reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Coś ciekawego do powiedzenia mam ... ;-)

co do liczenia to Kacprowi najładniej wychodzi osiem (po prostu mówi osiem), powtarza już wszystko, tylko ma jedną wadę - bardzo często urywa słowa np samochód tj samo, teletubisie tj bisie lub tubisie itp.
No i nie potrafi powiedzieć dzień dobry, tylko wali od razu cześć:zawstydzona/y:

reklama
niezły jest Kacperek!....on chyba tez jako pierwszy zaczal podciągać się do wstawania!?

a u nas taka zabawna sytuacja dzis rano byla (znaczy ja spałam więc tylko z opowiadania znam)...młody zaczał się wybudzać i z takimi na pół otwartymi oczami mówi.... KAWA!
:-D:-D:-Dbez kawy nie wstaje!:-D:-D:-D

Jaś tez czyni postepy pod wzgledem mowy. mowi kilka nowych slow:
- Jaś (chociaz na pytanie "jak sie nazywasz?" odpowiada "bambo"... :-D)
- jeść
- pić
- amen (jak pokazuje na krzyzyk nad drzwiami)

No i bylo cos jeszcze ale wylecialo mi z glowy... :eek:

Zuzia mówi:
- aucia,aucio -auto
-ciaci - obawiam się, że mówi cycki :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: ale jeszcze to zgłębiam :szok::baffled::nerd:

reszta bez zmian
:crazy:

o bozie slodzienko to aucio:tak:

lepiej ze cycki niz mialaby mowic na "fuj" - **** - bo kacper wlasnie tak mowi:tak:

a codziennie rano mowi:"pita z seem", co znaczy chleba z serem":-D i na maszyny budowlane boba takie oto wymyslil fachowe pojecia
- apaa- koparka
- flawi - walec
- fifu - spychacz
- dzi - dzwig
pozostalych nie pamietam, bo takie dziwne.
a najbardziej smiac mi sie chce jak mowi przy czynnosciach, ktore moze samodzielnie robic - ja siam - ja sam. tak slodko brzmi to siam i dlatego wuobrazam sobie jak slodkie jest aucio:-D

juz sobei przypomnialam jedna rzecz

Jas zaczal roznicowac - mowi "auto" na wszystkei auta a "autko" na jedna sztuke :-D

szerlock- ale słodko młody mówi :-) ja siam mnie rozbraja :-D
moja Zuzia mówi jeszcze sisi- co znaczy oczywiście siku :zawstydzona/y:

ale to moje dziecko ma język ...:no:

Gaal - Jas tez mowi "sisi" ale niestety nic za tym nie idzie :-D
na pytanie "kto zrobi sisi?" jest zawsze jedna odpowiedz: "tata" :eek:

Gaal, fajnie z tymi cycami, bo u nas to teraz są am a kiedyś były be (z czasów kiedy z mleczka robilo się na cycusiach be).
Z siii jak tak samo jak u myszki, tylko u nas mówi mama, bo tata okazjonalnie.
A ostatnio na topie "nie ma", "drum" na bąki, "gul gul" na picie, "jajo", "zupa" i sporo takich, co tłumacza potrzeba :-) więc jeszcze ciężko się z nim dogadać. Najlepsze jest jak naśladuje radio (śpiewanie), żeby mu włączyć, nie da się tego opisać, tak wywija melodyjnie języczkiem.

reklama
Do góry