reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Mój synek właśnie wczoraj skończył 3 miesiące. Dzisiaj byliśmy na kolejnym szczepieniu,na razie go obserwuje i pilnuje czy nie złapał temperatury.
A mam do was pytanie. Urodził się z wagą 3270 jak wychodzilismy ważył 3130 a teraz wazy 6250. Od poprzedniego szczepienia czyli 6 tygodni przybrał 1.130. Z tym ze ważyłam go 3 tygodnie po szczepieniu i przybrał 800g a tym razem po 3 tygodniach tylko 550. Trochę chyba za mało? Dodam że teraz je mniej w nocy dwa czasami raz tylko.karmie go piersia tylko. I nie wiem czy mam dokarmiac?jak myślicie?

Margo
Wspolczuje Ci tych sensacji żołądkowych :(ale niestety też nie wiem co to noże być? Może jakiś wirus?

Pesq
Juz niedługo będziesz tulic swoje Maleństwo. Musisz wytrzymać ;)dasz rade.

Sylwia sto lat dla synka ale ten czas leci u nas skończony już miesiąc. A lekarz co mówił odnośnie wagi? Jak nic nie mówił to ja bym nie dokarmiala. Ja też karmie piersią i teraz już praktycznie nie daje mm a wcześniej dawałam raz dziennie bo nie miałam nakładek na brodawki i nie nadążalam odciagac laktatorem. Najważniejsze że waga rośnie z tego co pamietam to 3 miesięczne dziecko przybiera ok 120 g tygodniowo.

reklama
Zaczynam wątpic w moja cukrzyce babeczka z malinami sok z grejfruta naturalny, krem z pomidorow i dwa kawałki pizzy cukier po godzinie 77 o_O

Mała Mi to może być efekt szybki wzrost i szybki spadek cukru. Ja bym nie ryzykowala taka dawka prostych węgli i to na raz. Zapisz sobie to co zjadłas i wynik i pogadaj że swoim diabetologiem. Nie ma żartów z cukrzyca. My tu grzeszymy czasem ale nie wiem czy taka ilością węgli prostych na raz.

Mierzyłam 15 min po babeczce i grejpfrucie cukier 87. Dlatego poszlismy na obiad bo ja dzisiaj nie zdazyłam zrobic obiadu mialam straszny dzien zabiegany. Po kremie z pomidorow nawet jak sobie ryz para dołożyłam zawsze było w normie. Wychodzi na to ze najbardziej szkodza mi slodycze i pieczywo. Moj diabetolog mowi " prosze jesc wszystko co po godzinie daje cukry do 120 max 130 ale od czasu do czasu. Na dzien dzisiejszy rezygnujemy ze slodyczy a reszte jemy i sprawdzamy" No to jemy...babeczka była maleńka wielkosci 5 zl i najwiecej w niej bylo malin wiec jakos kosmicznie cukru nie mogła podniesc...ehhh ja nic nie kumam. Myslalam ze dzisiaj bedzie dzien wielkiego grzechu i sie bałam a tu takie wyniki.

Mierzyłam 15 min po babeczce i grejpfrucie cukier 87. Dlatego poszlismy na obiad bo ja dzisiaj nie zdazyłam zrobic obiadu mialam straszny dzien zabiegany. Po kremie z pomidorow nawet jak sobie ryz para dołożyłam zawsze było w normie. Wychodzi na to ze najbardziej szkodza mi slodycze i pieczywo. Moj diabetolog mowi " prosze jesc wszystko co po godzinie daje cukry do 120 max 130 ale od czasu do czasu. Na dzien dzisiejszy rezygnujemy ze slodyczy a reszte jemy i sprawdzamy" No to jemy...babeczka była maleńka wielkosci 5 zl i najwiecej w niej bylo malin wiec jakos kosmicznie cukru nie mogła podniesc...ehhh ja nic nie kumam. Myslalam ze dzisiaj bedzie dzien wielkiego grzechu i sie bałam a tu takie wyniki.

Mała Mi diabetologa zmień bo co to za gadanie jeść wszystko co nie podniesie cukru ponad 120?! Jeść węgle złożone, nie jeść prostych a przede wszystkim słodyczy. Uważać z owocami - jeść max 2 na dzień podzielone i odpowiednią ilość. Proponuję poczytać trochę i zachęcam do skorzystania ze strony slodkiemamy. Jeść regularnie najlepiej 6-7 posiłków dziennie i ok 19-21 ww i pilnować żeby komponować posiłki z produktów o niskim i średnim IG.

