reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co słychać u Groszka/ Fasolki

Gratulacje wizyt, super, że dzidziolki się odwracają... ;)

Jak wam szacują wagę urodzeniową? Ostatnio mąż na wizycie lekarza o to zapytał, a ten odpowiedział, że ciężko powiedzieć, bo mogę urodzić i w 37tc i w 41tc, a to miesiąc różnicy i nie wywróży... choć wiadomo, też chcielibyśmy wiedzieć...

reklama
Waga to wielka niewiadoma..No chyba predyspozycje rodzinne czy jacy są rodzice... No bo jedne dzieci w 40 tyg.np. Rodzą się poniżej 3KG inne 3,5 albo powyżej 4kg...
Dla mnie liczy się zdrowie! Choć miło by było żeby dzidzia miała te 3 kg

Flammie a to rozmiar brzucha ma jakieś znaczenie i jakieś... eee... normy? :p

U nas w NO mierzą brzuchy położna i lekarz domowy na każdej kontrolnej wizycie i zaznaczają pomiar na takiej krzywej. Pomiar biorą od kości łonowej do miejsca gdzie kończy się macica u góry. Robią to by ocenić wzrost dziecka, bo USG przy normalnej ciąży robione jest tylko raz. Ta krzywa ma jakąś średnią i takie widełki, w których się mieści większość ciężarnych. Mój brzuch właśnie jest powyżej średniej ale mieści się w górnej granicy i w sumie widać, że brzuch rośnie w miare proporcjonalnie :)
Załączyłam kilka obrazków tego jak to wygląda (ta krzywa na obrazku to nie moja :p).

Załączniki

• symfyse-fundusmal.jpg
    symfyse-fundusmal.jpg
    166,7 KB · Wyświetleń: 101
  • symfyse-fundus-mal.jpg
    symfyse-fundus-mal.jpg
    12 KB · Wyświetleń: 102
  • sf.jpg
    sf.jpg
    36,6 KB · Wyświetleń: 98
Gratuluję udanych wizyt, najważniejsze że dzieciaczki dobrze się rozwijają.
Narazie nie ma co się martwić dużą waga urodzeniowej, w każdej chwili z wagą mogą wyhamować.
U mnie zapowiada się niedonoszony mikrusek. Córka urodzona 36+4 ważyła 2580g, a wg usg miała miała mieć 2200g. Rodziłam z nastawieniem, że wazy 2000g ☺.

Iwona35 dlatego ja sie modle bym urodzila tak w 37tc bo juz raz rodzilam spore dziecko (jak na mnie) i porod okrutnie ciezki :( a teraz synek jest jeszcze większy niz pierworodny..

Napisane na GT-I8260 w aplikacji Forum BabyBoom

Nie wiem czy waga dziecka ma aż takie znaczenie co do bólu porodowego, czy po prostu fizjologia kobiety i przebieg porodu. Syna z wagą 3750 rodziłam w strasznych bólach i w ogóle baaaardzo ciężko, a koleżanka z wcześniakiem w 7 miesiącu z wagą 1500gram też miała bardzo ciężki i bolesny poród, więc nie ma się co stresować, że jak dziecię duże to będzie ciężko.

Iwona35 dlatego ja sie modle bym urodzila tak w 37tc bo juz raz rodzilam spore dziecko (jak na mnie) i porod okrutnie ciezki :( a teraz synek jest jeszcze większy niz pierworodny..

Napisane na GT-I8260 w aplikacji Forum BabyBoom
fazerka ja też liczę na 37. Obydwie córki tak urodziłam i liczę że syn nie będzie uparty.
Propo predyspozycji wagowej wg tego jacy są rodzice lub z jaką waga się rodzili to ja w to kompletnie nie wierze. Moja szwagierka rodziła trojkę dzieci z wagą coś koło 3000, 3500 i ostatniego syna po latach przerwy 4700 dodam że ojciec ten sam :)

reklama
Nie wiem czy waga dziecka ma aż takie znaczenie co do bólu porodowego, czy po prostu fizjologia kobiety i przebieg porodu. Syna z wagą 3750 rodziłam w strasznych bólach i w ogóle baaaardzo ciężko, a koleżanka z wcześniakiem w 7 miesiącu z wagą 1500gram też miała bardzo ciężki i bolesny poród, więc nie ma się co stresować, że jak dziecię duże to będzie ciężko.
No wiesz przecisnąć głowkę dziecka, ramionka etc 2 kg a ponad 4 to wydaje mi się, że jest róznica :) Nie jest to jedyny wyznacznik cięzkiego porodu ale chyba ma też wpływ

Do góry