reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

co nas niepokoi - wstrętne choróbska, lęk separacyjny i in.

dziewczyny kiedy sie idzie na ponowna kontrole bioderek i kiedy do ortopedy ostatni raz bylismy jak WOjtek miał 4 miesiace

Nie wiem kiedy ponowna kontrola bioderek ale to chyba wczesniej ci powinni powiedzieć, na poprzedniej wizycie czy będzie to jeszcze konieczne, że np po 2 misiacach itd ;-) U nas na pierwszym usg od razu powiedzieli że nie ma potrzeby robić kontroli itd. A do ortopedy pediatra nas nie wysyłał... :sorry2: A trzeba?

reklama
No nieźle, Aletka - cały czas chodzić i przekładać, nie zazdroszczę. Życzymy, aby synek szybko załapał o co Ci chodzi ;-)

ja mialam z majka ten problem drzacej brodki,i lekarka powiedziala ze to ukl nerwowy ma jakie problemy i kazala dawac jej syrop z magnezem i wapniem

dziwwczyny czy wiecie cos na temat KETOTIFEN-u mały to dostał to na krosteczki pod kolankami

Strzelam, że skoro na zmiany skórne i zapalenie oskrzeli z podejrzeniem allergii to jest to lek o działaniu przeciw histaminowym, Teraz modne jest leczenie takimi lekami. Eurespal, Baktrim (środki złożone ale nie antybiotyki) My do Baktriumu dostaliśmy Clemastinum w syropie co tez miało zahamować kaszelek i katar. Bratanica dostawała Zyrtec w syropku. Nie wiem jak maść ale syropy mogą powodować otępienie i senność, ja po tabletkach zyrtecu potrafiłam przespac cały dzień.

Jeśli wszystko było ok i nie było wyznaczonej kolejnej kontroli to idzie się wtedy gdzie dziecko już chodzi ( no chyba , że wcześniej coś was zaniepokoi tak jak mnie np).
A oto nasze wnioski po wizycie.

Ortopeda był zachwycony Misiaskiem i napisał nawet w książeczce zdrowia " dziecko chodzi przy meblach".
A co do tego siadu powiedział, że nalezy małego pilnować i gdy tylko tak usiadzie to go przekładac do siadu tureckiego- nawet jeżeli zaraz z niego pojdzie w raczkowanie lub wstanie.
Ten siad "tylni" jesli mu zostanie moze doprowadzić do wady kolan.
Tak więc teraz będziemy Misiaśka uświadamiac , że istnieje tez mozliwośc siadania z nózkami z przodu.( co podczas pisania tego posta uskuteczniłam 3 razy).
A i jeszcze obuwie jak z najmieksza podesza ( a najlepiej w skarpetach i na boso) i na kontrole po 2 miesiacach od momentu pierwszych samodzielnych kroczków.

Ulżyło mi :tak::-D

Aletko powiem Ci, że nasi synkowie sa podobni w tym względzie. Misiek też zaprzestał prób siadania jak tylko posmakował raczkowania. Po ok 2 tygodniach raczkowania odrazu zaczął stawać, a teraz chodzi przy meblach. Siedzi tylko jak pacnie na tyłek :-) lub jak sie go posadzi. Nam neurolog poleciła zachęcac do siadania ale on przy każdych ćwiczeniach wywija sie na czworaczka i śmiga do byle stabilnego meblba( świetnie się już orientuje, który mebel jest be bo sie np, kiwa i można bęcnąć) i wstaje, no i zabawa w wypatrywanie tego co by udało się sięgnąć :-D

reklama
jest małą różnica :) moj Synek tylko raczkował i stawał ( jak skonczył 6,5m) a zaczał klekać 3 tygodnie temu. Wczesniej siad go w ogole nie interesował :)

No i teraz meble to meble ale sobie wykombinował , że można po całym mieszkaniu chodzić pchajac krzesło :tak::-D

No i my nie mamy zachecac do siadania ale synka nie przyspieszac...:baffled: Ja dziękuje.. jego jeszcze przyspieszać.....to bym chyba już musiała się za butami zimowymi dla niego rozglądać ;-):dry::sorry2::-D

Aletko Misiek raczkuje od 28 listopada 3 tygodnie zajelo mu skumanie co i jak :) od stania na czterech a wiec jak zazczął raczkowac to mial jakies 6 miesiecy i 3 tygodnie :-D
Obawiam sie ;-,) że naszym pociechom grozi chodzenie w wieku 9 miesiecy :-)

Do góry