reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Inis
Ja uwazam, ze do porodu naturalnego wylacznie koszula..nie wyobrazam sobie pozniej ganiac w spodniach...jesli chodzi o podklady i majty to ja kupowalam na allegro do I i II porodu i sa swietne! Nie ma porownania do tych aptecznych. Po prostu zapewniaja duzy komfort i nie myslisz czy Ci sie leje czy nie.

reklama
Fajnie że poruszyłyście temat ubioru po porodzie dla mnue itd. A możecie w wolnej chwili napisać jakie ciuszki i ile muszę mieć dla dziecka do szpitala i do domu? Nie mam pojęcia ile muszę tego kupić a też nie chce przesadzać bo dzieci tak szybko z tego wyrosną.

Margo daj namiar na te podklady i majty! Twoja Julka ile ma lat?

Kamkaz ja 56 nic nie kupuje! Tylko 62 68, mala podobno ma dlugie nogi, rekawki wywine, a na nóżki mozna skarpetki zeby stopy sie nie zgubily. Poza tym kupując sprawdzaj wymiary bo różnie producenci szyją... A ilość ubranek zależy od potrzeb dziecka, Amelka ulewala masakrycznie, ubranek mi brakowało, bratowa nie kazała dużo kupować bo rodzina i znajomi przyniosą, no i sie posluchalam, a potem zalowalam bo naprawde brakowalo, po kazdym karmieniu i przewijaniu musiałam zmieniać ubranka, prałam prawie codziennie, nie nadazalam prasowac tylko ciach na dziecko prosto z suszarki bo 4 nad ranem a mała zazygana... teraz kupuje troche wiekszych, których będę używać gdy zabraknie mniejszych ;) ale na sztuki to Ci nie powiem ile najlepiej miec. Najgorsze tez bylo to ze pod szyjka ciagle pielucha albo sliniak zeby ubranko oslonic ale jak paw poszedł to i spodenki do zmiany ;) ech ale wspomnienia. Teraz jelitowke mam w domu wiec jakby powtórka ;) tylko ze drugim końcem ;)

Edytka ja podkłady i majtki i inne art higieniczne i kosmetyczne zamawiałam w aptece Gemini internetowo.
Odnośnie ciuszków na 56 to mieliśmy dosłownie 3 szt i musieliśmy dokupić bo wszystko jest dla niego nadal za duże a ma już prawie 11 tyg a urodził się 56 cm także przemysl czy może jednak z 2 rzeczy nie mieć mniejszych :-)

Inis ja kupilam koszule z odpinanymi po bokach guzikami i w sumie takie koszule królowały na korytarzu. Odnośnie wygody to średnio się wypowiem ponieważ nie karmilam piersią w szpitalu a w domu sporadycznie używam z innymi bluzkami do spania czy koszulkami. Dla mnie były wygodne mimo wszystko no i nie wiedząc że skończy się porod cc to dobrze ze je miałam :-) Spodnie mhm nie są do końca dobre bynajmniej dla mnie by się nie sprawdziły. Zależy jeszcze jak szpital i lekarze ale dobrze żeby jednak wietrzyc ranę czy to krocza czy po cc.

Edytka wiesz możesz spróbować mierzyć po skończonym posiłku. Dla mnie osobiście to nie logiczne żeby mierzyć od rozpoczęcia jedzenia po pierwsze nawet ze względu na to że ktoś je 5 minut a ktoś 20 a po drugie i najważniejsze podczas jedzenia w organizmie człowieka zaczyna się metabolizm. Niech każdy robi jak uważa ale z ciekawosci spytałabym Twojego lekarza dlaczego? Żeby Ci to wytłumaczył. Szybkie jedzenie nie jest dobre ważne żeby dobrze przezuc jedzenie bo to ma ogromny wpływ później na trawienie i rozkład składników w organizmie.
Odnośnie Twojego pytania o umieralnosc dzieci to prawda jest taka że jest większe ryzyko ale dlatego żeby zmniejszyć to ryzyko do min trzeba pilnować cukrów itd.
Mój synek urodził się przez cc dostał 10 punktów Apgar ale w 2 dobie stwierdzono infekcje wrodzona i musiał być leczony na oddziale noworodkowym. Ponoć nie miało to znaczenia że miałam cukrzycę ale też nie powiedziano mi skąd ta infekcja dostałam info ze tak bywa. Badania dodatkowe to na pewno usg echo serduszka po porodzie no i cukier to standard. Usg główki i brzuszka. Usg echo serduszka miał robione 2 razy jak byłam ciąży też to jest ponoć standard bo u dzieci mam cukrzycowych dużo częściej pojawiają się problemy z serduszkiem.

Edytka odnośnie cc to koniecznie spytaj o zagrożeniach dla dziecka bo lekarze tego nie mówią a ponoć często się zdarza że dziecko doznaje wylewu w główce z powodu szoku jaki doznaje przez taki porod. Przez porod naturalny dziecko się przygotowuje a przez cc nie ma szans.

Hej, Luca dzięki za wypowiedz, no dzis po obiedzie będę mierzyć na dwa sposoby, tak dla sprawdzenia. Nie zastanawiałam się wcześniej czemu tak kazała, pielęgniarka również pytała dokładnie czy pamiętam odkąd zaczynam mierzyć czas! No może to lubelskie wytyczne ;)
Odnośnie ubranek, przyznam Ci racje, nie wiadomo jak dziecko bedzie rosło, ale lekarze od usg ciagle powtarzają ze długie nogi, w 31 tyg 6.3 cm udo! Corka w 36 tyg takie wymiary miała, wszystko się wyjaśni po porodzie. Mam kilka ubranek 56 chyba koszulke kaftanik i polspiochy. Wyprawkę do szpitala kupiłam na 62, wydaje mi się taka maleńka... Pamietam ze Amelke przez 1 tydz zawijałam od dołu w pieluszke tetrowa i rożek. Ciągle jadla spala i ulewala... Ale tym razem kto wie jak bedzie!
Dobrze zapamiętałam że Twój synek to Michas?

reklama
Laseczki
Ale produkujecie :D Ktora pytala o podklady? Ja polecam tylko i wylacznie podklady i majtki Hartmann-na allegro wpiszcie w wyszukiwarce.

Edytka
Jas tez mial byc wiekszy niz Julcia. Mial miec 3800 a urodzil sie 3120...i mial byc dluzszy. Ja musialam dokupic pare sztuk na 56, ale ja mam sklep z wyprawka pietro nizej ;)

Do góry