reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co szkodzi faskolkom??

aniu, tym bardziej, skoro juz tyle sie staraliscie o dzidziusia,nie powinnas tak postepowac. po piersze mówię o paleniu.
ale szczególnie chodzi mi o ta torbiel/ciaze pozamaciczna/ciaże fizjologiczną! jakakolwiek pataologia by to nie była, musisz zadbac o siebie!!bo ciża pozamaciczn amoże grozic pęknieciem jajnika (jeśli jest w jajniku) i usunieciem go, co zmniejsza szanse na ciaze o 50%. torbieli tez trzeba pilnowac. a skoro beta tak szybko ci rośnie, jest ogromna szansa ze to dzidzia. oby tylko w macicy!!
jest jeszcze jedna patologia, która moze dac szybki wzrost bety:zaśniad groniasty... poczytaj sobie o tym...

nie chce cie dobijac, tylko szkoda miciebie i twojego dziecka, gdyby miało coś sie stac...próbuje cie zmoblizowac...
jak obraziłam - przepraszam

reklama
ania-n pisze:
5 tydzien
moge chodzic po calym miescie ginekologow, ale zaden nie moze nic stwierdzic. bo nic nie widac.
stweirzono tylko, ze torbiel jest zwykla, nie jakas wielokomorowa czy ze zmianami: zwykla torbiel.
kazano czekac do tego pon. i gdyby cos sie dzielo zlego to mam sie natychmiast zglaszac.
kiedys juz mialam torbiele. pecherzyk nie pekal i narastalo mi tak o m-c.
o boze, mam takie przeczucia, ze to chyba jednak pozamavciczna, ale nie pojde do lekarza i nie powiem: prosze mnie pokroic bo mam przeczucie. lekarz musi byc pewien. musi byc pewien na 200 %. ja tez moglabym teraz pojsc pod stol tylko do konca zycia nie wybaczylabym sobie gdyby okazalo sie inaczej. a tak sie sklada ze mam 2 kolezanki ktore urodzily z torbielami na jajnkach.

poczytaj też posta moniki 3 - miała torbiel i test dodatni dwukrotnie.
może to jednak torbiel a nie ciąża pozamaciczna.

zadna z Was mnie nie obraziła. Naprawdę. Ja też chcialabym juz wiedziec. Ale nic zrobic nie moge. lekarze na razie tez. Zglosilam sie do lekarza jeszcze na 2 dni przed terminem @. Tego samego dnia na usg bylam. Wtedy robilam hcg: bylo malutkie bo 307. powtorzylam 2 dni potem wg zalecen: bylo 613. we wtorek mialam juz 1751. moim zdaniem lekarz tak powiedzial bo wyczul ta torbiel a macica nie jest powiekszona. probowalam sie czegos dowiedziec o endometrium. Cos tam wiem, ale nie wiem jak sie zachowuje w czasie ciazy. Wiem , ze za 1-wszym usg mialo 15 (chyba mm) a za drugim po paru dniach 17. Nikt mi nie powiedzial co to znaczy.
Pytalam sie mnostwa dziewczyn czy mialy powiekszone macice juz nawet w 3-4 tygodniu. raczej tak.
a z paleniem: ja naprawde sie staram. czasem dopada mnie jednak takie zwatpienie.... wczesniej palilam paczke dziennie i nie zawsze pale do 8 dziennie. wyszukuje mozliwe sposoby, zeby przebywac wsrod osob ktore mi "rece powykrecaja" za papierosa :)
watpie zeby to wszystko byo przez torbiel. bo mam wszelkie mozliwe objawy: zgaga, straszne zaparcia, nudnosci (juz teraz mniej), bylam potwornie zmeczona, no i piersi mnie bola do tej pory (brodawki tez). czasem mnie tak boli w dole brzuszka, tak jakby lekko rwalo, cos jak na okres. a torbiele juz kiedys mialam, bez zadnych takich objawow, wiec to na pewno jest ciaza.
jak tylko bede wiedziala, to dam znac.
Dziekuje za pomoc :)
nie mam w domu neta, a teraz jestem u mojej milosci (jakby bylo malo:jestem przeziebiona).
acha, no i temperatura: 37 niezmiennie od 3 tygodni odkad cos podejrzewalam.

aniu, być moze doszło do zapłodnienia troszke później niż przypuszczasz. nawet jak w tym czasie nie miałas stosunków.
naie kazdy lekarz w 4 tyd wyczuje ciaze. wiem jak to wygląda w praktyce, bo pracuej w gabinecie ginekologicznym. najwczesniej 2 tyg po spodziewanej miesiaczce mozna juz coś tam wyczuc. zakładajac ze owu była w srodku cyklu!
hcg rośnie ci pięknie, wiec mozna postawic że to ciaza!! i to maciczna :)
trzymam kciuki za was!!no i endometrium ciązowe :) :)
o objawach nie wspomne ;)

Elżbietko ile wynosi endometrium w II fazie cyklu- ja robiłam dziś USG i mam po owulacji 11mm- czy to nie za mało? na utrzymanie ewentualnej ciaży?

anusieńka , jeśli owu była, bedzie tzw. ciałko żółte(tworzy sie z pęknietego pęcherzyka Graffa). a ciałko żółte produkuje progesteron. a progesteron powoduje pogrubienie endometrium. tak wiec spokojnie. wszystko jest oki :). i bedzie śliczna fasolka, pulchny dzidziuś :)

no ciało żółte ma mniej wiecej taki rozmair jak pecherzyk w momencie pękniecia. gdzies wczesneij pisalac cos o 30 mm pęcherzyka, wiec wszystko sie zgadza. ciało żółte mozę byc tylkotroche bardziej "rozlazłe", z tad ciut wieksze. pecherzyk jest okraglutki i "w kupie" :D

reklama
Do góry