reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Dziewczyny przepraszam za głupie pytanie ale nie orientuję sie zupełnie czy luteinę bierze się dla podtrzymania ewentualnej ciąży tak zapobiegawczo? I skąd lekarz wie że trzweba ją podać?Jak jest niski poziom progesteronu? czy kiedy?

reklama
anusieńka -luteina czyli progesteron podaje się na lepszą owulacje,,na podtrzymanie zagrożonej ciąży na wywołanie miesiączki,w regulacji nieregularnych cykli. Ja poprosiłam moją gin .o jej przepisanie poniewaz od 7 miesięcy regularnego współżycia bez zabezpieczeń nie mogłam zajść w ciąże ,gin.powiedziała,że nie ma sprawy ,że mi ten lek nie zaszkodzi a może pomóc-i mam nadzieje ,że właśnie pomógł ;D

Lanuś - ale robiłaś poziom progesteronu w II fazie, że mas go za mało dla podtrzymania ewentualnej ciaży ?
czy może miałaś niskie tempki II fazy ?
czy poprosiłaś tak o !! bez tych obserwacji

poprosiłam od tak bez jakichkolwiek badań z tym ,że moja gin powiedziała ,że mam wziąść jeden cykl a na drugi zacząć i w 12-14 dniu przyjść na obserwacje mojego jajeczka czy wogóle dochodzi do jajeczkowania-ale nie doczekałam do niego ponieważ po pierwszej dawce luteiny nie dostałam do dnia dzisiejszego @ i baaaardzooo możliwe ,że udało mi się zajść w ciąże ;D

Wiem o tym i z wszystkimi trzymam kciuki!!!!!!!!!!!!!!
Tak tylko zapytałam bo ja narazie się staram 5 cykl a może też potrzebuję tego hormonu??

Kurcze to fajny lek ta luteina nawet nie wiedzialam :) moze tez zbadam sobie poziom hormonkow? Tylko nie wiem kiedy sie powinno takie badanie robic?

AneczkaKDni kiedy powinnismy zbadac hormony:

3 dc.-fsh, lh, estradiol
14 dc lub kolo owu. fsh, lh, estradiol
21 dc lub 7 dni po owu- progesteron, prolaktyna, testosteron (ewentulnie dheas, androstendion, tsh, t3, t4)

AneczkaK

Albo to:

Badanie krwi
3 - 5 dzień cyklu
1. FSH 3- 20 mlU/ml
2. LH < 7 mlU/ml ( stosunek LH do FSH powinien być jak 1:1)
(jeżeli jest 2:1 - podejrzenie PCO)
7 dni po owulacji (20-22 dc)
1. Progesteron >15ng/ml (jeżeli za niskie podejrzenie niedomogi ciałka żółtego)
2 Estradiol > 60pg/ml

I teraz bez oznaczenia dnia cyklu
1.Prolaktyna 1,90- 25 ng/ml
40-530 mlU/ml ( jeżeli za wysoka- hiperprolaktynemia)
2.Testosteron wolny 0,7-3,6 pg/ml
3.Testosteron całkowity 6-86 ng/dl (oczywiście robi się jeden z nich lepszy jest wolny)
4.DHEA-S (czyli poziom androgenów) 0,8-3,9 mikrog/ml

reklama
Do góry