reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ooo kajzerkę też bym zjadła :) zawsze jak mężowi do pracy robię to tylko ślinka cieknie hehe ;)

Anula moim zdaniem jak na takie grzeszki przed snem to na czczo ten cukier całkiem niezły. 122 to też nie tragedia bo to prawie że jeszcze norma-spokojnie :)

Ale z tym że te cukry to loteria to i ja się zgadzam...

A właśnie, bo wczoraj już nie napisałam. Ginekolog był zły wczoraj na mnie, że nie przytyłam. Ani 100g. Patrząc na to co mam w karcie ciąży to od 26tc waga zaczęła spadać, potem lekko w gorę aż do tego poziomu z 26tyg a teraz stoi od kilku tygodni. Nie wiem czemu, przecież ostatnio jem więcej bo mogę sobie na więcej pozwolić... dziecko rośnie a moja waga stoi czyli wychodzi na to, że mimo takiej ilości jedzenia ja jednak chudnę...
w czw umówiłam się na dodatkową konsultację do innego lekarza u nas w mieście, ponoć bardzo dobry. Niech się wypowie czy mała nie jest za mała i co z tą moją wagą. Wczoraj gin mi powiedział, że z małą jest ok, wymiary niby w porządku itd. ale wyświetliło się na usg że te wymiary odpowiadają jakby 35tc czyli jakby 2 tyg mniej. I teraz nie wiem.. dlatego umówiłam się na tą konsultację dodatkowo.

reklama
Natka - a jak było na wczesniejszych usg, też była mniejsza? No kurcze, może ona po prostu jest mniejsza..

Ja trochę się wkurzam.. nie.. może inaczej.. mi jest trochę przykro że lekarze są źli albo opierdzielają za to że nie tyjemy. Bo łatwo jest powiedzieć, naprawde łatwo, a w praktyce wychodzi jak wychodzi. Kurcze przecież nie możemy sie obżerać żeby przytyć. Ja szczerze mówiąc nie wiem już co mam robić z tą wagą.. Obecnie mam bmi 29! Wiem, że dzieciaczek + wody itd to ok 3-4 kilo już, ale i tak bez przesady... A diabetolożka i tak swoje... Swoją droga poziom wód mam 18... też juz sie martwie że to za dużo.

CIĄGLE SIE MARTWIE :no:

Pesq no właśnie, że zazwyczaj w miarę to wszystko odpowiadało tygodniowi, przynajmniej u mojego lekarza (to wczoraj to była wizyta u innego, na NFZ). Ale szczerze mówiąc to nie jestem przekonana że on to dobrze pomierzył bo robił wczoraj usg na innym sprzęcie niż zawsze robi i wszystko widziałam na ekranie-no i moim zdaniem niedokładnie zaznaczył cały obwód brzucha. No ale to tylko tak mi się wydawało, ale przecież lekarzem nie jestem. Dlatego dla świętego spokoju jutro na tą konsultację się umówiłam.

A z tą wagą to też przerąbane. Mnie wczoraj straszył, że skoro przytyłam tylko 5 kg a zaraz po porodzie mogę stracić nawet 9kg to będę miała z kolei niedowagę. No ale kurde, ja o tym wiem! :/ tylko nie moja wina że nie potrafię nic z tym zrobić...

Co do poziomu wód to masz w normie, spokojnie. Norma AFI jest do 25 więc jeszcze daleko do tego żeby wód było zbyt dużo. Spokojnie!

Hej dziewczyny :)
My wczoraj skończyliśmy miesiąc. Byliśmy u otropedy badalismy Bioderka i u pediatry. Na szczęście wszystko w porządku :)
Synek wazy juz 3940 :)

A jeśli chodzi o poród to ja nie wyobrażałam sobie zęby był bez męża. Naprawdę to duże wsparcie jak jest ktoś bliski obok. Mój był od początku do końca :) i nawet przeciął pepowine :)tylko ze ja rodzilam 2.5 h :)

A to ze nie przybieracie na wadze to chyba normalne :) ja jak stanęłam w pewnym momencie na wadze tak już stałam do końca. Mój ginekolog tez się mnie czepial trochę za to ale mówił ze dziecko i tak czerpie sobie wszystko co mu potrzebne a ze z nami gorzej. Mi mówił ze mnie mój Mały objada :) bo ja przy wzroście 167 ważyłam 58 kg :) tylko brzuszek miałam i to taki malutki.
Także waga się nie ma co martwić :)

Pesq
Ty się nie martw i nie stresuje bo to gorzej szkodzi. Skoro ginekolog mówi ze jest wszystko w porządku to musisz mu zaufać. Ja byłam taka sama panikara jak Ty :) potrafiłam po wizycie zaraz jeszcze dzwonić do ginekologa bo coś tam wyczytalam :)) a on mnie uspokajal :)

Sylwia gratulacje i zazdroszczę Tobie spokoju juz z tymi cukrami.