Tak ja to wszystko wiem. Jem 8 posiłków dziennie. Chleb ryz makaron wszystko z tym niskim ig. Slodyczy staram sie nie jesc ale czasem cos przeskrobie. Owoce jem do 18 i to dwa razy dziennie grejpfruty i jabłka bo to mi cukru nie podnosi. Jasne że duzo czytam i duzo wiem na ten temat tylko ja w tygodniu miewam jedno przekroczenie albo wcale. Dzisiaj wiedzialam ze przeginam bo nie powinnam jesc pizzy ani babeczki i byłam pewna ze cukier wywali. A tu luz. Co jednemu w cukrzycy podnosi cukier drugiemu nie. Diabetologa mam generalnie dobrego. Robie badania na bierzaco i wyniki mam bardzo dobre. Nie chodze głodna nie mam przekroczen a wyniki sa dobre to jest najwazniejsze.

Lucalew
No czas bardzo szybko mija :) Mój synek juz 3 mc Twój miesiąc ;)a wydaje się że niedawno się rodziło :)
A lekarz byk zadowolony z wagi Małego,tylko ja wymyślam :)
Pamiętasz jaka panikara byłam :)
A właśnie też doczytałam ze teraz będzie około 120 130 przybieral tyg.
A co dajesz na plesniawki Michasiowi?Mój też miał ale tylko na jezyczku i stosowalismy nystatyne a później jakiś syrop na f.

Lucalew
No czas bardzo szybko mija :) Mój synek juz 3 mc Twój miesiąc ;)a wydaje się że niedawno się rodziło :)
A lekarz byk zadowolony z wagi Małego,tylko ja wymyślam :)
Pamiętasz jaka panikara byłam :)
A właśnie też doczytałam ze teraz będzie około 120 130 przybieral tyg.
A co dajesz na plesniawki Michasiowi?Mój też miał ale tylko na jezyczku i stosowalismy nystatyne a później jakiś syrop na f.

Sylwia tak nystatyne dostaje do tego Aphin to pedzlowania i wit C Cebion i wit C ma brać przez miesiąc profilaktycznie. Też miał na języku i trochę na ustach ale super już wygląda.
No tak zapomniałam że Ty panikara. Zdrówka dla Was

Tak ja to wszystko wiem. Jem 8 posiłków dziennie. Chleb ryz makaron wszystko z tym niskim ig. Slodyczy staram sie nie jesc ale czasem cos przeskrobie. Owoce jem do 18 i to dwa razy dziennie grejpfruty i jabłka bo to mi cukru nie podnosi. Jasne że duzo czytam i duzo wiem na ten temat tylko ja w tygodniu miewam jedno przekroczenie albo wcale. Dzisiaj wiedzialam ze przeginam bo nie powinnam jesc pizzy ani babeczki i byłam pewna ze cukier wywali. A tu luz. Co jednemu w cukrzycy podnosi cukier drugiemu nie. Diabetologa mam generalnie dobrego. Robie badania na bierzaco i wyniki mam bardzo dobre. Nie chodze głodna nie mam przekroczen a wyniki sa dobre to jest najwazniejsze.

Mała Mi a ok rozumiem i cieszę się że wiesz co i jak a grzeszysz świadomie. Uważaj tylko z cukrami żeby też nie były za niskie i wtedy lepiej coś dojeść.

To tez wiem wiec własnie zjadłam kanapki i pol jabłka jak tylko dojechalismy do domu. Kupiłam jakis inny chleb o niskim ig bo probody juz nie bylo. Czekam na to jakie beda cukry po nim bo mi na farbowańca wyglada :/ A pytałam czy na pewno jest o niskim ig. Co do diabetologa to jasne ze nie powiedzial jedz wszystko. Poprostu powiedzial ze cukrzyca jest nieprzewidywalna i jesli zaczynam diete musze na sobie testowac. Np ja moge jesc makaron durum o srednim ig a niektorzy aboslutnie. Kazda wizyta trwa nawet do godziny wiec to nie jest tak ze mnie olewa ;)

reklama
To tez wiem wiec własnie zjadłam kanapki i pol jabłka jak tylko dojechalismy do domu. Kupiłam jakis inny chleb o niskim ig bo probody juz nie bylo. Czekam na to jakie beda cukry po nim bo mi na farbowańca wyglada :/ A pytałam czy na pewno jest o niskim ig. Co do diabetologa to jasne ze nie powiedzial jedz wszystko. Poprostu powiedzial ze cukrzyca jest nieprzewidywalna i jesli zaczynam diete musze na sobie testowac. Np ja moge jesc makaron durum o srednim ig a niektorzy aboslutnie. Kazda wizyta trwa nawet do godziny wiec to nie jest tak ze mnie olewa ;)

Mała Mi ok rozumiem to dobrze. Tak napisałaś z tym lekarzem że tak pomyślałam ale skoro jest tak to ok :-)

Do góry