reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Akurat nie mam detektora ale skoro mam cukrzycę to chcę podejść do tematu jak najbardziej odpowiedzialnie, pierwsza ciąża więc zdaje sobie sprawę że jestem przewrażliwiona ale skoro mi z tym mierzeniem dobrze to po co to zmieniac 😀
Nikogo nie namawiam i nie twierdzę że tak trzeba czy powinno się robić ale ja się tak czuje bezpieczniej 😁
Ale czy komfortowo? ;)
Jasne, rób na ile ci palców,pasków i cierpliwości starczy. Szkoda tylko że mimo twych starań mała zmiana rytmu dnia,przeziębienie,hormony,inny sen czy tc i będzie na nowo polka galopka. Mnie to mega dołowało,płakałam całe rano wiec już się trzymam lekarza i na serio jakby kazali to bym i 6 pomiarów robiła. Nie jestem 1 pacjentką diabetologa to więcej on wie co mówi...

O albo dieta od dietetyka za którą z poradą dałam 300 zł,czekałam na nią prawie 2 tyg podczas których sama swoje dania opanowałam. Ale do sedna: na kolację mam dziś na wieczor popełnić gulasz jakiś tam z wymyślnym rodzajem kaszy w gramaturze itd itp...a podbrzusze mnie ciągnie,udo drętwieje, jeszcze syna do szkoły muszę odstawić...Trudno zjem sprawdzony zestaw kolacyjny po którym cukier rano ok,zmierzę po godzinie i seeen... Życie

A czy sensor ma swoją indywidualna aplikacje czy można go jakoś połączyć z ta od glukometru? Domyślam się, że pewnie nie, ale pytam z ciekawości 🙂

Producent zaprogramował go na 14 dni przy opcji płacenia za paski i pomiarów co jakiś czas wyjdzie podobnie cenowo jak kłucie się co chwila przy sprawdzaniu co winduje cukier
No nie wiem bo glukometr masz za darmo a z recepty 4 opakowania pasków po 50 szt mam za 38 zł ...No ale jak ktoś robi po 5 pomiarów na posiłek to...może ;)

Jestem po wizycie u diabetologa. U mnie wyniki oscylowaly półtora tygodnia w granicy 83-89 na 3j. insuliny. Z tym teraz dwa dni pod rząd 89. Kazała mi zwiększyć dawkę do 4j. Co do chlebka co wam pisałam to mówiła że jak go stosowałam od początku i cukier zawsze ok, to mogę go stosować. Ale dziś kupiłam już taki z typu 2000 żytni razowy. Zobaczę jak mi będzie służył bo ogólnie jest bardzo ciężki.
Sensora mi nie polecała, jak stosuje dietę i trzymam się zasad to nie potrzebny wydatek.

reklama
No nie wiem bo glukometr masz za darmo a z recepty 4 opakowania pasków po 50 szt mam za 38 zł ...No ale jak ktoś robi po 5 pomiarów na posiłek to...może ;)
Jak ktoś ma receptę na paski ze zniżką to może i taniej. Po ciąży jak zostają zawirowania z cukrem to zniżek nie ma na paski i płacisz 100% za opakowanie. Jak podliczylam sobie dodatkowe mierzenia np przed treningiem czy po by sprawdzić cukier, gdy sprawdzałam po posiłkach dodatkowo np po godz 2 czy 3 gdy źle się czułam by wykluczyć hipoglikemię to paski niewiele taniej mnie wyniosły niż miesiąc używania czujnika (przy opcji jego przedłużenia aplikacja do ok 28 dni 😉, jest na to sposób) A mierzył mi non stop poziom glukozy i miałam pełen dobowy przekrój. Dzięki temu wiedziałam jak reaguje mój organizm po intensywnym czy słabszym wysiłku, co dzieje się dokładnie w nocy i po nowych posiłkach. Dla mnie warto było na początku wydać te 220 zł i być bogatsza w wiedzę, bez kłucia się co chwila. Teraz mierze cukier tylko na czczo i w razie potrzeby jak gorzej się czuje po wysiłku czy w ciągu dnia, więc zakup pasków nie trzepie mnie po kieszeni. W czasie ciąży paski miałam za grosze refundowane to nie robiło mi różnicy przy poznawaniu cukrzycy mierzenie 5 czy 10 razy.

Ostatnia edycja:
Do góry