reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co słychać u Groszka/ Fasolki

Hej dziewczyny!

Ja już po trzecim usg. Wszystko jest w porządku z wyjątkiem jednej rzeczy, która, muszę przyznać, mnie zmartwiła. :( Maluszek ma dużą dysproporcję między wielkością główki i brzuszka. BPD (główka) = 8,56 cm = 34+4, natomiast AC (brzuszek) = 24,47 cm = 28+5.
Za 3 tygodnie mam kolejne usg, żeby sprawdzić, czy wymiary się troszkę wyrównały.
Słyszała może któraś z Was wśród znajomych o podobnym przypadku?

Ja nie mam, ale mój lekarz zwrócił na to uwagę, że u nas bardzo proporcjonalnie. Że takie różnice są np przy cukrzycy ciążowej.
Natomiast, skoro Twój nic powiedział to się nie denerwuj na zapas.

Dziewczyny ja tez po wizycie. Tak jak pisalyscie oczywiście wszystko ok. Mały ułożony główka w dół, wazy 1620kg! Gin mowi ze to znaczy ze bedzie z niego kawał chłopa przy porodzie ok 4kg lub nawet ponad. Wszystkie pomiary w normie, szyjka długa i zamknięta, powiedział ze zwiększone upławy nie sa związane z infekcja czy czymś złym tylko w ciazy to normalne. No i mam sie nie doszukiwać żadnych chorób ani niczego nie szukać w necie bo on w usg nie widzi nic co mogłoby niepokoić. Mam duzo odpoczywać i sie nie stresować. Zdrowy śliczny bobas ;-) to nasza focia :)
1462901613-3wcfoq.jpeg

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Super, mówiłam, że będzie ok:)

Tak, ja tak mam. To znaczy moje dziecię. Kośc udowa na 31tc, a główka 34. Ale lekarz nie kazał się tym WOGÓLE przejmować, bo aparaty usg sa chińskie i mają takie normy. Śmiał się nawet, że tam inaczej dzieci rosną ;-) :D Powiedział też, że na następnym usg na pewno wszystko się wyrówna

Ale tu chodzi o proporcje główka, brzuszek. Kość udowa u nas też dłuższa.

Gratuluję udanych wizyt, i tak będzie do końca:)

reklama
Potwierdzam, że przy cukrzycy patrzą na proporcje. Ja dopiero idę w piątek na USG III trym, ale USG z II trymestru diabetolog oglądał uważnie i patrzył, czy brzuszek nie za duży ;)
Ja dzisiaj jestem po wizycie u ginekolożki. Generalnie spoko, ale na wszelki wypadek zapisała mi znowu luteinę , bo ją niepokoiła szyjka, że trochę miękka i że to jeszcze za wcześnie. Ech!
Zawsze bardzo nie lubiłam leków dopochwowych, a w ciąży chyba się przyzwyczaję ;)

Bo też tak wizyta wyglądała
Lekarz twierdził że to co jest w stanie zobaczyć jest w porządku wszystko w normie nie ma się co stresować [emoji3]

Do porodu zostało mi 7t6d[emoji3]

Lila nie szkodzi ze nie masz zdjec, najwazniejsze ze wszystko z Kruszyna w porządku :)

Wmazur juz spory chlopak :) :)

Panna_migotka będzie dobrze! Nie zamarwiaj sie na przyszlosc! Moj tez ma spora roznice między glowka a brzuszkiem i lekarz mowi ze wszystko jest w porządku. Spokojnie, wierze w to ze jest wszystko w porzadku :*

Paula_dabro spory chlop :) ktory masz tydzien? Moj w 30tc3d miał 1950g dlatego mam plan robic wszystko by urodzic jak najszybciej po 36tc zeby nie doszedl do 4kg[emoji14]

Iwonaimaja ciesze sie ze wszystko ok u Was :* :*

Napisane na GT-I8260 w aplikacji Forum BabyBoom

Gratuluję udanych wizyt!!! :) ślicznie już rosną dzidziolki.

Fazerkamm-moja dzidzia w 30tydz 3d ważyła 1600g. boję się o dużą dzidzie, ale lekarz stwierdził, że nie może mi przewidzieć jaka będzie :( super.

Wmazur- super ! :) widać zdrowy chłop!

Lila nie szkodzi ze nie masz zdjec, najwazniejsze ze wszystko z Kruszyna w porządku :)

Wmazur juz spory chlopak :) :)

Panna_migotka będzie dobrze! Nie zamarwiaj sie na przyszlosc! Moj tez ma spora roznice między glowka a brzuszkiem i lekarz mowi ze wszystko jest w porządku. Spokojnie, wierze w to ze jest wszystko w porzadku :*

Paula_dabro spory chlop :) ktory masz tydzien? Moj w 30tc3d miał 1950g dlatego mam plan robic wszystko by urodzic jak najszybciej po 36tc zeby nie doszedl do 4kg[emoji14]

Iwonaimaja ciesze sie ze wszystko ok u Was :* :*

Wczoraj był 29+1. Moj Maz sie wielki urodził ;) sam gin mi powiedział ze lepiej by było gdybym urodziła w tym bezpiecznym terminie wczesniej niż np tydzien po terminie. Wiec chciałabym namówić małego zeby wyszedł po skończonym 37tyg. Zobaczymy ;-)

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Agula2016 e tam Twoj chyba będzie git :) moj na tym etapie mial 350g wiecej od Twojego[emoji14]tak czy siak najwazniejsze zeby nasze szkraby zdrowe sie urodzily, a bol minie predzej czy pozniej.

Paula_dabro to obie będziemy namawiac naszych chlopakow by ciut szybciej opuścili nasze brzuszki :)

reklama
To może ja o wczorajszej wizycie, po której, jak pisałam na ogólnym, trafiłam do szpitala niestety. Przyczyną bardzo stawiająca się macica. Moja ginekolog stwierdziła że twardnieje przy każdym dotknięciu i to ją bardzo zaniepokoiło. Poza tym po badaniu ginekologicznym i brzucha stwierdziła ze dziecko jest nisko i to też niedobrze, więc skierowała mnie do szpitala ze względu na ryzyko przedwczesnego porodu.

No i siedzę tu od wczoraj wieczorem.

Jeszcze z takich trochę niepokojących rzeczy to stwierdziła ze dzidzia za mało waży - 1144 g w 28 tc. Ale jak porównuję do waszych to wcale nie jest to jakaś super niska waga... W każdym razie z tego względu dostałam skierowanie na usg za 2 tyg żeby sprawdzić wagę. Dzidzia powinna przybierać 200 g tygodniowo więc jak dobije do prawie 2 kg to będzie dobrze. Jesli będzie miała mniej niż 1750 to dostanę jakies leki które przyspieszą przybieranie maluszka na wadze.

A z wieści dobrych to wynik obciążenia glukozą poprawny, czyli cukrzycy brak.

Do góry