reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

"Co na co"

ja zamierzalam się już we wszystko wyposażyć, ale nawet Espumisan jest po pierwszym mieś życia... więc stwierdziłam, że dokupię jak dzidzia się urodzi. Oczywiście sól fizjologiczną, gaziki i pierdy potrzebne od zaraz po porodzie.
Przy Wiktorze miałam krople Bobotic /cena ok 10zł/ i tego się dawało 10 kropli na kolkę, a Espumisanu /cena ponad 20zł/trzeba podać 20 kropli w dawkach podzielonych... Wolałabym dawać mniej kropelek, a z drugiej strony Espumisan jest pewnie oryginałem a Bobotic to tansza podróbka. Wie ktoś coś więcej nt temat?

reklama
a mi w aptece sie cos pokrecilo i zamiast espumisan kupilam infacol... wiecie czy do czegos sie ten preparat w ogole nadaje??

masala - mam poprostu farmindex w domu, więc żaden problem to sprawdzić. A kolki zazwyczaj zaczynaja sie po 3 tygodniu życia dziecka

pytam bo na przykład się mówi że gdy dzidzia będzie miała powyżej 38st gorączki to czekając na ambulans albo zanim się dojdzie do pediatry powinno się włożyć czopek p gorączkowy ... stąd moje pytanie... heh

futrzak- u dziecka powazna temp to juz powyzej 38,5 wiec na poczatek ja bym radzila podac np nurofen na zbicie jak dojdzie do tych 38,5 albo lekko ponad. Jeeli odrazu z nikad bedzie mialo temp juz taka okolo 39,5 to daj czopek.
Wiadomo im dziecko sie bedzie bronic samo ta temp to lepiej dla niego bo organizm walczy z infekcja. Musisz tez ocenic jak dziecko wyglada jak sie czuje . Jezeli dziecko ma temp 38 stopni i jest wesole nie jest marudne to poprostu mozesz zdjac jakas warstwe z niego a jak wzrosnie to dac ten nurofen. No chyba ze malenstwo ma 38 lub powyzej i jest marudne placze jest marudne leci w rekach to daj odrazu srodek obnizajacy goraczke. MOzesz dac nurofen albo czopek. Podawaj plyny.
Jezeli dziecko ma okolo 40 stopni to czopek i mozesz nawet rozebrac do pieluszki by sie cialo chlodzilo. Wtedy temp szybciej opada. Podawaj picie jak czesto sie da bo temp powoduje odwadnianie . Dziecko popije troszeczke ale zawsze cos.

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
reklama
Kochane, a jakie jest Wasze podejście do pielęgnacji pępka dzidziola, co Wam sugerowano na sr?

Bo nam wbito do główek, że spirytus jest be, że mamy nie bać się moczenia pępka, myć maleństwo normalnie, a do pielęgnacji pępka używać właśnie wody i mydła albo Octeniseptu. No i zakupiłam już nawet Octenisept, bo może mi też się przydać po cc. A małż zdecydował o kupnie wiaderka do kąpieli Tummy Tub, no bo skoro mamy się nie bać moczenia pępka, to się nie boimy. I wydawało mi się, że to jakieś nowe jest podejście do pępka i poparte badaniami.
A tu dzisiaj z rozmowy z siostrą M., która ma takie trochę ponadtygodniowe bobo wyszło, że na jej szkole rodzenia i w jej szpitalu zalecają znowu tzw. "suchą pielęgnację pępka". No i poczytałam o jej zasadach - brzmią podobnie jak te, które mi wpojono: woda + mydło albo octenisept i dodatkowy nacisk na osuszanie "po" pępka. No ale czy oznacza to, że nie mogę moczyć pępka zupełnie? Bo ja bym nie dramatyzowała. Co się zmoczy, to się osuszy. Ale szwagierka upiera się, że absolutnie nie wolno!!!

I gdzie leży prawda?

Do góry