reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co już umiem...czyli postępy rozwojowe i zachowanie Naszych Maluszków ;-)

U nas Maciuś staje na czworaka wczoraj udało mu się raz w tej pozycji przemieścić w przód.
Mały podpełza i włazi do mnie na kolana i się przytula,
klęka łapiąc się za coś rękoma,
jak złapie za palce staje na nogi (i mi się to troszkę nie podoba bo za mały ale może to po mamusi ma bo ja jak miałam 7 mies chodziłam przy meblach).
wyciąga rączki jak chce żeby go wziąć mówi NIE i czasami TAK nie wiem czy to świadome ale M mówił do Maciulka żeby siadał do wózka i powtórzył to 3 razy i za każdym razem słyszał NIE.

reklama
Sarunia od trzech dni sama wstaje do siadu:tak::-) i skacze po kolanach da-da ciągle
Woła mama,tata,baba i dziadzi-zdażało jej się tez powiedzieć daj:-D

Ostatnia edycja:
Nie będę się tu chwalić naszymi postępami, bo nie jesteśmy specjalnie hej do przodu. Ale napiszę Wam, czego moje dziecko o dziwo się nauczyło.
Jak wszystkie maluchy ciągnie mnie namiętnie za włosy. Zaczęłam za każdym razem łapać ją za rękę (nie żeby bolało, ale żeby wiedziała, że ręka unieruchomiona) i mówiłam głośno STOP! Teraz wystarczy powiedzieć samo STOP! a mała piąstka się otwiera i te parę włosów zostaje na głowie, a nie między paluszkami Misi :D

Pytanie do mam szczególnie młodszych grudniaczków: czy Wasze dzieci juz się turlają? Moja Lenka obraca się na brzuch bez problemu (ale tylko w jedną stronę) ale przewracania spowrotem na plecy wogóle nie uznaje :no: Lekarka mówi, że ma jeszcze czas, pewnie tak, ale ciekawa jestem jak reszta dzieci?

AanetaW, moja Miśka z brzuszka na plecy nauczyła się najpierw. Potem dopiero z plecków na brzuszek. Ale teraz jak leży na brzuszku to się domaga, żeby jej ktoś pomagał. Dzieciaki tak mają, że szybko się uczą, ale nabyte umiejętności czasem chowają do kieszeni, bo im tak wygodniej ;) Lenka ma jeszcze czas. Nie stresuj się :)

Aneta moja mała jest starsza tylko o 1 dzień od Lenki, przyznam szczerze ze nie pamiętam dokładnie kiedy zaczęła się turlać ale wiem że w zeszłym tygodniu już to robiła nagminnie teraz cały pokoj jest juz jej, ale nie przejmuj się. Moja Karola za to wogole nie łapie równowagi poki co więc o siedzeniu mozemy pomarzyć. Także daj jej trochę czasu jeszcze wszystko w swoim tempie.
Mła no jestem pod wrażeniem, takie rzeczy sa bardzo ważne bo to się przyda nie tylko przy targaniu mamusi za włoski- btw może uznała że masz ich za duzo i nie pasujesz do niej wizualnie;p;p

Mój Adas tez sobie upodobał tylko obrót w jedną stronę z plecków na brzuch, ale robi tak bo na plecach już nie chce leżeć, obraca się na brzuch i wszystko widzi i się bawi. Leżąc na brzuchu podnosi się wysoko na wyprostowanych rękach. Jak go stawiam, stoi całymi stopkami. Siedzi sam coraz stabilniej. Mówi mama, nie i baba, choć najczęsciej mowi "eeeeeeee". Jak leży na brzuszku to "chodzi" na boki , czyli kręci się w kółko, nie umie do przodu ani do tyłu.

reklama
Do góry