reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
lopop oj żebyś kochana wiedziała że pracowity cykl będzie :-) w tym cyklu od jutra chce zaczac brac wiesiołek moze pomoze bo w tym cyklu sluz mialam chyba kiepski bynajmniej na zewnatrz bo nie moglam okreslic owulacji za bardzo. No chyba ze się zdarzy cud jak u niektórych ze moze zafasolilam i @ mialam hehe niektóre tak maja ale co tam pocieszam się :-p
szczerze to ten test i ten 2 dni temu co robilam mialy takie slady w tym drugim polu taki pasek biały jasny jakby cos tam mialo ogolnie byc, wygladalo to tak ze caly pasek ciemny bialy czerwony w polu c a w polu t jasny bialy ale widoczny pod swiatlo

a któras z was moze kupowala testy owulacyjne ?? na czym one polegaja?
ja kiedys miałam testy owu i parę dni przed owu (zależy od długości cyklu ) już mierzysz tam bedzie napisane i jak wyjdzie dodatni to w ciągu 24-36 godzin nastąpi owu, przeważnie jest po 5 pasków do badania owu

reklama
Witam w gronie :)
Ja luteine zawsze przyjmuje po owulacji do podtrzymania ewentualnej ciąży i jeszcze nie spotkałam się by brać ją przed owu. Po 10 dniach robię test beta hCG i jeśli jest powyżej 25 to dalej mam brać luteine lub duphaston (droższa wersja). Jeśli jednak z badań wynika, że nie jestem w ciąży (miesiąc temu miałam 1) to od razu trzeba odstawić luteine bo może zatrzymać @. Najczęściej okres przychodzi po paru dniach. A może dziewczyny spotkały się z praktyką jaką zastosował u Ciebie lekarz. Kłucie w lewym jajniku może wskazywać na ból owulacyjny. Czasem nawet można wyczuć moment samego pęknięcia pęcherzyka.

Pozdrawiam :)

Tyle, że ja już albo jestem po owulacji (stwierdzam w oparciu o wyniki testu owu), albo w ogóle ona nie miała miejsca. Nigdy wcześniej nie bolały mnie jajniki, więc może to z powodu braku owulacji?
Jesli owu nie wystąpiła to pewnie przez to, że za wcześnie wziełam luteinę:/ A przecież i tak wziełam ją 2 dni później niż zalecił lekarz!!
Teraz się zastanawiam, czy wybrałam dobrego lekarza. Bo skoro luteina blokuje owu, a gin przepisał mi ją od 14 dc, mimo wiedzy, że moje cykle trwają 30-31 dni (czyli owu wypada mniej więcej w 17 dc), to chyba nie najlepiej o nim świadczy!!

Chyba nie mam wyjścia i zapiszę się do innego ginekologa i skonsultuję zalecenia tego pierwszego.

Jeśli przez głupią babę nie miałam owulacji to chyba pójdę i coś jej powiem. Czlowiek się stara, a tu przez takie głupie zalecenia wszystko idzie na marne:(( Dół.

Tyle, że ja już albo jestem po owulacji (stwierdzam w oparciu o wyniki testu owu), albo w ogóle ona nie miała miejsca. Nigdy wcześniej nie bolały mnie jajniki, więc może to z powodu braku owulacji?
Jesli owu nie wystąpiła to pewnie przez to, że za wcześnie wziełam luteinę:/ A przecież i tak wziełam ją 2 dni później niż zalecił lekarz!!
Teraz się zastanawiam, czy wybrałam dobrego lekarza. Bo skoro luteina blokuje owu, a gin przepisał mi ją od 14 dc, mimo wiedzy, że moje cykle trwają 30-31 dni (czyli owu wypada mniej więcej w 17 dc), to chyba nie najlepiej o nim świadczy!!

Chyba nie mam wyjścia i zapiszę się do innego ginekologa i skonsultuję zalecenia tego pierwszego.

Jeśli przez głupią babę nie miałam owulacji to chyba pójdę i coś jej powiem. Czlowiek się stara, a tu przez takie głupie zalecenia wszystko idzie na marne:(( Dół.
każda z nas z tym dołem przechodzi przez to samo niestety:(

lopop oj żebyś kochana wiedziała że pracowity cykl będzie :-) w tym cyklu od jutra chce zaczac brac wiesiołek moze pomoze bo w tym cyklu sluz mialam chyba kiepski bynajmniej na zewnatrz bo nie moglam okreslic owulacji za bardzo. No chyba ze się zdarzy cud jak u niektórych ze moze zafasolilam i @ mialam hehe niektóre tak maja ale co tam pocieszam się :-p
szczerze to ten test i ten 2 dni temu co robilam mialy takie slady w tym drugim polu taki pasek biały jasny jakby cos tam mialo ogolnie byc, wygladalo to tak ze caly pasek ciemny bialy czerwony w polu c a w polu t jasny bialy ale widoczny pod swiatlo

a któras z was moze kupowala testy owulacyjne ?? na czym one polegaja?

