghetti z cukini z sosem pomidorowym), pasty twarogowo jajeczne, ew. chleb razowy. Nic o typowo wysokim IG np słodzony Jogurt, kakao, biały chleb, tosty. Masz gwarancję podwyższonego cukru rano. Dietetyk w poradni powiedziała, że jeśli już bardzo mam potrzebę wypicia np kefiru na noc, to zjeść do tego porcje orzechów, bo samo białko też podniesie cukier. Przetestowałam na sobie, że kolacja najpóźniej o 21, a insulia najpóźniej 22:30 i spać nie później niż 23:30. Jak to zaburze to mam pewność podwyższonego cukru rano. Jestem w 30tc, ważę 104kg, mam cukrzycę ciążową i niedoczynność lekka ale uregulowaną i jedyne co mnie martwi, że od początku ciąży nie przytyłam ani grama. Już nawet diabetolog się dziwi. Z bobo wszystko ok, więc to może przez tę dietę. Jak coś polecam książki z super przepisami z IG od Pani Makarowskiej. Nawet mężowi smakuje, a on jest bardzo wybredny... :)
Ja kakao piję gorzkie (DecoMoreno) i troszkę ksylitolu daje, więc wydaje mi się że to niski indeks glikemiczny. Mleko ma IG 30, kakao gorzkie 24, a ksylitol 7.. Raz z ciekawości wstałam po godzinie od zjedzenia i wypicia i wynik cukru był 103. Chyba dobrze jak zjadłam to o 22 i taki wynik po godzinie. Spałam pewnie z 45 min w tym czasie.

A ja dziś sniadanie jak zwykle (2xchleb ziarnisty szynka i ogorek kiszony) i cukier 153… :o
czyli praktycznie na tym samym etapie ciąży zaczęło Ci fiksować jak u mnie.

Powiem Wam, że wiem, że to powinien być dla mnie najlepszy moment w ciąży, najlepsze samopoczucie. A mam doła i te sprawy z cukrem mają w tym swój udział :(

czyli praktycznie na tym samym etapie ciąży zaczęło Ci fiksować jak u mnie.

Powiem Wam, że wiem, że to powinien być dla mnie najlepszy moment w ciąży, najlepsze samopoczucie. A mam doła i te sprawy z cukrem mają w tym swój udział :(
O tak, mamy kamyczek więcej a do tego jak widać że to takie zmienne to i tak tej zmiennosci w ciąży jest nie mało...

Ale nie załamujmy się, jutro też jest dzień

Im starsza ciaza tym pewnie będzie coraz gorzej z cukrami...😔 ja do marca jeszcze stosowałam zasadę kolacji 19.30 i drugiej 21.30 - wtedy salatka - mix salat Ogórek pomidor kurczak albo jakiś biały Ser.... I cukry rano 81-88... ale już mam dość tych drugich kolacji na tyle że wolę zjesc jedna kolację o 20 i isc spać 22-6.... ale od ok 2 tyg cukier 86-88 na czczo... nie schodzi już 81-85... już glupieje czy przerwa za dluga czy za krotka czy może nie to jem na kolację czy malo śpię... Ze nie da się już niżej zejsc. Wiem że 88 w normie ale już blisko granicy a do porodu daleko.... jakieś pomysły?

Dziś na czczo 88, na śniadanie 3 kromki chleba probody, guacamole z pimidorem plus salata i szyneczka.... I 1h po znow 88🙈

Dziewczyny z terminem na październik. U mnie z kolei cukry na czczo to szaleństwo musiałam przed dwa dni jednostki podnosić i dopiero dziś zobaczyłam w końcu 83. Na razie cukry po śniadaniu ok, ale zobaczymy jak długo. Diabetolog mnie ostrzega że im dalej tym gorzej może być z pierwszym

@miętowa25 tez nie mam pomysłu na późna kolację.. Na razie jem kanapkę z serem żółtym i kakao, boję się coś zmienić że cukier będzie zły rano. Ale ja o 6 już wstaje bo głód zaczynam czuć i się tak wybudzam. Nie wiem czy coś jeść więcej czy nie.. Żeby być bardziej sytym na noc. Może dorzucę dziś jakieś warzywo do tego.

Dziewczyny z terminem na październik. U mnie z kolei cukry na czczo to szaleństwo musiałam przed dwa dni jednostki podnosić i dopiero dziś zobaczyłam w końcu 83. Na razie cukry po śniadaniu ok, ale zobaczymy jak długo. Diabetolog mnie ostrzega że im dalej tym gorzej może być z pierwszym

@miętowa25 tez nie mam pomysłu na późna kolację.. Na razie jem kanapkę z serem żółtym i kakao, boję się coś zmienić że cukier będzie zły rano. Ale ja o 6 już wstaje bo głód zaczynam czuć i się tak wybudzam. Nie wiem czy coś jeść więcej czy nie.. Żeby być bardziej sytym na noc. Może dorzucę dziś jakieś warzywo do tego.
ja też początek października termin. próbowałam na 2 kolację wlasnie ten zestaw ale tak jak mówisz 6 ja jestem głodna... a cukier 86-88 wtedy....

reklama
ja też początek października termin. próbowałam na 2 kolację wlasnie ten zestaw ale tak jak mówisz 6 ja jestem głodna... a cukier 86-88 wtedy....
Ty na razie bez insuliny jesteś? Ja bez insuliny to miałam cukier jednego dnia dobry, a kolejny na czczo 95, przy tej samej kolacji.. Więc nie udało mi się samą dieta.

Do góry