reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

co już potrafią nasze dzieciaczki ... ?

reklama
A ja moge tylko pogratulowac:tak: Niestety jeszcze bede musiala poczekac zanim moje dziecie zacznie biegac, poki co trenujemy chodzenie za 2 raczki.

Nie jesteś sama!Mój syn też bardzo ostrożnie traktuje naukę chodzenia.Co prawda przejdzie sam jakieś 3 kroczki ale zaraz siada i na czworakach!
A ma już 14 miesiecy!

:-)moj zaczal chodzic 18 grudnia 2008 a 3 stycznia 2009 skonczyl roczek...wiec mozna powiedziec ze mial 11 i pol miesiaca...teraz lata jak tornado...zostawiajac za soba ogromne zniszczenia:-);-)

:-)postanowilam ze zaczne spisywac slowka ktore vincent potrafi wymowic ...dzisiaj ma 14 i pol miesiaca i jego slownik zawiera nastepujace wyrazy: mama, tata, dziadzia, dziadzius, oli lub olis - to na sredniego brata, tatan - na najstarszego brata jonathana, pampa-lampa, buty, spac,petki - skarpetki, siadaj, pic, pisiu-dlugopis, ide, daj,daj to, nie, tak, moje,halo jak uslyszy dzwoniacy telefon, locki -na klocki, bawki - zabawki, czesc, auto, fuj, bach - jak sie przewroci, sowa, am lub jesc...po angielsku: I did it (zrobilem), bye bye i do tego macha raczka jak gdzies idzie i sie zegna, go (ide).....i to chyba tyle narazie:tak:

Ostatnia edycja:
Oli mówi:tata, mama, baba, dziedzie(dziekuje ale to czasem ), ici-kot, daj, dac dasz, dla mnie, ciem(chcę), cio to, to to(kto to)lala, etela(na mnie), nie, ta(tak), pic, mniam mniam, ej(hej), ciesc, dobje(dobre), dzidzia, bum(jak sie uderzy albo oj oj)

Ostatnia edycja:
kamilek mowi mało slow a więc: mama ,tata ,baba, dada , dzici-dzieci, koko-tak mowi na swojego wujka od dluzszego czasu , Aja - od niedawna tak mowi na Asie , nie , daj (ale tylko czasem) , desc-tak nazywa wszelkie opady (deszcz snieg) bachlub bam-jak upadnie lub cos mu spadnie. poza tym to jeszcze chyba tylko am i mniam . a jego ulubiona formą porozumiewania sie z kimkolwiek jest pokazywanie palcem na to co chce

dużo umieją wasze dzieci mówic:szok:
Zosia jeszcze tyle słowek nie zna,
umie powiedziec mama, nie, a potem to ni ( to jest nie po holendersku), uj (duj po holendersku- narazie) i haj i przy tym macha rączką, czyli na nasze to jest cześc przy przywitaniu:tak:

reklama
Celinka mówi mama, tata, baba, dziadzia, bry bry(co znaczy auto), miał (kot), koko(kura), mamam (mleko, kasza), amm(czekolada) i mniam (to jest picie zazwyczaj Kubuś), i ostatnio robi bwry tak ruszając języczkiem, pluje przytym niemiłosiernie, tylko jeszcze nie wiemy co to znaczy, zazwyczaj robi tak do Celinki w lustrze:-D. No i oczywiście mówi daj, nie i ta. A teraz mój brat uczy ją mówić dlaczego, czasami powie dacz, czy coś wtym stylu ale nie wie co to znaczy, całeszczęście:rofl2:;-)

Do góry