reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Coraz blizej do...PORODUUUUU ;-)

Esia dziś byłam u gina - kazał mi na następną wizytę (będę mieć wtedy konsultacje z anestezjologiem) zrobić koniecznie krzepliwość krwi.
No to już sama nie wiem :eek: Zapytałam wyraźnie... Cóż, jak będę odwiedzać porodówkę, zapytam położną - w końcu, oni powinni wiedzieć najlepiej czego wymagają :baffled:

Agik brawo!!! Dzieciaczek sprytny ponad wiek :-D

reklama
Dziewczyny, jakiś czas temu podejmowałyście temat wcześniejszego urlopu macierzyńskiego - tego, że ZUS wymusza go na 2 tyg. przed porodem zamiast L4.
Znalazłam dziś fajny artykuł na ten temat. Są nawet numery dzienników ustaw - myślę, że warto sobie to zanotować, żeby nikt nas nie zrobił w konia, ani w ZUSie ani w szpitalu.
Zaraz go wklępię - jest to list czytelniczki i odpowiedź do niego. Gazeta - Życie na gorąco.

Czytelniczka pisze, że:
"..... od 5 m-ca ciąży przebywa na zwolnieniu lekarskim. W szpitalu, w którym ma rodzić, powiedziano jej, że na 2 ostatnie tyg. przed porodem zwolnienie lekarskie nie przysługuje, a odliczane są 2 tyg. urlopu macierzyńskiego."

Odpowiedź:
"Informacja, jaką podał szpital jest błędna. Istnieje co prawda przepis, mówiący, że co najmniej 2 tyg. urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu. Jednak prawo nie nakazuje kobiecie, która w ostatnich dniach przed porodem odczuwa kłopoty zdrowotne, na wykorzystywanie urlopu macierzyńskiego. Przeciwnie- wtedy powinna otrzymać od lekarza zwolnienie lekarskie. Jeśli przyszła matka nie chce wykorzystywać wspomnianych 2 tyg. UM przed planowaną datą porodu, to jest to jej prawo i szpital nie może go odbierać.

W praktyce jednak okazuje się, że część lekarzy wysyła w takich przypadkach kobiety na "przymusowe" urlopy macierzyńskie. Lekarze skarżą się na naciski z ZUS, który jakoby chciał zaoszczędzić na wypłacie zasiłków chorobowych. Jednak gdy zależy nam na jak najdłuższym kontakcie z dzieckiem po porodzie, w przypadku choroby żądajmy od lekarza, aby wypisał nam zwolnienie lekarskie."

Dz.U. 1998 r. nr 21 poz.94; 1999 r. nr 99, poz. 1152;
2001 r. nr 154, poz. 1805

Monika
ja o tym pisałam (o tym urlopie macierzyńskim przed porodem). Wiedząc że tak nie powinno być. No i właśnie dlatego pisałam że teoria rozmija się z praktyką :-( Lekarze nie chcą wypisywać bo ZUS na to krzywo patrzy. I zmuś potem lekarza :sick:

Esia
dzięki że to napisałaś - ja też jestem przed konsultacją okulistyczną. Tylko nie bardzo wiem do kogo iść. Koleżanka jak poszła do okulisty tak z ulicy to ją baba opieprzyła że powinna iść do swojego okulisty - takiego od dziecka. Moim był taki profesor, nawet nie wiem czy jeszcze przyjmuje pacjentów :sick:

A swoją drogą - nie wiesz czy przed badaniem dostajesz atropine i czy nie jest to niebezpieczne dla ciąży?

Wiesz co, nie mam pojęcia czy atropina może szkodzić... Do tej pory raz miałam badany stan siatówki i było to na pewno najbardziej nieprzyjemne badanie okulistyczne w życiu :baffled:
Polega na podaniu atropiny oraz środka znieczulającego (piekące kropelki), po czym lekarz ogląda oko przez taką kostkę jakby silikonową, którą pokrywa żelem i przykłada do gałki ocznej. Jeździ nią po oku, ustawia pod różnymi kątami - trwa to dość długo. Oczywiście nie boli, ale przyjemne nie jest - pamiętam, że prawie zasłabłam :eek:
Nie wiem czy ciężarnej też takie badanie się wykonuje - może mój okulista (bardzo dobry specjalista) w związku z tym, że ma pełną dokumentację poprzedniego badania zastosuje jakąś "drogę na skróty" :confused: Mam nadzieję, bo teraz już nie wiem czy bym to jeżdżenie glutem po oku zniosła :baffled:
A kiedy masz wizytę? Ja w drugim tygodniu maja - wtedy będę już wszystko wiedziała...

Ja właśnie wybieram coś w co włożę wszystkie potrzebne mi rzeczy, bo narazie nawet jakbym chciała, to nie mam w co się spakować :-) .
No i oczywiście jak zwykle nie mogę się zdecydować :zawstydzona/y:
Chciałam kupić plecak, bo torba właściwie nie jest mi potrzebna, a pleack przyda się na codzień i teraz nie wiem jaką pojemność wybrać: 20 czy 25litrów?
a może jeszcze więcej????

A tak wogóle, to póki reszta z was się nie spakuje to ja się nie przjmuję, bo jestem na samym końcu kolejki :-)

reklama
ja poczekam aż wrócimy z weekendu majowego. mam jeszcze nie uprane ciuszki dla małego, a dla samej siebie to narazie mam tylko piżamkę....

Do góry