reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

"Co na co"

Cliford zacznij od probek i zobaczysz co odpowiada dzidzi i tobie;) słyszałam tez ze te kosmetyki emolium czy oilatum sa bardzo sliskie i trzeba uwazac zeby dziecko sie nie ''umskło''

reklama
Tylko Olcia co tam może być śliskiego skoro jest tam tylko szampon, płyn do kąpieli i krem na wyjścia?...nie wiem nic o emolium więc nie będę się wypowiadać ;-)

Wezmę może oiliatum i coś z nivea i zobaczę co podpasuje Wiktorowi ;-)

Nie jestem az tak doswiadczona (jak ktos wie lepiej niech mnie poprawi) ale te dwie firmy to prawie to samo,te płyny do kapieli zawieraja czesto parafine bo ona najlepiej natłuszcza i przez to sa takie sliskie.Moja siostra miała powazne kłopoty ze skora i kapała sie własnie w jakims takim specyfiku(polecony przez dermatolog) i jak nie umyła po sobie wanny to mozna było sie w niej zabic;)

Po płynie do kapieli Oilatum trzeba za kazdym razem szorowac wanienke szczoteczka, albo takim szorstkim zmywakiem kuchennym. W przeciwnym razie zostaje taki nalot, jakbyście świeczką wanienke pomalowały:tak:

Oilatum jest dosc drogie, ale Oillan to to samo, a sporo (prawie połowę! )tańszy:tak:.

http://www.apteka-melissa.pl/OILLAN%20Emulsja%20do%20k%C4%85pieli%20500ml.html;1377

Przy czym szczerze powiem, ze póki dziecko nie ma szczególnie wrażliwej, suchej czy atopowej skóry to ja bym nie uzywała emolientów tylko tych "zwykłych" kosmetyków. Bo z jednej strony nie ma co bez potrzeby góry pieniedzy wydawac, a z drugiej gdy pojawia sie poważniejsze problemy ze skóra to nie ma czym załagodzić np swedzenia bo skóra juz jest przyzwyczajona do parafiny i nie działa ona juz tak dobrze.

Podobnie jest np z sudocremem. Podobno nalezy go uzywac tylko do smarowania odparzeń, a zapobiegawczo uzywac innych kremów bo gdy dojdzie do odparzenia sudocrem oddziaływuje słabiej i efektem jest dłuzsze leczenie skóry. A bywa ze trzeba użyć "cięższych" środków.

Ale decyzje kazda mamuska podejmie sama;-).

Ostatnia edycja:
Dmuchawiec- ja podziękuje za rade......az sobie to zakodowałam w głowie i przyznaje ci mega racje- to na logikę trzeba wszystko brac:)

a jeszcze gdzies tu na forum czytałam ze jak juz sa problemy skorne to czasem wystarczy zwykła ciekła parafina do kapieli,duzo tansza i rownie dobra jak np emolium itd

jeszcze wracajac do odpazen to sudocrem jak juz sa ale czy warto uzywac np krem przeciw odparzeniom? jak jeszcze ich nie ma?

Nie ma za co Milutku.

Ja juz po prostu to przerabiałam. Tez nie wiedziałam na co sie zdecydowac, efektem tego jest stos kosmetyków, których ostatecznie nie uzywałam, lezacych w szafce. Oliwki przykładowo uzyłam tylko raz, podobnie zasypki:sorry2:Przerabiałam, oillatum, oillan, emolium, nivea, hipp:-D

Ostatecznie staneło na tym, ze uzywałam tylko:
-płynu do kapieli z szmponem Perfecta,
-kremu przeciw odparzeniom Perfecty
-i kremiku na każda pogode Perfecty na wyjscia na spacerki gdy wiało lub było chłodniej.
Czyli 3 sztuki. I tak jest do dzisiaj:tak: Sudocrem mam w razie czego-przydał sie bardzo dwa razy- odparzenia szybko zeszły.

Pewnie każda mama bedzie musiała dojśc metodą prób i błędów do własnej koncepcji:tak: Ja mam taką- co nie oznacza, że najlepszą. Generalnie uważam, że nie ma co przesadzać. Jesli będą kłopoty ze skórą, wtedy się będzie kombinować;-)

Olu - z kremem na odparzenia tez zależy. Moja mała miała taka wrażliwą pupę, ze wystarczyło głupstwo i zaraz pupcia cała czerwona. Więc ja używałam i problem zniknął.

Ostatnia edycja:
a jeszcze gdzies tu na forum czytałam ze jak juz sa problemy skorne to czasem wystarczy zwykła ciekła parafina do kapieli,duzo tansza i rownie dobra jak np emolium itd

jeszcze wracajac do odpazen to sudocrem jak juz sa ale czy warto uzywac np krem przeciw odparzeniom? jak jeszcze ich nie ma?

ja zauważyłam że są różne szkoły i praktyki z tymi kremami na odparzenia ... wielu moich znajomych używa profilaktycznie żeby zmniejszyć ryzyko odparzeń ... albo po pierwszym odparzeniu zaczęli stosować cały czas:-) a z drugiej strony wiadomo im mniej chemii tym lepiej ...a juz najlepsze to wietrzenie pupki i puszczanie malucha bez pieluchy ... chyba wyjdzie w praktyce jak będziemy robić:-)

reklama
Do góry