reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Mój synek właśnie wczoraj skończył 3 miesiące. Dzisiaj byliśmy na kolejnym szczepieniu,na razie go obserwuje i pilnuje czy nie złapał temperatury.
A mam do was pytanie. Urodził się z wagą 3270 jak wychodzilismy ważył 3130 a teraz wazy 6250. Od poprzedniego szczepienia czyli 6 tygodni przybrał 1.130. Z tym ze ważyłam go 3 tygodnie po szczepieniu i przybrał 800g a tym razem po 3 tygodniach tylko 550. Trochę chyba za mało? Dodam że teraz je mniej w nocy dwa czasami raz tylko.karmie go piersia tylko. I nie wiem czy mam dokarmiac?jak myślicie?

Margo
Wspolczuje Ci tych sensacji żołądkowych :(ale niestety też nie wiem co to noże być? Może jakiś wirus?

Pesq
Juz niedługo będziesz tulic swoje Maleństwo. Musisz wytrzymać ;)dasz rade.

Sylwia sto lat dla synka ale ten czas leci u nas skończony już miesiąc. A lekarz co mówił odnośnie wagi? Jak nic nie mówił to ja bym nie dokarmiala. Ja też karmie piersią i teraz już praktycznie nie daje mm a wcześniej dawałam raz dziennie bo nie miałam nakładek na brodawki i nie nadążalam odciagac laktatorem. Najważniejsze że waga rośnie z tego co pamietam to 3 miesięczne dziecko przybiera ok 120 g tygodniowo.

reklama
Zaczynam wątpic w moja cukrzyce babeczka z malinami sok z grejfruta naturalny, krem z pomidorow i dwa kawałki pizzy cukier po godzinie 77 o_O

Mała Mi to może być efekt szybki wzrost i szybki spadek cukru. Ja bym nie ryzykowala taka dawka prostych węgli i to na raz. Zapisz sobie to co zjadłas i wynik i pogadaj że swoim diabetologiem. Nie ma żartów z cukrzyca. My tu grzeszymy czasem ale nie wiem czy taka ilością węgli prostych na raz.

Mierzyłam 15 min po babeczce i grejpfrucie cukier 87. Dlatego poszlismy na obiad bo ja dzisiaj nie zdazyłam zrobic obiadu mialam straszny dzien zabiegany. Po kremie z pomidorow nawet jak sobie ryz para dołożyłam zawsze było w normie. Wychodzi na to ze najbardziej szkodza mi slodycze i pieczywo. Moj diabetolog mowi " prosze jesc wszystko co po godzinie daje cukry do 120 max 130 ale od czasu do czasu. Na dzien dzisiejszy rezygnujemy ze slodyczy a reszte jemy i sprawdzamy" No to jemy...babeczka była maleńka wielkosci 5 zl i najwiecej w niej bylo malin wiec jakos kosmicznie cukru nie mogła podniesc...ehhh ja nic nie kumam. Myslalam ze dzisiaj bedzie dzien wielkiego grzechu i sie bałam a tu takie wyniki.

Mierzyłam 15 min po babeczce i grejpfrucie cukier 87. Dlatego poszlismy na obiad bo ja dzisiaj nie zdazyłam zrobic obiadu mialam straszny dzien zabiegany. Po kremie z pomidorow nawet jak sobie ryz para dołożyłam zawsze było w normie. Wychodzi na to ze najbardziej szkodza mi slodycze i pieczywo. Moj diabetolog mowi " prosze jesc wszystko co po godzinie daje cukry do 120 max 130 ale od czasu do czasu. Na dzien dzisiejszy rezygnujemy ze slodyczy a reszte jemy i sprawdzamy" No to jemy...babeczka była maleńka wielkosci 5 zl i najwiecej w niej bylo malin wiec jakos kosmicznie cukru nie mogła podniesc...ehhh ja nic nie kumam. Myslalam ze dzisiaj bedzie dzien wielkiego grzechu i sie bałam a tu takie wyniki.

Mała Mi diabetologa zmień bo co to za gadanie jeść wszystko co nie podniesie cukru ponad 120?! Jeść węgle złożone, nie jeść prostych a przede wszystkim słodyczy. Uważać z owocami - jeść max 2 na dzień podzielone i odpowiednią ilość. Proponuję poczytać trochę i zachęcam do skorzystania ze strony slodkiemamy. Jeść regularnie najlepiej 6-7 posiłków dziennie i ok 19-21 ww i pilnować żeby komponować posiłki z produktów o niskim i średnim IG.

