reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Coraz blizej do...PORODUUUUU ;-)

Anni, ten Plantex (chyba dobrze nazwę zapamiętałam - a jak nie to pytaj w Aptece) to taka specjalna "herbatka" w pojedynczych saszetkach, robiona z kopru włoskiego i przeznaczona dla noworodków żeby im w kolce ulżyć. Poza tym można dziecku dawać rozrobioną w wodzie (oczywiście przegotowanej) glukozę do picia. Te rzeczy to na 100% można dawać od pierwszych dni. Ja ten Plantex zaczęłam Weronice dawać zaraz po powrocie ze szpitala czyli od 5-tego dnia (byłyśmy dłużej w szpitalu bo miała żółtaczkę). No i są jeszcze te różne herbatki Hippa i innych firm, ale to na każdej jest napisane od którego miesiąca można dawać - chyba najwcześniejsze są właśnie z kopru włoskiego i rumianku. W każdym markecie dostaniesz. Wiesz, mówi się, że dziecko z cyca dostaje i jedzenie i picie i nie trzeba dopajać. Oczywiście to prawda, ale nie trzeba, a można, więc ja jestem zdania że jak będą upały to dziecku można dać po prostu pić z butli - tego i tak jest maleńko bo taki noworodek wiele nie potrzebuje. A poza tym ten Plantex świetnie działa profilaktycznie - Weronika ani razu nie miała kolki. Nie wiem czy to zasługa Plantexu czy po prostu taka już była jej "uroda", no ale tego stwierdzić się nie da.
A jeszcze powiem Wam dwie rzeczy - może już wiecie, a może się przyda:
1. Jeśli dziecko jedzie przez kilka miesięcy tylko na cycu - bez dokarmiania i dopajania, to wszelkie soczki, zupki itd. podaje się generalnie miesiąc później niż jest napisane na słoiczku.
2. Jak jest napisane że coś jest np. od 4-tego miesiąca, to znaczy to że można podawać od początku 4-tego a nie po skończeniu 4-tego. Czyli generalnie dzień po ukończeniu 3 miesięcy już można podać. Ja przy Weronice nie mogłam się doczekać kiedy mogę jej dać coś nowego i miałam straszne wyrzuty jak jej dałam soczek jak miała 3,5 miesiąca. Powiedziałam lekarce, a ona właśnie mi wytłumaczyła że tak ma być.

reklama
Efilo, nie wiem o co Ci konkretnie chodzi. Ja biorę ze sobą smoczki te uspokajające - też mam Aventu 0-3. Liczę na to że Ziutka będzie chciała smoka i ją dzięki temu nie będę musiała ciągle przy cycu trzymać.
A co do smoczków do butelek to dokupiłam dwie sztuki na zapas do butelki, więc z tym butelkowym mam 3.

Pytałam właśnie o smoczki do butelek. Mają różne rozmiary. Nie wiem jakie są te na standardowym wyposażeniu, ale wiem że można kupić takie dla noworodków specjalnie - w rozmiarze 1.

Kotek-moja siostra wybrala szpital w wejherowie, bedzie rodzic w przeciagu 2-3 tygodni, takze zdam Ci relacje jak to u niej wygladalo, ale slyszala ze ten szpital jest najlepszy w okolicy ( w Gdyni-Redlowie nie chce bo jest beznadziejny, przy pierwszym porodzie malo brakowalo a skonczyloby sie tragicznie...). Wykupuje sobie prywatna sale za 300 zl i ma pelna obsluge. Sporo znajomych rodzilo tam ostatnimi czasy i sa zadowolone. O Pucku nie slyszalam zbyt wiele, bo to za daleko i nikt nie bral tego szpitala pod uwage.

Iza będę wdzięczna za info o tym szpitalu. A jeżeli chodzi o odległość do Pucka i Wejherowa ode mnie jest to ten sam czas jazdy, jadąc do Pucka przez Pierwoszyno. Trzymam kcuiki za siostrę:tak: .

Dzagud, ja Adzie też dawałam prawie od początku herbatki (plantex i z Hipp'a), ale ona bardzo malutko tego piła - nie chciała. A poza tym kolkę i tak miała, buuuu. Mam nadzieję, że młodsza latorośl nie będzie tak cierpiała a my razem z nią :baffled: :szok:

Dziewczyny przyszła dziś do mnie przesyłka z Allegro - smoczek dla Niuni :-) Kupiłam Nuby silikonowy do uspokajania ("wisienka"), który imituje ruch matczynej piersi. Faktycznie kształt ma fajny :tak:

Choć jedna dobra informacja....admin nadal milczy w sprawie mojego konta:-(

reklama
Do góry