reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co potrafią nasze dzieci?

Gratuluję dla wszystkich dzieciaczków nowych umiejętności!!!
No tak wszystkie maluszki już ćwiczą swoje nowe umiejętności.
Oliwka jak się ją podtrzymuje chodzi a raczej prawie biega... pełza co sił w rękach - bo ona nie raczkuje tylko podciąga się rękami i dociąga resztę.
I jeszcze Oliwka nauczyła sie nowego słówka kicikici - trochę się przy tym pluje i czasem jest to jak ciiiicciiiii ale kot wie, że to o niego chodzi i przybiega na każde zawołanie i daje sobie wyrywać garści sierści

reklama
U nas Majka tez zaczela wszystko szybko robic. Bylam z nia u naszej rechabilitantki jak miala 4 miesiace i ocenila ze wszystko jest w porzadku, zauwazyla tylko ze kciuki mala chowa co juz nie powinna wtedy robic (nasza wczesniejsza lekarka nie zauwazyla tego). Chodzilismy na cwiczonka i pomoglo. Bylismy z tym tez u neurologa i on tez ocenil ze wszystko jest ok. Po drodze zaliczylismy tez kontrolne usg bioderek (3 raz) tez wszystko dobrze, mamy sie go nieo zglosic jak Majka zacznie chodzic.
I tak sobie mysle czy teraz z nia sie nie pokazac. Ona tak bardzo sie bierze do tego chodzenia, a ja jak na nia patrze i widze te jej nogi (mi sie wydaje ze jej sie zaraz zlamia :tak: ) to sie boje o nia:))
Tak jak Buba tez mamy wykupione ubezpieczenie i dostep do specjalisty o wiele szybszy niz w panstwowej przychodni.
Buba jak idziesz do lekarza np tego ortopedy to co mu mowisz (przeciez z Frankiem wszystko ok) ze chcesz sie dowiedziec czy z nim wszystko dobrze czy nie za wczesnie chce chodzic?
Ostatnio widzialam wlasnie wywiad z lekarzami i oni mowia ze rodzice panikuja, przychodza z byle czym do lekarza, chca rechabilitowac swoje dziecko ktoremu nic nie dolega itd.....
Ahhh teraz widze ze to nie ten watek.

Natalka potrafi już wskazać rybke w takiej książeczce, byłam w szoku jak to odkryłam :-)
A i nozkami tez przebiera, od kaloryfera do szafy i spowrotem i wkoło po kojcu :-D
Szczerze, to także wolałabym by jeszcze poraczkowała, choć "ustawowe" ;-) dwa miesiące już raczkuje :-D

Woloszki my przyblizone wizyty u specjalistow mamy rozpisane przez specjalistow na caly rok.I to nie moj wymysl ale zalecenia lekarzy.I tak ortopeda byl grany w 3 tyg ,8 tyg(bioderka usg wykluczenie dysplazji) W 6 mcu kiedy maly zaczal raczkowac(sprawdzenie prawidlowych odruchow i badanie bioderek) no i teraz kiedy probuje chodzic.Nastepna kontrola po 12 mcu.To sa przelomowe momenty w rozwoju motorycznym dziecka i nawet zdrowe niemowle powinno byc obejrzane w tych momentach przez specjaliste bo wtedy najlatwiej zauwazyc i wykluczyc jakies nieprawidlowosci.Nawet super rozwijajace sie dziecko moze w pewnym momencie wyuczyc sobie jakis zly nawyk ktory moze spowodowac w pozniejszym czasie klopociki.NFZT-U na to niestety nie stac wiec dla tego tak malo mowi sie o profilaktyce prawidlowego rozwoju motorycznego.
Po dzisiejszej wizycie duzo sie dowiedzialam jak zachecac dziecko do dalszego raczkowania.lekarz po obejrzeniu malego stwierdzil ze silne chlopisko z niego i ze ma tak silne miesnie kregoslupa ze jest w pod wrazeniem :szok:
Margarett Gratulacje dla Natalki,zuch dziewczyna,swietna ma pamiec :-) no i szybko sie uczy.Cos w tym jednak jest ze dzieci ktore dluzej raczkuja szybciej lapia.