Tak ja to wszystko wiem. Jem 8 posiłków dziennie. Chleb ryz makaron wszystko z tym niskim ig. Slodyczy staram sie nie jesc ale czasem cos przeskrobie. Owoce jem do 18 i to dwa razy dziennie grejpfruty i jabłka bo to mi cukru nie podnosi. Jasne że duzo czytam i duzo wiem na ten temat tylko ja w tygodniu miewam jedno przekroczenie albo wcale. Dzisiaj wiedzialam ze przeginam bo nie powinnam jesc pizzy ani babeczki i byłam pewna ze cukier wywali. A tu luz. Co jednemu w cukrzycy podnosi cukier drugiemu nie. Diabetologa mam generalnie dobrego. Robie badania na bierzaco i wyniki mam bardzo dobre. Nie chodze głodna nie mam przekroczen a wyniki sa dobre to jest najwazniejsze.

Lucalew
No czas bardzo szybko mija :) Mój synek juz 3 mc Twój miesiąc ;)a wydaje się że niedawno się rodziło :)
A lekarz byk zadowolony z wagi Małego,tylko ja wymyślam :)
Pamiętasz jaka panikara byłam :)
A właśnie też doczytałam ze teraz będzie około 120 130 przybieral tyg.
A co dajesz na plesniawki Michasiowi?Mój też miał ale tylko na jezyczku i stosowalismy nystatyne a później jakiś syrop na f.

Lucalew
No czas bardzo szybko mija :) Mój synek juz 3 mc Twój miesiąc ;)a wydaje się że niedawno się rodziło :)
A lekarz byk zadowolony z wagi Małego,tylko ja wymyślam :)
Pamiętasz jaka panikara byłam :)
A właśnie też doczytałam ze teraz będzie około 120 130 przybieral tyg.
A co dajesz na plesniawki Michasiowi?Mój też miał ale tylko na jezyczku i stosowalismy nystatyne a później jakiś syrop na f.

Sylwia tak nystatyne dostaje do tego Aphin to pedzlowania i wit C Cebion i wit C ma brać przez miesiąc profilaktycznie. Też miał na języku i trochę na ustach ale super już wygląda.
No tak zapomniałam że Ty panikara. Zdrówka dla Was

Tak ja to wszystko wiem. Jem 8 posiłków dziennie. Chleb ryz makaron wszystko z tym niskim ig. Slodyczy staram sie nie jesc ale czasem cos przeskrobie. Owoce jem do 18 i to dwa razy dziennie grejpfruty i jabłka bo to mi cukru nie podnosi. Jasne że duzo czytam i duzo wiem na ten temat tylko ja w tygodniu miewam jedno przekroczenie albo wcale. Dzisiaj wiedzialam ze przeginam bo nie powinnam jesc pizzy ani babeczki i byłam pewna ze cukier wywali. A tu luz. Co jednemu w cukrzycy podnosi cukier drugiemu nie. Diabetologa mam generalnie dobrego. Robie badania na bierzaco i wyniki mam bardzo dobre. Nie chodze głodna nie mam przekroczen a wyniki sa dobre to jest najwazniejsze.

Mała Mi a ok rozumiem i cieszę się że wiesz co i jak a grzeszysz świadomie. Uważaj tylko z cukrami żeby też nie były za niskie i wtedy lepiej coś dojeść.

To tez wiem wiec własnie zjadłam kanapki i pol jabłka jak tylko dojechalismy do domu. Kupiłam jakis inny chleb o niskim ig bo probody juz nie bylo. Czekam na to jakie beda cukry po nim bo mi na farbowańca wyglada :/ A pytałam czy na pewno jest o niskim ig. Co do diabetologa to jasne ze nie powiedzial jedz wszystko. Poprostu powiedzial ze cukrzyca jest nieprzewidywalna i jesli zaczynam diete musze na sobie testowac. Np ja moge jesc makaron durum o srednim ig a niektorzy aboslutnie. Kazda wizyta trwa nawet do godziny wiec to nie jest tak ze mnie olewa ;)

reklama
To tez wiem wiec własnie zjadłam kanapki i pol jabłka jak tylko dojechalismy do domu. Kupiłam jakis inny chleb o niskim ig bo probody juz nie bylo. Czekam na to jakie beda cukry po nim bo mi na farbowańca wyglada :/ A pytałam czy na pewno jest o niskim ig. Co do diabetologa to jasne ze nie powiedzial jedz wszystko. Poprostu powiedzial ze cukrzyca jest nieprzewidywalna i jesli zaczynam diete musze na sobie testowac. Np ja moge jesc makaron durum o srednim ig a niektorzy aboslutnie. Kazda wizyta trwa nawet do godziny wiec to nie jest tak ze mnie olewa ;)

Mała Mi ok rozumiem to dobrze. Tak napisałaś z tym lekarzem że tak pomyślałam ale skoro jest tak to ok :-)

Do góry