reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CO KAZDA 'CIEZAROWKA' W IRLANDII WIEDZIEC POWINNA - W trakcie tworzenia :D

Skoro tak uslyszalas i zrozumialas to .. pewnie tak jest:sorry2: w kazdym razie ja juz 2 razu tu rodzilam dzieci z konfliktu (ja - maz+ i anti -D dostalam ja) W trakcie ciazy u kobiety z :confused:grupa krwi oznaczona czynnikiem Rh - jest monitorowany stan przeciwcial. Zwykle jest on zerowy - a jesli ze dochodzi do kontaktu krwi matki z krwia dziecka (wszelkiego rodzaju krwawienia) to matka jeszcze w czasie ciazy dostaje anti-D. Jezeli przebieg ciazy jest prawidlowy to zaraz po porodzie sprawdzana jest grupa krwi dziecka. Jesli ma grupe matki - to wszystko OK, jesli zas ojca to matka dostaje anti-D. - tak to tu wyglada. Opieka w czasie ciazy tez jest jaka jest. Oni sie tu nie rozczulaja tak jak w PL i nie katuja ciezarnej niepotrzebnymi badaniami. Jesli to nie odpowiada pacjentce z zagranicy - zawsze moze wrocic do swojego kraju.
Wiesz - TyGrynio - my Polki -mamy wybor. Nie musimy tu chodzic do lekarzy i tu prowadzic ciazy. Zawsze mozemy to zrobic w PL.

reklama
Kasiu, nie mowie ze ja mam racje jesli chodzi o konflikt serologiczny. mowie co uslyszalam bo pytalam roznych lekarzy.
co do wyboru opieki, tak mozna wrocic jak ma sie meza polaka. Moj maz jest irlandczykiem i mimo iz bysmy moze nie mieli nic przeciwko zeby leciec do Polski to zbyt duzy wydatek dla nas. Bo w przeciuagu najblizszych 2 lat nie planujemy wyprowadzic sie do Polski. Nie kazdego stac na luksus latania w te i spowrotem.

czesc dziewczyny:) niedawno dowiedziaam sie że jestem w ciązy teraz bedzie 6 tc . wybieram sie do lekarza GP nigdy jeszcze nie chorowałam w Irlandii i nie mam tu jeszcze GP (a mieszkam tu od ponad 3 lat) i mam do was pytanie moze sie orętujecie jak to jest czy do lekarza GP musze sie zapisać w tej miejscowosci co mieszkam?? Wiem że w odległosci 50 km w innej miejscowosci jest polska GP i raczej wolałabym do niej chodzic ....

czesc dziewczyny:) niedawno dowiedziaam sie że jestem w ciązy teraz bedzie 6 tc . wybieram sie do lekarza GP nigdy jeszcze nie chorowałam w Irlandii i nie mam tu jeszcze GP (a mieszkam tu od ponad 3 lat) i mam do was pytanie moze sie orętujecie jak to jest czy do lekarza GP musze sie zapisać w tej miejscowosci co mieszkam?? Wiem że w odległosci 50 km w innej miejscowosci jest polska GP i raczej wolałabym do niej chodzic ....

To chyba nie ma znaczenia, gdzie będziesz chodzić. Najważniejsze, żeby lekarz zgodził się prowadzić Twoją ciążę i został Twoim GP

Gratulacje fasolki:-)

czesc dziewczyny Mam pytanie jak to jest z paszportem irlandzkim dla dziecka urodzonego w irlandii ??i moze macie jakies przydatne linki?? zapewne gdzies tu znalazlabym odpowiedz ale czytanie wszytskich postow zajeloby mi wiieki..... z gory dziekuje bardzo za pomoc

czesc dziewczyny Mam pytanie jak to jest z paszportem irlandzkim dla dziecka urodzonego w irlandii ??i moze macie jakies przydatne linki?? zapewne gdzies tu znalazlabym odpowiedz ale czytanie wszytskich postow zajeloby mi wiieki..... z gory dziekuje bardzo za pomoc
Witam!!!
Ja znalazłam jak na razie ten tylko Irlandzki paszport dla polskiego dzieckai oraz wzór deklaracji...http://www.dfa.ie/uploads/documents/declaration form a.pdf wiec się tym dzielę:tak::tak:Oczywiście mam to z tego forum :-):-):-)...
Pozdrowienia i powodzenia :-):-):-)

Witam Dziewczynki! Moze ktoras z Was sie orientuje w tym temacie , otoz wiem ze formulaz MB10 do zasilku macierzyńskiego powinno się wysłać na 6 tygodni przed planowanym urlopem macierzyńskim, ale co jeśli ja z tym formularzem się spóźnie??? Na urlop można iść na 16 tyg przed porodem, lekarz może uzupełnić swoją rubryczke dopiero po 24 tygodniu, później w pracy uzupełniają. Ja ide na urlop od 29 tygodnia a dalej czekam na dokument z pracy:/ Pozostaly tylko 4 tygodnie:/ Czy nie bede miala z tym problemu??? Może któraś też miala taka sytuacje, Dzieki z Góry Pozdrawiam

ja niestety nie pomoge.Domyslam sie ze opoznienie moze sie wiazac z poslizgiem w wyplacaniu kasy (am nadzieje ze nie zawazy to na przyznaniu macierzynskiego ogolem) bo oni sie gmeraja z zarejestrowaniem zaslaniajac sie duza iloscia wnioskow.Przycisnij pracodawce!czemu tak zwleka z wypelnieniem?A czemu tak wczesnie idziesz na macierzynski jesli moge zapytac?

reklama
Jetsem kelnerka w stołówce, u mnie jest bardzo ciężko w pracy, a co dopiero dziewczynie w ciąży:/ A pracodawca poobcinał wszystkim godziny, i nieprzyjmuje nikogo do pomocy, masakra,:-(

Do góry