reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co szkodzi faskolkom??

aniu, tym bardziej, skoro juz tyle sie staraliscie o dzidziusia,nie powinnas tak postepowac. po piersze mówię o paleniu.
ale szczególnie chodzi mi o ta torbiel/ciaze pozamaciczna/ciaże fizjologiczną! jakakolwiek pataologia by to nie była, musisz zadbac o siebie!!bo ciża pozamaciczn amoże grozic pęknieciem jajnika (jeśli jest w jajniku) i usunieciem go, co zmniejsza szanse na ciaze o 50%. torbieli tez trzeba pilnowac. a skoro beta tak szybko ci rośnie, jest ogromna szansa ze to dzidzia. oby tylko w macicy!!
jest jeszcze jedna patologia, która moze dac szybki wzrost bety:zaśniad groniasty... poczytaj sobie o tym...

nie chce cie dobijac, tylko szkoda miciebie i twojego dziecka, gdyby miało coś sie stac...próbuje cie zmoblizowac...
jak obraziłam - przepraszam

reklama
ania-n pisze:
5 tydzien
moge chodzic po calym miescie ginekologow, ale zaden nie moze nic stwierdzic. bo nic nie widac.
stweirzono tylko, ze torbiel jest zwykla, nie jakas wielokomorowa czy ze zmianami: zwykla torbiel.
kazano czekac do tego pon. i gdyby cos sie dzielo zlego to mam sie natychmiast zglaszac.
kiedys juz mialam torbiele. pecherzyk nie pekal i narastalo mi tak o m-c.
o boze, mam takie przeczucia, ze to chyba jednak pozamavciczna, ale nie pojde do lekarza i nie powiem: prosze mnie pokroic bo mam przeczucie. lekarz musi byc pewien. musi byc pewien na 200 %. ja tez moglabym teraz pojsc pod stol tylko do konca zycia nie wybaczylabym sobie gdyby okazalo sie inaczej. a tak sie sklada ze mam 2 kolezanki ktore urodzily z torbielami na jajnkach.

poczytaj też posta moniki 3 - miała torbiel i test dodatni dwukrotnie.
może to jednak torbiel a nie ciąża pozamaciczna.

zadna z Was mnie nie obraziła. Naprawdę. Ja też chcialabym juz wiedziec. Ale nic zrobic nie moge. lekarze na razie tez. Zglosilam sie do lekarza jeszcze na 2 dni przed terminem @. Tego samego dnia na usg bylam. Wtedy robilam hcg: bylo malutkie bo 307. powtorzylam 2 dni potem wg zalecen: bylo 613. we wtorek mialam juz 1751. moim zdaniem lekarz tak powiedzial bo wyczul ta torbiel a macica nie jest powiekszona. probowalam sie czegos dowiedziec o endometrium. Cos tam wiem, ale nie wiem jak sie zachowuje w czasie ciazy. Wiem , ze za 1-wszym usg mialo 15 (chyba mm) a za drugim po paru dniach 17. Nikt mi nie powiedzial co to znaczy.
Pytalam sie mnostwa dziewczyn czy mialy powiekszone macice juz nawet w 3-4 tygodniu. raczej tak.
a z paleniem: ja naprawde sie staram. czasem dopada mnie jednak takie zwatpienie.... wczesniej palilam paczke dziennie i nie zawsze pale do 8 dziennie. wyszukuje mozliwe sposoby, zeby przebywac wsrod osob ktore mi "rece powykrecaja" za papierosa :)
watpie zeby to wszystko byo przez torbiel. bo mam wszelkie mozliwe objawy: zgaga, straszne zaparcia, nudnosci (juz teraz mniej), bylam potwornie zmeczona, no i piersi mnie bola do tej pory (brodawki tez). czasem mnie tak boli w dole brzuszka, tak jakby lekko rwalo, cos jak na okres. a torbiele juz kiedys mialam, bez zadnych takich objawow, wiec to na pewno jest ciaza.
jak tylko bede wiedziala, to dam znac.
Dziekuje za pomoc :)
nie mam w domu neta, a teraz jestem u mojej milosci (jakby bylo malo:jestem przeziebiona).
acha, no i temperatura: 37 niezmiennie od 3 tygodni odkad cos podejrzewalam.

aniu, być moze doszło do zapłodnienia troszke później niż przypuszczasz. nawet jak w tym czasie nie miałas stosunków.
naie kazdy lekarz w 4 tyd wyczuje ciaze. wiem jak to wygląda w praktyce, bo pracuej w gabinecie ginekologicznym. najwczesniej 2 tyg po spodziewanej miesiaczce mozna juz coś tam wyczuc. zakładajac ze owu była w srodku cyklu!
hcg rośnie ci pięknie, wiec mozna postawic że to ciaza!! i to maciczna :)
trzymam kciuki za was!!no i endometrium ciązowe :) :)
o objawach nie wspomne ;)

Elżbietko ile wynosi endometrium w II fazie cyklu- ja robiłam dziś USG i mam po owulacji 11mm- czy to nie za mało? na utrzymanie ewentualnej ciaży?

anusieńka , jeśli owu była, bedzie tzw. ciałko żółte(tworzy sie z pęknietego pęcherzyka Graffa). a ciałko żółte produkuje progesteron. a progesteron powoduje pogrubienie endometrium. tak wiec spokojnie. wszystko jest oki :). i bedzie śliczna fasolka, pulchny dzidziuś :)

no ciało żółte ma mniej wiecej taki rozmair jak pecherzyk w momencie pękniecia. gdzies wczesneij pisalac cos o 30 mm pęcherzyka, wiec wszystko sie zgadza. ciało żółte mozę byc tylkotroche bardziej "rozlazłe", z tad ciut wieksze. pecherzyk jest okraglutki i "w kupie" :D

reklama
Do góry