reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Dziewczyny przepraszam za głupie pytanie ale nie orientuję sie zupełnie czy luteinę bierze się dla podtrzymania ewentualnej ciąży tak zapobiegawczo? I skąd lekarz wie że trzweba ją podać?Jak jest niski poziom progesteronu? czy kiedy?

reklama
anusieńka -luteina czyli progesteron podaje się na lepszą owulacje,,na podtrzymanie zagrożonej ciąży na wywołanie miesiączki,w regulacji nieregularnych cykli. Ja poprosiłam moją gin .o jej przepisanie poniewaz od 7 miesięcy regularnego współżycia bez zabezpieczeń nie mogłam zajść w ciąże ,gin.powiedziała,że nie ma sprawy ,że mi ten lek nie zaszkodzi a może pomóc-i mam nadzieje ,że właśnie pomógł ;D

Lanuś - ale robiłaś poziom progesteronu w II fazie, że mas go za mało dla podtrzymania ewentualnej ciaży ?
czy może miałaś niskie tempki II fazy ?
czy poprosiłaś tak o !! bez tych obserwacji

poprosiłam od tak bez jakichkolwiek badań z tym ,że moja gin powiedziała ,że mam wziąść jeden cykl a na drugi zacząć i w 12-14 dniu przyjść na obserwacje mojego jajeczka czy wogóle dochodzi do jajeczkowania-ale nie doczekałam do niego ponieważ po pierwszej dawce luteiny nie dostałam do dnia dzisiejszego @ i baaaardzooo możliwe ,że udało mi się zajść w ciąże ;D

Wiem o tym i z wszystkimi trzymam kciuki!!!!!!!!!!!!!!
Tak tylko zapytałam bo ja narazie się staram 5 cykl a może też potrzebuję tego hormonu??

Kurcze to fajny lek ta luteina nawet nie wiedzialam :) moze tez zbadam sobie poziom hormonkow? Tylko nie wiem kiedy sie powinno takie badanie robic?

AneczkaKDni kiedy powinnismy zbadac hormony:

3 dc.-fsh, lh, estradiol
14 dc lub kolo owu. fsh, lh, estradiol
21 dc lub 7 dni po owu- progesteron, prolaktyna, testosteron (ewentulnie dheas, androstendion, tsh, t3, t4)

AneczkaK

Albo to:

Badanie krwi
3 - 5 dzień cyklu
1. FSH 3- 20 mlU/ml
2. LH < 7 mlU/ml ( stosunek LH do FSH powinien być jak 1:1)
(jeżeli jest 2:1 - podejrzenie PCO)
7 dni po owulacji (20-22 dc)
1. Progesteron >15ng/ml (jeżeli za niskie podejrzenie niedomogi ciałka żółtego)
2 Estradiol > 60pg/ml

I teraz bez oznaczenia dnia cyklu
1.Prolaktyna 1,90- 25 ng/ml
40-530 mlU/ml ( jeżeli za wysoka- hiperprolaktynemia)
2.Testosteron wolny 0,7-3,6 pg/ml
3.Testosteron całkowity 6-86 ng/dl (oczywiście robi się jeden z nich lepszy jest wolny)
4.DHEA-S (czyli poziom androgenów) 0,8-3,9 mikrog/ml

reklama
Do góry