My tu słodkie przyszłe mamy świrujemy.

Co do wagi ja co miesiac od ok 4 miesiąca tyje ok 2,5 kg co 4 tyg. O to akurat nikt sie mnie nie czepia. Nie mam wagi w domu i wazę tylko u lekarza a mam wrażenie ze ostatnio przytyłam nieco więcej bo brzuch jak beczka a przede mną jeszcze jakies 9 tygodni

Moja dr poki co nie panikuje, ze chudne. W I ciazy powiedziala mi w pewnym momencie, ze jak waga sie przynajmniej noe zatrzyma to do szpitala...no ale akurat sie zatrzymala. Ja mialam po I niedowage i nic mi z tego powodu nie bylo :) przytylam, bo organizm sie domagal zarcia i wszystko bylo potem w normie :) Juz raz te chudniecie przerabialam i wiem, ze to nic nie znaczy skoro dziecko rosnie i z nas ciagnie.

Dziewczyny, ale ja zaczynalam ciąże z otyłością! 162 - ok 82 kilo bmi nieco ponad 30-31 a w ciazy zrzucilam doslownie 4-5 kilo... Wiec nadal mam spora nadwage.. ginekolog mowi ze naprawde super, gratuluje ze udaje mi sie tak trzymać pieknie i delikatnie chudnąć bo przyda mi sie to dla zdrowia - mała ma wage na 62% na siatce centylowej także praktycznie idealnie! A diabetolog swoje pie#dolenie - mam czasem wrazenie, ze ona traktuje mnie jakbym wazyla 50 kilo a nie prawie 80... Tyj tyj tyj - bo co? Bo musze wrocic do otylosci? O co tu chodzi, jak myslicie?

Hej dziewczyny, wczoraj nie zagladalam bo z rana na badania a potem caly dzien pralam.

Natka gratuluje wizyty i decyzji meza :-) Ja mam wizyte dzisiaj i prosze o kciuki.

Ania kropla ja polecam ten z biedronki lub taki bez opakowania z formy razowy ze slonecznikiem: chleb z biedronki just fit.

Ja i wczoraj cukry ok nawt niskie bym powiedziala. Znow zmiejszylam ilosc insuliny bo tym razem po kolacji bylo 77 a mnie sie slabo robilo. Dobra musze Was nadrobic.

Anula dodaj jedna czy 2 jednostki insuliny na noc wiecej. Juz pislam ja tez co chwile zwiekszac musialam insuline i na noc i do posilkow. W tej chwili zmiejszam do posilkow bo mi cukry cos dziwnie niskie sie zrobily ale nocnej nadal 35j biore.

Natka swoja waga sie nie przejmuj moja diabetolog tylko pyta czy aby sie nie odchudzam bo nie teraz czas na to a ginka zadowolona. Lekarz pewno sie martwi czy czasem sie nie glodzisz. Dziecko sobie wezmie co chce od nas. Zreszta ja pisalam mam otylosc wiec i przytyc nie moge za bardzo jak ciezarne z normalna waga. Jesli chodsi o wage malej to mhm juz pisalam jaka mialam schize jak przez 2 tyg niby nic maly nie urosl avto byl blad pomiaru. Z 1,5 tyg temu maly w 34tc mial 2150g wiec tak akurat co do tyg ciazy. Dzis mam wizyte i sie stresuje i ciekawa jestem czy i ile przytyl. Fajnie gdyby dobil do 2,5 kg.

Pesq oj klaps Ci sie nalezy porzadny Ty nie mozesz caly czas zyc w stesie bo krzywde dziecku robisz. Waga swoja tak jak wyzej Natce pisalam sie nie przejmuj. Wpuszczaj jednym uchem gadanie diabetolog a drugim wypuszczaj.
Wez sobie wlacz jakas komedie albo poszukaj jakies odcinki z kabaretem a nie ze sie ciagke zadreczasz, odpusc kochana prosze Cie!

Sylwia super ze z mala wszystko dobrze :-)

reklama
Lucalew powodzenia na wizycie i za Synka. Faktycznie na tym etapie ciazy tez wciąż mysle czy Mała rośnie, czy odpowiednio przybiera... Non stop jakies obawy. Ale bedzie dobrze. Daj znać po ;)

Lucalew dzis na noc wezmę 24j moze cos drgnie :)

Ostatnia edycja:
Do góry