reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Coraz blizej do...PORODUUUUU ;-)

ZZO-znieczulenie zewnątrz oponowe
to w kregoslup i nie podają przed wkluciem znieczulenia miejscowego bo nawet nie bylo by w co znieczulac:tak:

reklama
Esia ja tez mam nadzieje ze nie bedziesz o tym snic:-D Wiesz o co mi chodzilo, ze fajnie by bylo gdyby tak bylo ale chyba jednak tak nie robia.

Jednak się nie myliłam.
Dla wszystkich zainteresowanych wklejam cytat i link:
Znieczulenie powinno być wykonywane w warunkach szpitalnych, tak aby w przypadku powikłań była możliwość szybkiego i skutecznego im przeciwdziałania. Wykonuje je lekarz anestezjolog po uprzednim stwierdzeniu przez położnika lub położną odpowiedniego zaawansowania porodu. Jeśli wspólnie z lekarzem podejmiesz decyzję o zastosowaniu takiego znieczulenia, najpierw będziesz miała założony do żyły wenflon. Jest to igła z tworzywa sztucznego pozwalająca na zginanie i poruszanie ręką w czasie podawania dożylnie kroplówek i leków. Otrzymasz dożylnie kroplówki. Następnie lekarz ułoży Cię w pozycji siedzącej lub leżącej na boku i poprosi o maksymalne wygięcie grzbietowe pleców. Zabieg wkłucia do przestrzeni zewnątrzoponowej wykonuje się w warunkach sterylnych, dlatego przemyje Ci miejsce nakłucia płynem dezynfekującym. Następnie znieczuli skórę w miejscu wkłucia - poczujesz ukłucie jak przy zwyczajnym zastrzyku. I odtąd nie powinnaś odczuwać więcej dolegliwości, poza niewielkim uciskiem w czasie zakładania igły. Po tej igle wprowadzony zostaje do przestrzeni zewnątrzoponowej cewnik, którego zewnętrzny koniec przykleja się wzdłuż pleców i do ramienia. Przez koniec cewnika podaje się lek znieczulający. Dawki leku można w zależności od potrzeb powtarzać w określonych odstępach czasu.
Poradnik rodzinny

A wracając do szycia- mnie szyli jakieś 20 min (Dzagud- co z tobą robili tak długo??) a te szwy pod dotykiem dość szybko przestały być wyczuwalne. I potem dziurka jakaś taka jakby mniejsza troszkę (a to już opinia mojego męża) :tak: :tak: :-D

Esia mnie sie wydaje jednak ze nie robia tak, bo mam tyle kolezanek i zadna nie miala znieczulenia przed ZZO. Moze chodzi im ze psiknie takim sprayem a potem wacikiem przemyje i wtedy robia ZZO? Bo o tym slyszalam ale to raczej nie nazwalabym znieczuleniem bo to nic nie daje. Ale moze sie myle...

Monia ja nie piszę, co mi się wydaje, tylko co znalazłam w necie :tak: Nie wiem, może postępowanie zależy od szpitala :confused: Może trzeba się upomnieć, żeby znieczulenie okolic wkłucia zastosowali :confused: Dywagować sobie możemy - pewność da nam tylko rozmowa z położną na porodówce, gdzie zamierzamy rodzić. Niemniej, lepiej wiedzieć że istnieje taka potencjalna możliwość, niż nie wiedzieć. Ja tam jestem zainteresowana znieczuleniem czego się da ;-)
Za jakiś czas wybierzemy się z wizytą, na pewno nie omieszkam zapytać :-)

Esia ja tez jestem za znieczuleniem czedgo sie da:-),jak mozna,to po co cierpiec...dzieki za ten artykul,jakos mi lzej na duszy:laugh2:

A ja gdzies widzialam taka super animacje jak robia te znieczulenie ...postaram sie znalezc...:tak:

reklama
Do góry