reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Codzienne rozmowy Samotnych rodziców

reklama
Krystian chodził w zaślepce a potem w okularkach jak był mały, dość długo zezował - dużo dłużej mu oczka biegały niż to wypada z fizjologii ale w końcu się ustawiły prosto :-). Jesteśmy pod kontrolą, od pierwszych badań komputerowych wychodzą mu minusy, ale za małe na okularki, dzieciom do +/-3 dioptri nie zakłada się okularków. Niestety z wiekiem oczka rosną co oznacza, że minusy się pogłębiają :-(.
Na razie jest ok, widzenie obuoczne wykształcone, widzie świetne. Ale tak jest właśnie z minusowcami.

Wada wzroku związana jest z umiejscowieniem ogniskowej (odległościami w oku od soczewki do tyłu oka gdzie tworzony jest obraz), jeśli jest ona zbyt daleko jest minus, jeśli zbyt blisko plus. Jak ogniskowa wypada w odpowiednim miejscu mamy zdrowe oko. Dzieci mają fizjologicznie krótszą po to, żeby jak oko rośnie z wiekiem po uzyskaniu rozmiaru dorosłego oka, ogniskowa wskoczyła na prawidłowe miejsce. Dlatego małe dzieci lepiej widzą duże obrazy.
Jak dziecko ma +, co oznacza, że ma za krótkie odległości, to jak oko rośnie mała wada ma szansę sama się naprawić.
Z - jest inaczej, odległości w oku od samego początku są za duże, więc jak oko rośnie to wada się pogłębia i żadne okularki tego procesu nie zatrzymają.

Mój Krystian teraz widzi małe obrazki i łatwiej mu się skupić i czytać książeczki z mnóstwem szczegółów niż jego rówieśnikom, bo w tej chwili ma w oku odległości bliskie oku dorosłego zdrowego człowieka, za kilka lat będzie krótkowidzem.

Ja w tym tygodniu wyciągam zapasy z zamrażarki :nerd::laugh2:.
W poniedziałek były pieczone kurczak, we wtorek fasolka po bretońsku, wczoraj kotlety z piersi, a dziś wyjęłam skrzydełka. Trochę za drobiowo - na weekend jakąś wieprzowinkę albo wołowinkę powinnam kupić :nerd:;-).
Na jutro rybkę przygotuję.
Krystian zajada w przedszkolu.

Cara87 oczywiście J@god@ ma rację, jak najbardziej na tomogorfię musicie iść. My mieliśmy nawet rezonans dwa razy...
A długo będziecie czekać na tę tomografię?

Jutro bede dzwonic i rejestrowac nas do szpitala...
Oczywiscie ze badania zrobimy w koncu chodzi o jego zdrowie :)...

Ja dzisiaj padam na pyszczek... Nie lubie jezdzic samochodem :sorry2:... do tego panowala taka niezreczna cisza :sorry2: :dry:

J@god@ ja mam andzieje ze Oliwie ominie noszenie okularow, poki co malo tez oglada telewizje, i nie przepara za ksiazkami wiec nei meczy oczu

Apropo telewizji, to my kiedyś trafiliśmy do okulisty (wtedy gdy jeszcze próbowaliśmy znaleźć sensownego państwowego), który na wstępie nas zapytał, czy mały nie mróży oczu przed telewizorem i czy specjalnie nie podchodzi bliżej oglądać, żeby lepiej widzieć - dodam, że mały miał wtedy niecały rok.
No ja padłam - powiedziałam gościowi, że mały jest za mały na oglądanie telewizji :laugh2:.
Mój za to kocha książeczki :nerd:.

reklama
Do góry