ja kiedys miałam testy owu i parę dni przed owu (zależy od długości cyklu ) już mierzysz tam bedzie napisane i jak wyjdzie dodatni to w ciągu 24-36 godzin nastąpi owu, przeważnie jest po 5 pasków do badania owulopop oj żebyś kochana wiedziała że pracowity cykl będzie :-) w tym cyklu od jutra chce zaczac brac wiesiołek moze pomoze bo w tym cyklu sluz mialam chyba kiepski bynajmniej na zewnatrz bo nie moglam okreslic owulacji za bardzo. No chyba ze się zdarzy cud jak u niektórych ze moze zafasolilam i @ mialam hehe niektóre tak maja ale co tam pocieszam się
szczerze to ten test i ten 2 dni temu co robilam mialy takie slady w tym drugim polu taki pasek biały jasny jakby cos tam mialo ogolnie byc, wygladalo to tak ze caly pasek ciemny bialy czerwony w polu c a w polu t jasny bialy ale widoczny pod swiatlo
a któras z was moze kupowala testy owulacyjne ?? na czym one polegaja?
reklama
pani_cinkowa
Fanka BB :)
Witam w gronie
Ja luteine zawsze przyjmuje po owulacji do podtrzymania ewentualnej ciąży i jeszcze nie spotkałam się by brać ją przed owu. Po 10 dniach robię test beta hCG i jeśli jest powyżej 25 to dalej mam brać luteine lub duphaston (droższa wersja). Jeśli jednak z badań wynika, że nie jestem w ciąży (miesiąc temu miałam 1) to od razu trzeba odstawić luteine bo może zatrzymać @. Najczęściej okres przychodzi po paru dniach. A może dziewczyny spotkały się z praktyką jaką zastosował u Ciebie lekarz. Kłucie w lewym jajniku może wskazywać na ból owulacyjny. Czasem nawet można wyczuć moment samego pęknięcia pęcherzyka.
Pozdrawiam
Tyle, że ja już albo jestem po owulacji (stwierdzam w oparciu o wyniki testu owu), albo w ogóle ona nie miała miejsca. Nigdy wcześniej nie bolały mnie jajniki, więc może to z powodu braku owulacji?
Jesli owu nie wystąpiła to pewnie przez to, że za wcześnie wziełam luteinę:/ A przecież i tak wziełam ją 2 dni później niż zalecił lekarz!!
Teraz się zastanawiam, czy wybrałam dobrego lekarza. Bo skoro luteina blokuje owu, a gin przepisał mi ją od 14 dc, mimo wiedzy, że moje cykle trwają 30-31 dni (czyli owu wypada mniej więcej w 17 dc), to chyba nie najlepiej o nim świadczy!!
Chyba nie mam wyjścia i zapiszę się do innego ginekologa i skonsultuję zalecenia tego pierwszego.
Jeśli przez głupią babę nie miałam owulacji to chyba pójdę i coś jej powiem. Czlowiek się stara, a tu przez takie głupie zalecenia wszystko idzie na marne( Dół.
każda z nas z tym dołem przechodzi przez to samo niestetyTyle, że ja już albo jestem po owulacji (stwierdzam w oparciu o wyniki testu owu), albo w ogóle ona nie miała miejsca. Nigdy wcześniej nie bolały mnie jajniki, więc może to z powodu braku owulacji?
Jesli owu nie wystąpiła to pewnie przez to, że za wcześnie wziełam luteinę:/ A przecież i tak wziełam ją 2 dni później niż zalecił lekarz!!
Teraz się zastanawiam, czy wybrałam dobrego lekarza. Bo skoro luteina blokuje owu, a gin przepisał mi ją od 14 dc, mimo wiedzy, że moje cykle trwają 30-31 dni (czyli owu wypada mniej więcej w 17 dc), to chyba nie najlepiej o nim świadczy!!
Chyba nie mam wyjścia i zapiszę się do innego ginekologa i skonsultuję zalecenia tego pierwszego.
Jeśli przez głupią babę nie miałam owulacji to chyba pójdę i coś jej powiem. Czlowiek się stara, a tu przez takie głupie zalecenia wszystko idzie na marne( Dół.
ninio
Aktywna w BB
lopop oj żebyś kochana wiedziała że pracowity cykl będzie :-) w tym cyklu od jutra chce zaczac brac wiesiołek moze pomoze bo w tym cyklu sluz mialam chyba kiepski bynajmniej na zewnatrz bo nie moglam okreslic owulacji za bardzo. No chyba ze się zdarzy cud jak u niektórych ze moze zafasolilam i @ mialam hehe niektóre tak maja ale co tam pocieszam się
szczerze to ten test i ten 2 dni temu co robilam mialy takie slady w tym drugim polu taki pasek biały jasny jakby cos tam mialo ogolnie byc, wygladalo to tak ze caly pasek ciemny bialy czerwony w polu c a w polu t jasny bialy ale widoczny pod swiatlo
a któras z was moze kupowala testy owulacyjne ?? na czym one polegaja?
Ja używałam testy owu. I tak jak lopop pisze trzeba zacząć ich używam mniej więcej kilka dni przed domniemana owulacją. Używałam ich ostatnio i wskazały mi dokładnie dzień podwyższonego hormonu wskazującego, że w przeciągu 24 h będzie owulacja. Oba paski muszą być czerwone lub jeden (niekontrolny) buraczkowy. Nie ważny jest kiedy pasek jest blady lub w ogóle go nie ma. Najlepiej nie pić przed badaniem przynajmniej godzinę i radzę robić test wieczorem (nigdy z porannego moczu).
