reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Emenems - piękny domek, jak miło że tak szybko to u Was idzie, my braliśmy kredyt 2 lata temu... przesranka szkoda o tym gadac
ale pewnie że się chwal, myślę że każdy nie poprze że nasze forum nie jest tak na prawde tylko do poruszania tematów "dzieciowych" :-)

reklama
Emenems domek super, najważniejsze że wasz :tak: chwal się ile wlezie my z chęcią popatrzymy i posłuchamy :baffled:

Gryzoń a jak to jest w Polsce z kredytem, bo my zamierzamy się starać pod koniec roku :tak:

patuska ja też miałam owu w 13 dc ale testowałam 28 dc i wtedy wyszła tak blada druga kreska, że widoczna była tylko pod odpowiednim kątem w zależności od tego jak padało światło. 23 dc to za wcześnie.

Emenems gratuluje kupna domu :) będzie Wam się super mieszkało w swoim własnym domku :)

jadę zaraz do urzędu dzielnicy pokłócić się z jedną babą. 10 razy już byłam i wyjaśniałam wszystko, otwieram list a tam wszystko nie tak. Mało mnie szlag nie trafił. Mam zamiar jeszcze skargę do burmistrza napisać. A w drodze powrotnej podjadę do fryzjera i może hennę na rzęsy sobie zrobię bo przy porodzie klasę zachować trzeba ;)

ja keidys ogladalam program w tv nie pamietam na jakim kanale,ze na porodowce babeczki umalowane wypachnione itd itp:-D

hehe jeśli bede miala umówiony termin cc to też sobie włosy zrobię, itd
ale jesli bedzie tak jak przy Arturze, że dwa dni wywoływali, to znów nie będę mieć ze szpitala żadnej dobrej foty ;-)

malować się nie będę :) bo się rozmarzę i efekt będzie odwrotny. Poza tym nie przepadam za makijażem (nie chodzi o to jak w nim wyglądam i na pewno nie o to, że wolę siebie bez, tylko że jest w nim niewygodnie). Ale tak sobie o hennie pomyślałam. Ale na razie jeszcze chyba za wcześnie, poczekam z tydzień ;)
a do fryzjera nie lubię chodzić :/ ala mam dość krótkie włosy no i muszę je podciąć, a potem może być z tym problem :)

eech, dopijam kawę i lecę, dobrze że pogoda ładna :)

Agitatko, na podstawie własnych doświadczeń mieszkaniowo/bankowych - zakup mieszkania.
W przypadku zakupu mieszkania/domu odradzam zakup przez pośrednika nieruchomości. Płacisz 3 lub 4% wartości transakcji a jego rola kończy się na pokazaniu mieszkania i podpisaniu umowy przedwstępnej.
Jeśli chodzi o uzyskanie kredytu, podstawą złożenia wniosku kredytowego jest umowa przedwstępna, aktualny odpis z księgi wieczystej, zaświadczenie o wynagrodzeniach zazwyczaj na druku banku, bank również interesuje się czy masz już jakieś zaciągnięte zobowiązania, otwarte konta bankowe, karty debetowe, czy posiadasz samochód, dzieci, zobowiązania z tytułu np. alimentów. Co bank to wymagania są różne, jeśli popytasz się w kilku bankach mogą wyliczyć różną zdolność kredytową, różnice mogą być duże u nas pomiędzy bankami różniły się aż o 50 tys. zł. Banki zwykle nie śpieszą się z wydaniem decyzji kredytowej, trzeba się uzbroić w cierpliwość na 2-3 tyg. Jeśli chodzi o szczegółowe wymagania banków to naprawdę się to wszystko bardzo często zmienia: wymagania co do wkładu własnego, prowizji za udzielenie kredytu, dodatakowe ubezpieczenia wymagane przez bank - jest tego dużo :)
Generalnie przymierzając się do kredytu - zakupu mieszkania musisz wziąść pod uwagę:
1. prowizję dla biura nieruchomości
2. wkład własny wymagany przez bank ( niektóre banki mają w ofercie kredyty bez wkładu własnego ale w tedy płacisz dodatkowe ubezpieczenie za brak wkładu własnego)
3. prowizja banku za udzielenie kredytu, ubezpieczenia i itp.
4. notariusz- jego prowizja oraz podatek od wzbogacenia (czyli jak dobrze pamiętam 2 % wartości mieszkania),
5. wpis do księgi wieczystej ok. 500 zł,
6. Urząd Skarbowy - PIT-3 podatek od czynności prawnej - opłata rzędu 30 zł,
I tak całość zajmuje ok 1,5 miesiąca.
Zapomniałam jeszcze dodać że banki potrafią czasem przedłużać spawę, np. ja miałam wypłatę przekazywaną do ręki, wobec czego bank oprócz zaświadczenia o zarobkach zarządał druku ROMUA za ostatnie poł roku oraz zaświadczenia z ZUS dot. mojego wynagrodzenia.

reklama
Emenems gratuluję bardzo! i zazdroszczę że będziecie mieć domek na gotowo. Jak pomyślę ile my musimy jeszcze czekać...

Patu$ka poczekaj jeszcze, 23dc to za wcześnie.

fioletowa, bo z dzieckiem od "nowości" trzeba stanowczo. Nigdy nie należy ulegać niechcianym zachowaniom. Przepraszam za porownanie ale trzeba jak z psiakiem. Ja mam nauczkę po uleganiu "bo taki biedny i malutki", "bo tylko raz"...Teraz przy dziecku będziemy na bank bardziej stanowczy bo nie chę żeby mnie szlag trafił.

A ja sie musze przejechac do zusu bo zamiast za prawie miesiac wyplacili mi za ostatnie 8 dni zwolnienia.

Ostatnia edycja:
Do góry