reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ale cukier na czczo zawsze był dobry. Jestem załamana. Chyba zwariuje do wizyty w następnym tygodniu . ..piszą ze cukrzyca w ciazy powoduje poronienia w 1 trymestrze a jeśli nie dojdzie to poronienia to na pewno dziecko urodzilo sie z wadami !

reklama
Nie panikuj bo to najgorsze co możesz teraz zrobić. Skonsultuj się z lekarzem a on jak będzie trzeba da Ci insulinę albo pozostanie przy diecie. Cukrzyca w ciąży jest wtedy kiedy miałaś cukrzyce przed ciąża a cukrzyca ciazowa to jest nietolerancja węglowodanów w czasie ciąży. Na spokojnie ☺
Insuliny nie mam . Bo jem wszystko z niskim ig i mam cukry w normie. A jeśli byłaby to typowa cukrzyca to tez cukry są w normie?

Widzę że Akwarele mnie ubiegła 😁.
Akwarele jak tam cukry?
Haha 😁
A dziękuje całkiem niezle 😁 raz przekroczyłam w zeszłym tygodniu bo mnie napadło na zwykła bułkę (tak, była pyszna!🙈). U mnie już po 36 tygodniu, wiec zaczynam odliczać dni do końca 😊
A jak Ty się miewasz?☺️

Spokojnie. Po pierwsze zawsze możesz zadzwonić do diabetologa. Nie wiem czy chodzisz do poradni czy prywatnie ale ja np jestem w stałym kontakcie z moją diabetolog a widujemy się raz w miesiącu. Co do zdrowia maluszka to miałaś już usg połówkowe?

Akwarele miałam się całkiem dobrze do czasu aż cięcia nie przyniosła z przedszkola przeziębienia a do tego wczorajsza wizyta u dentysty zaowocowała bolesna nieprzespana nocą i dziś cukry mi skaczą. Po śniadaniu 142.

Ale cukier na czczo zawsze był dobry. Jestem załamana. Chyba zwariuje do wizyty w następnym tygodniu . ..piszą ze cukrzyca w ciazy powoduje poronienia w 1 trymestrze a jeśli nie dojdzie to poronienia to na pewno dziecko urodzilo sie z wadami !
Nie wiem gdzie tak piszą ale na Twoim miejscu nie czytałbym tego tylko wcześniej poszła do lekarza skoro się martwisz. Lepiej z profesjonalistą przegadać sprawę a nie się zamartwiać czym tak na prawdę bardziej zagrozisz dziecku. Jak nic się nie robi z cukrzyca (nie trzyma się diety, nie kontroluje cukru itd) to tak, są szanse ze dziecko będzie miało cukrzyce albo organy przerośnięte. Ale jak trzymasz dietę i cukry to wszystko powinno być w porządku.
Jak masz się stresować to chociaż zadzwoń do swojego lekarza, na bank Cię uspokoi. Głowa do góry! Serio! 😘

Akwarele miałam się całkiem dobrze do czasu aż cięcia nie przyniosła z przedszkola przeziębienia a do tego wczorajsza wizyta u dentysty zaowocowała bolesna nieprzespana nocą i dziś cukry mi skaczą. Po śniadaniu 142.
Ach to wszystkie takie anomalie właśnie maja straszny wpływ na cukry. Ja jak się zdenerwowałam to cukier 153 🙈 dlatego teraz staram się być oaza spokoju (niech nikt mi w drogę nie wchodzi 😂)
Unormuje Ci się na pewno! Trzymam kciuki ✊🏻

Mam nadzieję chociaż mam cukrzycę od 8 TC a jestem dopiero w 23 tygodniu i diab uprzedzała mnie że po 24-25 tyg jest przełom i wtedy cukry szaleją bez względu na wszystko 😄. Będzie co ma być i tak już nic nie zmienię a narazie się nie martwię bo nie ma sensu. Swoją drogą mój maluszek dzisiaj na USG wyszedł wielkosciowo tydzień do przodu. A jak twój maluszek z wagą i wymiarami?

reklama
Spokojnie. Po pierwsze zawsze możesz zadzwonić do diabetologa. Nie wiem czy chodzisz do poradni czy prywatnie ale ja np jestem w stałym kontakcie z moją diabetolog a widujemy się raz w miesiącu. Co do zdrowia maluszka to miałaś już usg połówkowe?
Wizytę mam za tydzień. A telefonicznie nie mam z nią kontaktu. Miałam połówkowe robione jak lezałam w szpitalu. Niby było ok. Ale lekarz nie badal mnie nawet pół godziny wiec może za szybko i coś przeoczył! Dziecko wagowo jest o tydzień do przodu .obwód główki większy niż obwód brzuszka.

Do góry