Dziękuje za wiadomoscWitaj Akwarele, jak rozumiem dotąd nie mierzyłaś sobie cukrów glukometrem? W walce z cukrzycą to podstawa bo inaczej nie będziesz w stanie stwierdzić, czy dieta działa czy nie. Mierz zawsze rano na czczo i godzinę po rozpoczęciu głównych posiłków. Norma to wartości na czczo do 90 mg/ dL i po posilkach od 90 do 140 mg/ dL. Co do posiłków i ich częstości standardowo jest to 8 posiłków dziennie I i II śniadanie, obiad, podwieczorek, I i II kolacja oraz posiłek przed snem, jesz mniejsze porcje co 2,5 do 3 godzin. Mogę ci napisać co jem na śniadania, ale nie wiem czy u Ciebie też tak będzie bo ilości węglowodanów na dany posiłek musi Ci ustalić diabetolog na podstawie Twojego BMI. Ja mam na I śniadanie 3 wymienniki węglowodanowe przy czym 2 mączne. Jem zazwyczaj 2 kromki chleba z sałatą i wędliną, szklankę maślanki i pomidora, czasem tosty z warzywami lub jajecznicę również z warzywami. Jest jeszcze kwestia tego jakie masz cukry rano. Większość kobiet rozbija śniadania na mniejsze posiłki bo im rano cukry skaczą ja do południa mam cukry super więc nie muszę, ale to sprawa indywidualna, którą musisz sprawdzić sama na sobie.
moja przygoda z glukometrem dopiero się zacznie - dziś chce zapisać się do poradni diabetologicznej i mam nadzieje ze jak najszybciej mnie przyjmą. Po wpisach widzę, ze na początku jest to dość upierdliwe ale po czasie można się przyzwyczaić staram się podejść do tego jak do zmiany nawyków żywieniowych (łatwiej mi to przyjąć )
Najgorzej ze dziś impreza sylwestrowa i chyba pozostaje mi marchewka z dipem jogurtowym jako przekąska
Wszystkiego dobrego!