reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co sądzicie?

reklama
Generalnie zmieniłabym lekarza, który bez względu na rodzaj porodu poleca seks po 2 czy 3 tygodniach pod porodu. I trochę jak zwykle przeraża wiedza kobiet o swoim organizmie - bo tu nie chodzi tylko o fizyczne rany po sn czy po cc, ale przede wszystkim o spadek estrogenów - co może powodować infekcje, rany (spowodowane też suchością pochwy), a w dalszej przyszłości nietrzymanie moczu. Ale może to był seks życia i warto było się poświęcić dla tych pieluch za 40 lat ;) I niestety na pewno jest wiele kobiet, które nie mają świadomości, wydaje mi się że skoro miałam zabieg (fajny to zabieg co przecina 5 warstw tkanek i rzutuje na Ciebie do końca życia) to mogą iść do łóżka najlepiej jeszcze w szpitalu (i utwierdzają je takie komentarze). A potem może skończy się tak jak u koleżanki autorki ciążą te 2-6 tygodni po porodzie i zaczyna się być tykającą bombą. No ale jasne kwestia priorytetów czy ważniejszy seks czy zdrowie/życie 🤡

Ostatnia edycja:
Nie uważam, że mam nawet prawo oceniać kto kiedy zdecydował się po cesarskim cięciu na współżycie, konsekwencje każdy ponosi sam. Najłatwiej w takiej sytuacji wykonać test. Jestem po 4 Cc i wiem jedno rana na brzuchu to jest najmniejszy obszar tej operacji i trzeba mieć świadomość, że obszar w środku potrzebuje czasu na zagojenie

Nie uważam, że mam nawet prawo oceniać kto kiedy zdecydował się po cesarskim cięciu na współżycie, konsekwencje każdy ponosi sam. Najłatwiej w takiej sytuacji wykonać test. Jestem po 4 Cc i wiem jedno rana na brzuchu to jest najmniejszy obszar tej operacji i trzeba mieć świadomość, że obszar w środku potrzebuje czasu na zagojenie

No nie do końca bo jeżeli kwestie te będą potem leczone na NFZ to jednak w pewnym sensie ponosimy je wszyscy ;)

No to gratuluję uprawiać seks szybciej niż po 6 tygodniach. Co tam odchody porodowe 🤦
No a po CC pierwsze co lekarz mówi o antykoncepcji, zajście w ciążę tak szybko po CC może skutkować pęknięciem macicy.
U mnie po pierwszym CC całe krwawienie i czyszczenie się trwało dokładnie 11 dni. Więc nie wiem skąd się pani takie insynuacje wzięły. Skoro u pani trwało to tak długo nie znaczy że u innych kobiet też. Po drugim CC macicia czyściła mi się już 5 i pół tygodnia (z przerwami) więc w tym czasie też nie współżyłam. Więc ma następny raz proszę zapytać a nie gadać ;)

A z reszta ja nie pytałam o rady na temat mojego Współżycia tylko pytałam o rady dla koleżanki. Ale widzę że tutaj praktycznie nikt nie umie odpowiadać na zadane pytanie ;) zamykam temat, bo i tak nie dowiem się chyba niczego konkretnego, a i życzę każdemu miłego dnia.

Ale chamówa tutaj się zrobiła, aż się wierzyć nie chce, laski zwariowałyście??? 😬 Jak można komuś do łóżka zaglądać i oceniać?! Kto wam dał takie prawo?! 🤬 Ogólną przyjętą normą jest 6 tygodni po cc, widzę że co druga tutaj to lekarz z doktoratem... 🙄

Co do zadanego pytania - tak, obstawiam, że będzie bobo nr 2, skoro tak długo jest już bez krawienia 😁 w tym czasie szczególnie mówi się, żeby uważać,bo łatwo zajść w kolejną ciążę. Dla świętego spokoju test i beta. Jak się potwierdzi to niech się prewencyjnie umówi do fizjoterapeuty uroginekologicznego, żeby może zalecił jak o siebie zadbać 👍

reklama
U mnie po pierwszym CC całe krwawienie i czyszczenie się trwało dokładnie 11 dni. Więc nie wiem skąd się pani takie insynuacje wzięły. Skoro u pani trwało to tak długo nie znaczy że u innych kobiet też. Po drugim CC macicia czyściła mi się już 5 i pół tygodnia (z przerwami) więc w tym czasie też nie współżyłam. Więc ma następny raz proszę zapytać a nie gadać ;)
To sobie popattz co napisała @olka11135 .
Połóg to jest połóg, ale każdy robi co chce.

Do góry