PS : zazdroszczę wieku ja mam za kilka miesięcy 30 lat ... ale nie mam zamiaru się poddać by zajść w ciąże.
pani_cinkowa - są miesiące bez owulacji. Zdarzają się nawet cykle z podwójną owulacja (jestem tego dowodem). Spróbuj innego ginekologa. Ja nie jestem ekspertem ale dla mnie to dziwne brać luteine przed owulacją. Na moim przykładzie : pęcherzyk musiał pęknąć wczoraj i od dziś lekarz kazał mi zażywać luteine. Albo idź do szpitala na oddział i zapytaj się jakiejś kobity lub lekarza dyżurującego. Muszą Ci odpowiedzieć na pytanie. A jak nie to dam Ci numer mojego gin i zapytasz się go przez telefon. Nieraz dzwoniłam do niego z jakimiś pytaniami.
I ... włącz babski film, przytul się do faceta i pomyśl, że to początek drogi. Pisze jak doświadczona ale dla mnie zajście w ciąże to naprawdę dopiero początek. Raz już straciłam dziecko i tego chyba boję się najbardziej. Głowa wysoko! Pozdrawiam
pani_cinkowa
pani_cinkowa - są miesiące bez owulacji. Zdarzają się nawet cykle z podwójną owulacja (jestem tego dowodem). Spróbuj innego ginekologa. Ja nie jestem ekspertem ale dla mnie to dziwne brać luteine przed owulacją. Na moim przykładzie : pęcherzyk musiał pęknąć wczoraj i od dziś lekarz kazał mi zażywać luteine. Albo idź do szpitala na oddział i zapytaj się jakiejś kobity lub lekarza dyżurującego. Muszą Ci odpowiedzieć na pytanie. A jak nie to dam Ci numer mojego gin i zapytasz się go przez telefon. Nieraz dzwoniłam do niego z jakimiś pytaniami.
I ... włącz babski film, przytul się do faceta i pomyśl, że to początek drogi. Pisze jak doświadczona ale dla mnie zajście w ciąże to naprawdę dopiero początek. Raz już straciłam dziecko i tego chyba boję się najbardziej. Głowa wysoko! Pozdrawiam
Jeśli sądzić po śluzie (2-3 dni typowego płodnego) to do tej pory zawsze miałam owulacje. Ten cykl stanowi wyjątek.. przez jeden dzień obserwowałam coś na kształt płodnego śluzu, ale w duuużo mniejszej ilości
Ale nie ma już co rozdrapywać ran. W przyszłą środę zrobię na wszelki wypadek beta-hcg, aby jakby co nie przerywac niepotrzebnie luteiny. A po @ pójde do innego ginekologa... może trafię na mądrzejszego
ninio
Aktywna w BB
Jeśli sądzić po śluzie (2-3 dni typowego płodnego) to do tej pory zawsze miałam owulacje. Ten cykl stanowi wyjątek.. przez jeden dzień obserwowałam coś na kształt płodnego śluzu, ale w duuużo mniejszej ilości
Ale nie ma już co rozdrapywać ran. W przyszłą środę zrobię na wszelki wypadek beta-hcg, aby jakby co nie przerywac niepotrzebnie luteiny. A po @ pójde do innego ginekologa... może trafię na mądrzejszego
U mnie czasami śluz widoczny jest przez chwilę a jednak mam owulacje. Zrób tak jak napisałaś i trzymaj się dzielnie! Miłego weekendu.
pani_cinkowa
Dziewczyny czy jak przyjmowałyście luteinę to byłyście drażliwe i miałyście wahania nastrojów? Albo może słyszałyście o takich reakcjach? Bo ja czuję się jakbym miała galopującego PMSa, choć czas absolutnie nie ku temu. I małzonek się już skarży
ninio
Aktywna w BB
Dziewczyny czy jak przyjmowałyście luteinę to byłyście drażliwe i miałyście wahania nastrojów? Albo może słyszałyście o takich reakcjach? Bo ja czuję się jakbym miała galopującego PMSa, choć czas absolutnie nie ku temu. I małzonek się już skarży
nic takiego nigdy nie odczuwałam
i znalazłam coś takiego :
"Działania niepożądane
Podczas stosowania progesteronu, który jest identyczny z hormonem endogennym, działania niepożądane występują sporadycznie.
Opisywano w pojedynczych przypadkach senność, zaburzenia koncentracji i uwagi, uczucie lęku, stany depresyjne, bóle i zawroty głowy."
To z ulotki ADAMED - LUTEINA
katicz86
hmmm... ja mam chyba tez kiepskiej jakosci sluz i chyba tez czasami brak owulacji. Teraz nie mialam owulacji raczej bo sluz byl bezbarwny ale nie taki jak np 2 miesiace temu :-( teraz kolejny cykl zaczelam z castagnusem bo mam niski progesteron i za wysoką troszeczke prolaktyne... na ten sluz zaczelam bral teraz wiesiołek 3 x po 2 tabletki od 3 do 13 dnia cyklu bo jak wiadomo mozna go brac tylko do owulki. plus do tego witamminka e magnez z vit b6 i dzialac dalej... nie powiem dopiero pół roku staran ale zalamuje sie powoli ale maz mnie wspiera. po 10 dc kupuje testy owulacyjne i tak jak mowila ninio 2 dni przed owulka w owulke i 1 dzien po pieszczot :-)
reklama
pani_cinkowa
a ja oczywiście w każdym objawie, którego do tej pory nie obserwowałam dostrzegam objaw ciąży.. ból jajników, ból podbrzusza, bolesność piersi... Nawet dziś śniło mi się, że jestem w ciąży. Nie ma co psychika szaleje;-) mam tylko nadzieję, że jak pójdę, za 2 tyg do lekarza to nie okaże się, że mam zapalenie przydatków lub inne torbiele :/
Podziel się: