Umówiłam się na wizytę kontrolną u diabetologa i zobaczymy co mi powie ciekawego ale mam nadzieje że będzie zadowolonaDobre podejście. I naprawdę nie ma się co zamartwiać, bo w większości przypadków, jeśli wiemy o nietolerancji glukozy i jakkolwiek prowadzimy tę cukrzycę (lepiej czy gorzej) to dziecku nie zaszkodzi. Glikemie poranne, które mogą faktycznie wywołać szkody to te 120 plus.
reklama
B
BBP
Gość
Na pewno, serio - diabetolodzy nie mają wielkich wymagańUmówiłam się na wizytę kontrolną u diabetologa i zobaczymy co mi powie ciekawego ale mam nadzieje że będzie zadowolona
Z mojego doświadczenia to ciężarne się bardziej przejmują tymi wynikami. Moja znajoma diabetolog, która na co dzień prowadzi cukrzyce ciążowe sama też panikowała jak była w ciąży i przy 170 dzwoniła prawie na pogotowie . Po prostu w ciąży martwimy się bardziej i wbrew logice.
Ejzja
Fanka BB :)
Masz racje ze co lekarz to opinia[emoji6] a co do orzechow to jem codziennie i podbijam nimi wartosc kaloryczna, nie wplywaja u mnie na cukier. Zreszta co do potraw to tez trzeba wyprobowac bo tolerancja na rozne posilki jest u kazdego inna.Sprawdź. U mnie miało wpływ. Choć ja generalnie niezbyt wierzę glukometrom, bo one są dla prawdziwych cukrzyków, a nie do cukrzyc ciążowych.
Wstawanie na siku w nocy (u mnie to było kilka razy) nie wpłynie na wynik tak jak pomiar tuż po zrobieniu tych kilku kroków, wstaniu i siadaniu, myciu rąk. Jak miałam po posiłkach za wysokie glikemie to rundka dookoła stołu załatwiała sprawę. A wysiłek po nocnym spoczynku może wpłynąć bardziej (ale nie musi). Po prostu sprawdźcie. Chociaż wiem, że nie każdy diabetolog tak zaleca, bo przecież pomiar w laboratorium też nie jest zupełnie na czczo. U mnie zalecił tak i diabetolog z przychodni i diabetolog z poradni w szpitalu, ale naprawdę prawie każdy inaczej prowadzi cukrzyce ciążowe. Niektórzy odradzają pomidory, które mają bardzo niskie IG i orzechy, które inni zalecają jako zamiennik słodyczy.
Ewciak1007
A jakie orzechy jecie ? Jakieś nerkowca czy może jakieś pistacje ?Masz racje ze co lekarz to opinia[emoji6] a co do orzechow to jem codziennie i podbijam nimi wartosc kaloryczna, nie wplywaja u mnie na cukier. Zreszta co do potraw to tez trzeba wyprobowac bo tolerancja na rozne posilki jest u kazdego inna.
Ewciak1007
Jeszcze tak się zastanawiam jak np idziecie na drugi dzień na morfologię i np mocz to wtedy normalnie jecie ta 2 kolacje przed snem ?
Ejzja
Najczesciej wloskie i laskowe, ja mam obok siebie sklep bio i duzy wybor. Jem tez masla migdalowe i orzechowe bez dodatkow.A jakie orzechy jecie ? Jakieś nerkowca czy może jakieś pistacje ?
Ja, akurat tak, tym bardziej ze mam insuline- nie moge nie zjesc drugiej kolacji. Jem o 21 zawsze, wiec na pobranie staram sie na 9.00 zeby bylo te 12 h.Jeszcze tak się zastanawiam jak np idziecie na drugi dzień na morfologię i np mocz to wtedy normalnie jecie ta 2 kolacje przed snem ?
Martwi mnie tylko ze dzisiaj zjadłam o 23 kanapki nie wstawałam w nocy bo jak jem w nocy to zgagę mam potem całą noc. I rano o 7.10 cukier 92 niby nic strasznego ale widze ze co bym nie zrobiła to i tak nie mogę go tak idealnie trafić . I obawiam się ze z tych wyników na czczo zadowolona nie będzieNa pewno, serio - diabetolodzy nie mają wielkich wymagań
Z mojego doświadczenia to ciężarne się bardziej przejmują tymi wynikami. Moja znajoma diabetolog, która na co dzień prowadzi cukrzyce ciążowe sama też panikowała jak była w ciąży i przy 170 dzwoniła prawie na pogotowie . Po prostu w ciąży martwimy się bardziej i wbrew logice.
B
BBP
Gość
To zależy, jakie ma podejście. Te normy u nas mają niedługo być podwyższone do tych w UE. Jeden z moich diabetologów zwiększał mi dawkę insuliny już przy 87 a inna uważała, że 93 też jest spoko.Martwi mnie tylko ze dzisiaj zjadłam o 23 kanapki nie wstawałam w nocy bo jak jem w nocy to zgagę mam potem całą noc. I rano o 7.10 cukier 92 niby nic strasznego ale widze ze co bym nie zrobiła to i tak nie mogę go tak idealnie trafić . I obawiam się ze z tych wyników na czczo zadowolona nie będzie
Moja pani ginekolog stwierdziła że dla niej do 92 jest ok. Tym bardziej że po posiłkach mam dobrze. Zobaczymy we wtorek .To zależy, jakie ma podejście. Te normy u nas mają niedługo być podwyższone do tych w UE. Jeden z moich diabetologów zwiększał mi dawkę insuliny już przy 87 a inna uważała, że 93 też jest spoko.
reklama
Ewciak1007
Ja dziś rano tez jak wczoraj 82. Zobaczymy co dalej. Wczoraj cały dzien miałam niski cukier a jadłam to co zawsze nie wiem od czego to zależy max miałam 103.. a czasami zjem to samo i mam ponad 120. Chyba zależy jak ogranizm w jaki dzień pracuje.