reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CO KAZDA 'CIEZAROWKA' W IRLANDII WIEDZIEC POWINNA - W trakcie tworzenia :D

reklama
Tichonek mnie sie zdaje,ze do 24 mozna jesc i pic:)
no na mojej kartce tak jest:tak:a pic najlepiej tylko wode:)
:no:Ja dostałam wytyczne na kartce,że nie mogę jeść ani pić od 19:30 poprzedniego dnia,nawet wody:sorry2:I tego się trzymałam:tak:
Trafić,trafiłam bez problemu:tak:Najpierw mi na czczo pobrali krew,potem Lucozade (0,5l) w 10 minut do wypicia:tak:Ale taka byłam spragniona,że chyba w 5 minut wypiłam:-DNo i dalej 3 pobrania krwi:tak:Gabinet owszem miał super,rozkładane fotele,ale było ich 6 a kobiet 10:baffled:Więc siedziałam na krześle:sorry2:Gazetki poczytałam a po wszystkim dostałam kanapkę do wyboru:z szynką,tuńczykiem lub jajkiem:tak:Wybrałam sobie z jajkiem+sałata+pomidor i herbatkę:-pW sumie trwało to 3 godziny:tak:

:no:Ja dostałam wytyczne na kartce,że nie mogę jeść ani pić od 19:30 poprzedniego dnia,nawet wody:sorry2:I tego się trzymałam:tak:
Trafić,trafiłam bez problemu:tak:Najpierw mi na czczo pobrali krew,potem Lucozade (0,5l) w 10 minut do wypicia:tak:Ale taka byłam spragniona,że chyba w 5 minut wypiłam:-DNo i dalej 3 pobrania krwi:tak:Gabinet owszem miał super,rozkładane fotele,ale było ich 6 a kobiet 10:baffled:Więc siedziałam na krześle:sorry2:Gazetki poczytałam a po wszystkim dostałam kanapkę do wyboru:z szynką,tuńczykiem lub jajkiem:tak:Wybrałam sobie z jajkiem+sałata+pomidor i herbatkę:-pW sumie trwało to 3 godziny:tak:

no to w Limericku bardzieo nas dbaja:-Dbo mozemy jesc i pic do 24:tak:ale za to nie daja nam kanapek ani nic po badaniu:no:

Witajcie kobitki!!!
mam takie pytanko ,może któraś z Was mi będzie mogła pomoc, czy to prawda że tutaj do 20tc lekarz nie wystawi zwolnienia jeśli jest zagrożona ciąża??
no to co zrobic w takim wypadku kiedy nie można pracować a nie ma się zwolnienia lekarskiego??
pytam bo ostatnio qmpelka zafasolkowała a że ma bardzo ciężką pracę to chciała by iść na zwolnienie bo boi się o fasolke z góry dziękuję za odpowiedzi

Witajcie kobitki!!!
mam takie pytanko ,może któraś z Was mi będzie mogła pomoc, czy to prawda że tutaj do 20tc lekarz nie wystawi zwolnienia jeśli jest zagrożona ciąża??
no to co zrobic w takim wypadku kiedy nie można pracować a nie ma się zwolnienia lekarskiego??
pytam bo ostatnio qmpelka zafasolkowała a że ma bardzo ciężką pracę to chciała by iść na zwolnienie bo boi się o fasolke z góry dziękuję za odpowiedzi

może się postarać o Healt&safety benefit
bęą jej wypłacąć pieniążki tygodniowo , no i będzie na zwolnieniu po cazym może przejść na macierzyński
ja na tym byłam i moja szefowa też wypisała że mam ciężką pracę (stałam w sklepie po 6-8 godzin) i mi przyznali:tak:
musi porozmawiać z szefem..i szef powinien załatwić jej tą formę do wypełnienia...
bo nie wiem czy tu lekarze dają zwolnienia jak w pl;-)

http://www.citizensinformation.ie/e...ilies_and_children/health_safety_benefit.html

Ostatnia edycja:
Dziś mi koleżanka powiedziała,że Epidural w Irlandii jest płatny:eek:Troje dzieci tu urodziła i ponoć za jedno płaciła 150E:baffled: w dwóch pozostałych przypadkach nie zdążyli jej go podać więc obeszło się bez kasy:baffled:Ale druga znajoma,która za 2-3 tygodnie się rozpakuje ma rodzić w tym samym szpitalu co tamta i twierdzi,że pytała lekarza i ten jej powiedział,że jest free:sorry2:To jak to w końcu jest?
Druga sprawa czy któraś z Was w czasie porodu używała TENS machine?
Wiem,że można go w szpitalu wypożyczyć jakiś czas przed porodem ale nie wiem jak się sprawuje w praktyce i ile kosztuje wypożyczenie tego cuda:sorry2:

Tichonek-pierwsze słyszę żeby tu cokolwiek było płatne jeśli chodzi o opiekę nad ciężarną :confused:Ja nic nie płaciłam za znieczulenie:no:Jedyne płatne 'coś',które mi przychodzi do głowy,to oddzielny pokój w szpitalu...
Co do machiny-nie wiem,nie używałam:no:

reklama
No mnie się też wydawało,że Epidural tu bezpłatny:sorry2:
A co do TENS gęsto się nad nim zastanawiam,koleżanka go używała i mówiła,że fajna sprawa:tak:W czasie porodu odważyła się go wyłączyć na chwilę by sprawdzić różnicę w intensywności bólu i ponoć bez porównania:sorry2:Muszę spytać na wizycie w szpitalu ile wypożyczenie tego ustrojstwa kosztuje:tak:

Do góry