Ja Nikusi daje swoje robione obiadki, a zazwyczaj gotuje jej zupki, tzn. pomidorowa, rosołek- do tego dodaje kasze manne, albo robie kluski lane. Jak ona uwielbia te kluski lane. Mniam. Jarzynowa tez zrobiłam ale Ona nie barzdzo to chciała jeść, Krupniczek Lubi.
A co do drugich dań to daje jej na sprubowanie ziemniaczki z mieskiem, zazwyczaj ja robie na oleju to jej nie bardzo daje, a gotować specjalnie miesa dla niej to mi sie niechce bo wiem ze ona nie bedzie chciała, bo wypluwa albo sie dławi.(oczywiście to miesko rozdrabniam ale i tak bez skutku)... Zupy i tylko zupy.
Mam nadzieje ze jak bedzie miała wiecej ząbków to ze zechce mielić mięska :-)
Na śniadanko daje jej kaszke, a potem tak zeby wypełnić brzuszek daje troszke chlebka z szyneczka lub serkiem.
NA podwieczorek to owoc, albo jakis słoiczek (deserek)
Na kolacyjkie to zazwyczaj kaszke je.
Nikusia też je na śniadanko JAJECZNICE robiona na Parze :-)
*jajko
*łyzeczka mleka ( ja dałam mleka modyfikowanego)
*łyzeczka masła
* dodatek: drobno posiekany szczypiorek lub koperek
Jajko umyj w ciepłej wodzie. Wbij do miseczki,dodaj masło,mleko, no i dodatek. Widelcem delikatnie rozmieszaj. Miseczke wstaw do garnka z gotujaca sie woda. W miare ścianania sie masy jajecznej, mieszaj ja az do chwili , gdy białko i zółtko beda ściete.
Także można na obiad do ziemniaczków dodać Jajko sadzone na parze:
*jajko
*łyzeczka masła
*ociupinka soli
Jajko umyj w ciepłej wodzie. W garnku zagotuj wode. Talerzyk wysmaruj masłem i połóż na sitku od zestawu do gotowania naparze lub na garnku. Poczekaj chwile az masło sie rozpuśći. Na rozgrzane masło wbij jajko. Posyp solą, czekaj az jajko sie zetnie.