reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Coraz blizej do...PORODUUUUU ;-)

co do ZZO to myślę, że najlepiej będzie jak pogadacie z anastezjologiem. u nas w szpitalu, z tego, co zrozumiałam, żeby mieć ZZO trzeba spełnić warunek - min 4 razy trzeba być na zajęciach w szkole rodzenia, a potem z dokumentem potwierdzającym uczestnictwo jest spotkanie z anastezjologiem

reklama
Kachasek wszystko to sprawdzę - dzięki :-)

Efilo ale chyba jakoś dają radę to obejść - na pewno nie każda dziewczyna po ZZO ma migrenę. Jednak też się upewnię :-)

Dziewczynki
z moich informacji wynika że po ZZO nie wolno przez 24 godziny przywodzić głowy do klatki piersiowej. O ile przy cesarce jest to do zrobienia o tyle przy parciu nie za bardzo. Konsekwencją złamania tego 'zakazu' jest dwutygodniowa migrena.

Eee chyba nieprawda, bo ja miałam robione wieczorem, a rano już mnie przewieźli na normalną salę i w południe juniora przynieśli i nie pamiętam żadnych bólów głowy :tak:

To mi powiedział mój przyjaciel chirurg, który jest specjalistą w zakresie operacji kręgosłupa i głównie na takim znieczuleniu operuje. Dodając że to chamskie ze strony anestezjologów że nie mówią tego pacjentkom i ich nie uprzedzają.

Dzielę się z Wami ta informacją. I tyle.

Efilo moja siostrausyszała od lekarza to samo, więc pewnie zalecenie takie jest ale nie każdy lekarz informuje. Dzięki że o tym napisałaś!

faktycznie jest coś takiego, słyszałam o kilkudniowych bólach głowy jeśli się ją podniesie przez pierwszą dobę.

Efilo czy ten ból głowy ma być następstwem podnoszenia głowy zaraz po iniekcji ZZO, czy 24h po skończeniu jego działania? Bo jeśli to pierwsze, to faktycznie wyklucza przecież aktywny udział w porodzie :baffled: A jeśli to drugie, to spotkałam się z tym zaleceniem - tylko wtedy nie wiedziałam, że dotyczyło właśnie tego znieczulenia.

Ja mialam tez to robione ale fakt faktem bole mialam ale dopiero 3 dni tak po porodzie...ale nie dam reki obciac ze to napewno od tego...raczej bym powiedziala ze z goraczki i niedotlenienia poniewaz w czerwcu upaly niemilosierne byly a ja z mala przesiedzialam 7 dniw szpitalu...Pamietam ze jeszcze w domu mialam kilka dni dosc ostre bole....
No i dodam ze w szpitalu niekt mi nic nie mowil zeby nie podnosic glowy...

reklama
Zapytałam gina o ZZO - konretnie o to, czy trzeba wcześniej robić jakieś badania. Powiedział że nie. No a potem się zagadaliśmy i już zapomniałam dopytać :zawstydzona/y:

Do góry