Buba tylko pozazdroscic takij opieki medycznej. Nasza rodzinka jak juz wczesniej pisalam zapisana jest do panstwowej opieki i do enel-medu z pracy meza. I chodzimy tu i tu. Jak kupimy sobie drugie autko to mam zamiar chodzic do tej drugiej bo tam szybciej moge dostac sie do specjalistow a nie tak jak w panstwowej czekac miesiacami.
Dzis pogadam sobie z mezam co by jeszcze Majke zapisac do ortopedy bo fizykoterapete mamy zaufanego u naszej mamy a tam mamy jechac po nowym roku to przy okazji ja odwiedzimy.

no moja to tez biega jak torpeda,raczkuje w blyskawicznym tempie ale zdecydowanie woli chodzic na dwoch,znaczy biegac bo nadazyc za nia nie mozna, oczywiscie jeszce nie chodzi sama,trzeba ja trzymac za raczki,ale juz nie pod paszki.jej ulubiona pozycja jest zdecydowanie stanie i wstaje gdzie sie da,przy wannie,przy lozku,przy wozku,przy koniku,przy naszych nogach,przy chodaczkku0tu trzeba ja pilnowac bo chodak odjezdza ale ostatnio nadazyla za nim i zrobila 3 kroki tryzmajac sie oczywiscie.i robi bardzo ladnie"papa" i wyciaga raczki zeby ja wziac na rece,potrafi zwrocici na siebie uwage zeby sie nia zajac i osttanio bardzo mnie gryzie w szyje jak ja podnosze do gory po karmieniu,najczescie mowi"dejjjjjjjj"ale nie wiadomo co to oznacza bo mowi tak na wszystko:) ale wola "ma", "da" i "baba"

Woloszki No niestety przykre jest to ze placimy zdrowotne a guzik z tego mamy a jesli juz to wiekszosc dobrych specjalistow przechodzi do sektora prywatnego lub wyjezdza zagranice.
Nasze ubezpieczenie nie tylko dla vipow jest ;-)
My mamy ubezpieczenie Vision.
Posiadając ubezpieczenie VISION możesz bezgotówkowo korzystać z opieki lekarskiej w nowoczesnych placówkach medycznych współpracujących z INTER Polska. Możesz także skorzystać ze świadczeń w innej dowolnie wybranej placówce na terenie całego kraju.(rozne kliniki prywatne,szpitale panstwowe,przychodnie)Za niewielka oplata morzna rozszerzyc o placowki zagraniczne. INTER Polska w ramach ubezpieczenia VISION zwraca wówczas poniesione koszty na podstawie imiennego rachunku.
Miesieczny koszt ubezpieczenia w naszym przypadku 430 zl ja 195 Franek 255 Robert.Kazde ubezpieczenie a raczej jaka skladke sie placi to kwestia indywidualna.W skad ktorej wchodzi rodzaj ubezpieczenia ,stan zdrowia,wiek,plec.Skladki placi sie miesiecznie,kwartalnie lub rocznie.
Jesli ubezpieczasz nieletniego nie mozna go ubezpieczyc samego zawsze musi byc ubezpieczone wraz z nim jedno z rodzicow.
A co do opieki nad dzieciatkiem to po porodzie W Szpitalu Damiana dostalam wytyczne co i jak i kiedy i gdzie z telefonami i namiarami.Jaki specjalista,kiedy bilanse,kiedy szczepienia,ortopeda,pedodonta itp.Nawet adres i telefony do urzedu stanu cywilnego dostalam co by malego zalegalizowac :szok:
Uwazam ze maja tam bardzo dobra opieke.A porod wspominam jako bajke ktora chcialam kontynuowac w nieskonczonosc :tak:

reklama
Nasza Maja jeszcze nie chodzi, ani nie raczkuje. Bardzo dzielnie foczkuje, floruje czy poprostu sie czolga :-) Wszedzie sie wspina, rowniez po schodach, uwielbia zagladac do szuflad, wyjmowac z nich rzeczy, czy poprostu na nich jezdzic. Chetnie wspina sie po schodach, raczkuje tylko w wannie :-) Umie siadać, ale wcale nie lubi siedziec, chyba ze na pietach gdy sie zmeczy staniem na kolankach, staje na nozkach w lozeczku przy barierce.

Do góry