reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Co raz bliżej... czyli wszystko o porodzie.

Co do wit K to nie wiem w jakiej formie podają, tak czy inaczej w szpitalu robią to zawsze i nawet jest w książeczce to wpisane, a jako dlasze zalecenia jest podawanie wit K przez 3 kolejne m-ce zycia dziecka.
A z wit D to sa tak różne opienie, że szok. Ja podawałam cały czas w postaci kapsułek, ale potem przerzuciłam się na tran i podawałam go tylko do wiosny, a teraz mam zamiar znowu zacząć na jesień jak mniej słońca będzie.

No i powiem szczerze, że Wy tam za granica to macie naprawde ciężki orzech do zgryzienia. Wyglada na to, że każda rodząca to wczesniej powinna medycynę skończyć, bo sie znać musicie i podejmować decyzje, które tak naprawdę powinny być w gestji lekarza. Masakra jakaś :szok:

w Polsce każdemu dziecku od razu jak trafi na oddział noworodkowy podaje się w zastrzyku wit. K, zazwyczaj w ramie albo udo, zależy kto robi

ja też podkłady chcę kupić, bo nawet na stronce szpitala, w którym chce rodzić pisze że trzeba mieć

reklama
A ja mam pytanie które mnie dręczy...nie wiem czy się zdecydować na znieczulenie i jakie...tu jest dostępne zewnątrzoponowe, gaz i jakiś pethidine...kusi mnie...co prawda pierwsze urodziłam bez znieczulenia jakiegokolwiek, więc wiem że się da, ale skoro dają to czemu nie ułatwić sobie życia??

Ja nie planuje znieczulen - wiem jakie sa, a jakich bede potrzebowac to zobaczymy ;) pewnie bede o wszystko krzyczec :-D
od znajomej mam TENSa pozyczonego, gazu sprobuje - moze ni bedzie mi sie robic nie dobrze, a reszta wyjdzie w praniu.

atram - a to jest ta amerykanska wersja czy brytyjska ktora teraz leci?

atram nie, nie oglądalam, ale na pewno obejrze. A właśnie, to jest angielska wersja?
o ja*******e (sory za wyrażenie) właśnie oglądam...aż mi cięzko od razu...

No mnie ten epidural kusi...nasłuchałam się jaka to wygoda, ale słyszałam też o minusach...znajoma miała i twierdzi że żadnych efektów ubocznych nie miała, ale czytałam że obniża ciśnienie, a ja i tak mam niskie...

A jaką pozycje do rodzenia wybieracie???to też w jest birth planie

Ostatnia edycja:
cutryna ,sivi to jest brytyjska chyba
zreszta na youtubie macie wszytskie , amerykanskie i brytyjskie

czasami jak na to patrze to mnie ciary przechodza, czesto rycze :)) przezywam normalnie razem z nimi
ale najwazniejsze, to to ze czerpiemy z tego jakas wiedze, jak sie zachowac i jak to mniej wiecej wyglada no i czego sie mozna spodziewac
teraz wiem ze bez chlopa nie ide , najwyzej go na koniec wywale z sali, ale cala reszte musi ze mna byc hihi

no mi za raz po porodzie jeszcze w szpitalu kazali z gołą pipką leżeć na podkładzie i wietrzyć ;-) bo częste mycie skraca życie ;-)

hehe no wlasnie :)

Jej.... Ja widziałam filmik na youtube z porodu w hipnozie... Babka sie wiła w wannie, podobno orgazmy przeżywała... Jak dla mnie totalna abstrakcja. Aż nieswojo się poczułam jak to oglądałam :-D

no kurcze jakos dziwnie przezywac orgazm w trakcie rodzenia swojego dziecka :szok:

Dziewczyny, ja mam w swoim planie porodu wybrac czy chce rodzic lozysko z zastrzykiem (ponoc zmniejsza ryzyko krwawienia) czy bez. Czy wy tez macie taki wybor albo jakies wczesniejszce doswiadczenia lub tez opinie o tym zastrzyku?

Druga rzecza na jaka mam sie zdecydowac to czy dziecko dotaje wit K i jesli tak to w jakiej postaci (zastrzyk albo doustnie). Jak wasze maluszki dostawaly te witaminke?

o zastrzyku nie slyszalam , a witamine K to nie wiem jaka metada tutaj podaja i czy wogole , ale chyba raczej podaja :)

A ja mam pytanie które mnie dręczy...nie wiem czy się zdecydować na znieczulenie i jakie...tu jest dostępne zewnątrzoponowe, gaz i jakiś pethidine...kusi mnie...co prawda pierwsze urodziłam bez znieczulenia jakiegokolwiek, więc wiem że się da, ale skoro dają to czemu nie ułatwić sobie życia??

ja biore epidural po dyskusji z polozna
ona twierdzi i inne babki co juz rodzily , ze wsumie tylko ono ma glebszy sens i efekty dobre :) a o to mi chodzi :)

sivi mi wszytskie laski ktora rodzily mowily zeby brac gaz i epidural , epidural daja tutaj w kazdym szpitalu
tylko widomo trzeba go podac odpowiedni wczesnie

ja ogladam namietnie ostatnio, mozna sie sporo rzeczy dowiedziec
One Born Every Minute, Mondays 9pm on Channel 4

odpowiednio wczesnie tzn...??
na SR i w Klinice gdzie bede robic mowili , ze podaja od 2 do 8 cm rozwarcia pierwsza dawke pozniej juz nie
znaczy podaja , a raczej dodaja pozniej juz tylko kolejne dawki jak sie wczesniej wizielo do konca czyli do porodu :) takze czas bede miala jak cos
no chyba , ze urodze mega szybko :)

obejrzalam kilka porodow jak zwykle sie poplakalam ...
nie chcialabym drzec japy na porodowce , ale ciekawe jak to wyjdzie w praniu ;))

dzisiaj na sr mówiliśmy o znieczuleniach. Najmniej szkodliwy jest gaz, a wszystko pozostałe ma negatywny wpływ na matkę lub dziecko, i tak np. dzowiedziono że dzieci urodzone po przez znieczulenie matki są bardziej podatne na narkotyki i wszystkiego rodzaju używki. Jeśli matka rodziła pod wpływem jakiegoż znieczulenia (za wyjątkiem gazu) to po porodzie trzeba podać dziecku leki bo te znieczulenia przenikają do dziecka i dziecko jest "mało ruchliwe" po porodzie.
a co to jest epidural? to chodzi o żel?
bo u nas też dają żel ale od położnej odbierającej porody wiem że jest szkodliwy dla dziecka

reklama
aha, czyli ma też negatywny wpływ i może dojść do problemów z kręgosłupem czy też pęcherzem moczowym po niewłaściwym podaniu.

ja na jedyny środek znieczulający na który wyrażam zgodę to gaz - decyzja już podjęta, no chyba ze dojdzie do cc, to już wiadomo

Do góry