reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Witaj dominiko88, my sie chyba znamy z watku starajace sie 2008 :tak:

Co do duphastonu to on reguluje cykle ale nie wywoluje owulacji, duphaston ewentualnie podtrzymam ciaze :tak:
Na wywolanie owulacji jest np. Clomid ale dostepny tylko na recepcje...
Pozdrawiam i zapraszam na watek STRARANIA SIE-WATPLIWOSCI jest tam wiekszosc dziewczyn z watku STARAJACE SIE 2008 :-)
co do podtrzymania ciązy to tak jest to nie do końca,gdyż jak ciąża ma byc to będzie nawet bez zażywania tego leku ale napewno pomaga w zagnieżdżeniu się zarodka.ja zażywam na uregulowanie @ ale także jako wspomagacz zagnieżdzenia sie zarodka,lekarze tez mówią ze podtrzyma ciąże ale niejestem co do tego pewna ja 2 lata temu byłam w ciązy zażywałam duphaston no i ciąża mimo wszystko obumarła!!!!być może za małą dawke ale niewiem czy to ma znaczenie?!

reklama
Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy któraś z Pań wie może i potrafi mi wytłumaczyć jak działa Duphaston??? Biorę go na wyregulowanie cykli i ciekawi mnie jak on dokładnie działa... Tzn. czy np. wywołuje owulację... Gapa ze mnie bo nie spytałam o to mojej lekarki a następną wizytę mam dopiero za jakiś czas. Tak więc bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

"Lek o wybiórczym działaniu progestagennym, aktywny po podaniu doustnym, o aktywności zbliżonej do podawanego parenteralnie progesteronu. Progestagenne działanie ujawnia się w obrębie endometrium i szyjki macicy oraz pochwy. Dydrogesteron nie hamuje owulacji, nie wykazuje działania termogennego. Dołączenie dydrogesteronu do estrogenowej terapii zastępczej wywołuje przemianę wydzielniczą błony śluzowej macicy poddanej uprzednio działaniu estrogenów, zmniejszając w ten sposób ryzyko przerostu i/lub nowotworu endometrium związane ze stosowaniem samych estrogenów. Dydrogesteron nie wpływa na stężenie frakcji lipidowych i lipoprotein we krwi, dzięki czemu nie znosi korzystnego działania estrogenów. Nie wykazuje właściwości maskulinizujących, wirylizujących, kortykoidowych ani anabolicznych. Po podaniu doustnym szybko wchłania się z przewodu pokarmowego. Około 63% dawki jest wydalane z moczem, cała dawka jest wydalana w ciągu 72 h. Głównym metabolitem dydrogesteronu jest 20a-dihydrodydrogesteron (DHD). T0,5 wynosi 5-7 h dla dydrogesteronu, 14-17 h - dla DHD."

Witaj dominiko88, my sie chyba znamy z watku starajace sie 2008 :tak:

Co do duphastonu to on reguluje cykle ale nie wywoluje owulacji, duphaston ewentualnie podtrzymam ciaze :tak:
Na wywolanie owulacji jest np. Clomid ale dostepny tylko na recepcje...
Pozdrawiam i zapraszam na watek STRARANIA SIE-WATPLIWOSCI jest tam wiekszosc dziewczyn z watku STARAJACE SIE 2008 :-)

Witaj Lilu19 :-) Rzeczywiście, ja Ciebie również pamiętam z wątku Staraczek :tak: Dziękuję za poradę w sprawie Duphastonu oraz za zaproszenie do wątku, na pewno tam zajrzę :tak:

sawi dziękuję za udzielenie mi odpowiedzi. pozdrawiam serdecznie :-)

Elżbietko, dziękuję za tak fachowe wyjaśnienie :-)

mi pomógł na tyle, ze napewno mam owulacje , piękne pękające pęchrzyki, biore go 3 m-c , jednak w ciże nie zaszłam, moze to wina słabego nasienie meza

Ja mam synka 3letniego po roku przygody z clo(przerwy 2-3miesięczne w clo były bo miałam torbiele więc musiałam przerywać kurację)Teraz 2lata prawie staram się o dziecko i nic.Bez clo nie miałam w ogóle owu a z nim coś tam rośnie.

Ja jestem na razie po I. cyklu z Clo. Generalnie nie mam problemów z owulacją. Lekarka przepisała mi Clo z uwagi na planowaną inseminację. Po Clo miało być kilka pęcherzyków, a tym samym większe szanse na powodzenie zabiegu. Niestety miałam tylko 1 pęcherzyk:-( Od jutra zaczynam kolejny cykl z Clo w zwiększonych dawkach. Mam nadzieję, że tym razem się uda.
A jak się czujecie po Clo?

ja bralam Clo 4 cykle, mialam owulacje ( w jednym cyklu mialam az 3 pecherzyki :tak: ) ale niestety nie udalo mi sie zaciazyc, teraz czekam na Hsg i po tym badaniu znowu dostane Clo na 2 cykle....

Anulka- ginkolodzy nie zalecaja wiecej niz 6 cykli z Clo, a ty bralas rok Clo bezprzerwy ? :szok:

reklama
ja czuje sie ok, nie mam zadnych objawów skutków ubocznych, mam jedynie powiekszony poziom hormonow, prolaktyna i wysoki progesteron, ale niewiem czy to ma zwiazek z clo

Do góry