reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ale dawno jie zagladalam tu :) u nas bez zmian na szczęście, cukry dalej w górnych granicach normy, czasem ponad, ale nie mam wysoko po 140, wiec jestem zadowolona. Jutro znowu diabetolog i podejrzewam, że to będzie ostatnią wizyta przed porodem :)

reklama
Margo - wstyd się przyznać ale ja przed cukrzycą zjadałam chyba słoik majonezu na tydzień... :confused2: i co gorsza teraz co pare dni też sobie kanapke posmaruje albo dodam do jajka troszeczkę.. ale nie zauważyłam specjalnie złego wpływu na cukry.. chociaż na pewno nie jest to w skazane.

Dziewczyny dziś mam 4 rocznicę ślubu i mąż zabiera mnie na miasto na obiad. Powiedział że mam wybierać co i gdzie jemy - najgorsze jest to, że ja chcialabym coś dobrego ale (mimo rad diabetolożki) boje sie i skończe pewnie na piersi z kurczaka z fasolką gdzieś :crazy: Kurcze a chciałabym zaszaleć, ale boje sie szkodzić malutkiej..

Pesq - wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy :) my mamy nasza 4. na początku września. Ja w restauracjach wybieram sałatki z szaleństw, albo mieska z surówkami i nie miałam nigdy problemu, ale juz o ciachu po mogłam marzyc. Jak Ci diabetolog pozwoliła zaszaleć, to zrób dzisiaj sobie i mężowi przyjemnosc ;)

Anula, Pesq wszystkiego jeszcze lepszego z okazji rocznicy :-)

Pesq w taki dzien to wez za rada diabetolog wiecej insuliny na ta kolacje i jedz i swietujcie a zamiast jakis wypasionych deserow moze poprostu lody. Ja bylam na I komunii i jadlam i ziemniaki i mieso i surowki i nawet ciacho i bylam zadowolona i cukry mialam i po ciachu super. Tak jak wyzej wez wiecej insuliny i swietujcie :-)

Dziekuje kochane.. Plan jest taki - jakaś warzywna zupka + mięsko (typu stek wołowy) z warzywami bez sosów i ziemniaków + 2 gałki lodów... Jak myślicie ile wziąć insuliny? Dotychczas do sniadania 10, do obiadu 0, do kolacji 4 ... wziac 10 czy wiecej?

Pesq wow ale cukier po tym bekonie, gratuluję!

Margo i właśnie dlatego ja się arbuza boję :p choć te 140 to jeszcze nie aż taka tragedia, mogło być gorzej!

Lucalew wow, 3kg? To teraz mnie jeszcze bardziej zestresowałaś, że u nas tylko 2600g bo przecież ja jestem tydzień do przodu (wg usg, bo wg OM to prawie 2tyg do przodu...) dobrze, że dziś mam tą konsultację. Dlatego proszę o kciuki i mam nadzieję, że wytrzymam do tej 19.
Ale położna mi powiedziała że mała waga też może być wskazaniem do cc z uwagi na ryzyko urazów okołoporodowych u dziecka więc znowu dodatkowo się stresuję. Ehh byle do wieczora.
jak już rozwarcie się robi to odpoczywaj żeby chociaż te dwa tyg jeszcze wytrzymać :) a Ty luteinę bierzesz dalej?

Ja też przed ciążą potrafiłam zeżreć przez tydzień prawie cały duży słoik majonezu (oczywiście nie sama, bo mąż też wcinał ale mniej). Wstyd i niezdrowo ale co zrobić jak ja tak lubię :p

Pesq najlepsze życzenia z okazji rocznicy :)

Pesq
Ja rocznice w I ciazy jadlam lososia...byl wykwintnie przyrzadzony plus sernik i jakos wtedy delikatnie przekroczylam, ale to bylo typu 125 :) najlepszosci! I smacznego! Zjedz i nie mierz :) Twoja dr w tej kwestii podobna do mojej :)

Natka
Zjadlam go naprawde bardzo duzo. Co prawda w dzien taka porcja by przeszla i byloby ok 110..

Pesq ja bym wziela 4 gora 5j skoro do tej pory nie bralas insuliny do obiadu.

Natka kciuki i sie nie stresuj ta waga dziecka. To jest szacunkowa waga rownie dobrze moze byc tak ze tez wazy 2,5kg bo na usg byla tolerancja +/- 459 gram takze wiesz. Troche dla mnie dziwne ze orzez 2 tyg az tak przytyl prawie kg a wczesniej waga stala ale nawet jednak jak ma 3kg to i tak sie ciesze bo balam sie ze bedzie bardzo malutki. Ja trmin z Om mam na 10-11 sierpnia a wg usg 29 lipca.
Zycze Ci zeby wszystko bylo super na wizycie i zebys nie musiala miec CC.

Aha ja od dzis nie biore ani luteiny ani duphaston ginka kazala juz odstawic powiedziala ze moge rodzic i mam odrazu odstawic.
Powiem szczerze ze wczoraj taki maraton zrobilam ze wieczorem wszystko mnie bolalo, nie moglam spac a dzis tez tak srednio sie czuje glowa boli ale mysle ze to z powodu pogody bo nagle sie zimno zrobilo.

Ostatnia edycja:
reklama
Lucalew cos czuje że u Ciebie lada moment ;)
U mnie wizyta dopiero za 2 tyg to bedzie juz 33 tc no i chyba bedziemy juz umawiać sie co i jak dalej ;))

Do góry