Ja używałam testy owu. I tak jak lopop pisze trzeba zacząć ich używam mniej więcej kilka dni przed domniemana owulacją. Używałam ich ostatnio i wskazały mi dokładnie dzień podwyższonego hormonu wskazującego, że w przeciągu 24 h będzie owulacja. Oba paski muszą być czerwone lub jeden (niekontrolny) buraczkowy. Nie ważny jest kiedy pasek jest blady lub w ogóle go nie ma. Najlepiej nie pić przed badaniem przynajmniej godzinę i radzę robić test wieczorem (nigdy z porannego moczu).
PS : zazdroszczę wieku ;) ja mam za kilka miesięcy 30 lat ... ale nie mam zamiaru się poddać by zajść w ciąże.

pani_cinkowa - są miesiące bez owulacji. Zdarzają się nawet cykle z podwójną owulacja (jestem tego dowodem). Spróbuj innego ginekologa. Ja nie jestem ekspertem ale dla mnie to dziwne brać luteine przed owulacją. Na moim przykładzie : pęcherzyk musiał pęknąć wczoraj i od dziś lekarz kazał mi zażywać luteine. Albo idź do szpitala na oddział i zapytaj się jakiejś kobity lub lekarza dyżurującego. Muszą Ci odpowiedzieć na pytanie. A jak nie to dam Ci numer mojego gin ;) i zapytasz się go przez telefon. Nieraz dzwoniłam do niego z jakimiś pytaniami.
I ... włącz babski film, przytul się do faceta i pomyśl, że to początek drogi. Pisze jak doświadczona ale dla mnie zajście w ciąże to naprawdę dopiero początek. Raz już straciłam dziecko i tego chyba boję się najbardziej. Głowa wysoko! Pozdrawiam :)

pani_cinkowa - są miesiące bez owulacji. Zdarzają się nawet cykle z podwójną owulacja (jestem tego dowodem). Spróbuj innego ginekologa. Ja nie jestem ekspertem ale dla mnie to dziwne brać luteine przed owulacją. Na moim przykładzie : pęcherzyk musiał pęknąć wczoraj i od dziś lekarz kazał mi zażywać luteine. Albo idź do szpitala na oddział i zapytaj się jakiejś kobity lub lekarza dyżurującego. Muszą Ci odpowiedzieć na pytanie. A jak nie to dam Ci numer mojego gin ;) i zapytasz się go przez telefon. Nieraz dzwoniłam do niego z jakimiś pytaniami.
I ... włącz babski film, przytul się do faceta i pomyśl, że to początek drogi. Pisze jak doświadczona ale dla mnie zajście w ciąże to naprawdę dopiero początek. Raz już straciłam dziecko i tego chyba boję się najbardziej. Głowa wysoko! Pozdrawiam :)

Jeśli sądzić po śluzie (2-3 dni typowego płodnego) to do tej pory zawsze miałam owulacje. Ten cykl stanowi wyjątek.. przez jeden dzień obserwowałam coś na kształt płodnego śluzu, ale w duuużo mniejszej ilości:(
Ale nie ma już co rozdrapywać ran. W przyszłą środę zrobię na wszelki wypadek beta-hcg, aby jakby co nie przerywac niepotrzebnie luteiny. A po @ pójde do innego ginekologa... może trafię na mądrzejszego:)

Jeśli sądzić po śluzie (2-3 dni typowego płodnego) to do tej pory zawsze miałam owulacje. Ten cykl stanowi wyjątek.. przez jeden dzień obserwowałam coś na kształt płodnego śluzu, ale w duuużo mniejszej ilości:(
Ale nie ma już co rozdrapywać ran. W przyszłą środę zrobię na wszelki wypadek beta-hcg, aby jakby co nie przerywac niepotrzebnie luteiny. A po @ pójde do innego ginekologa... może trafię na mądrzejszego:)

U mnie czasami śluz widoczny jest przez chwilę a jednak mam owulacje. Zrób tak jak napisałaś i trzymaj się dzielnie! Miłego weekendu.

Dziewczyny czy jak przyjmowałyście luteinę to byłyście drażliwe i miałyście wahania nastrojów? Albo może słyszałyście o takich reakcjach? Bo ja czuję się jakbym miała galopującego PMSa, choć czas absolutnie nie ku temu. I małzonek się już skarży :-p

Dziewczyny czy jak przyjmowałyście luteinę to byłyście drażliwe i miałyście wahania nastrojów? Albo może słyszałyście o takich reakcjach? Bo ja czuję się jakbym miała galopującego PMSa, choć czas absolutnie nie ku temu. I małzonek się już skarży :-p

nic takiego nigdy nie odczuwałam

i znalazłam coś takiego :
"Działania niepożądane
Podczas stosowania progesteronu, który jest identyczny z hormonem endogennym, działania niepożądane występują sporadycznie.
Opisywano w pojedynczych przypadkach senność, zaburzenia koncentracji i uwagi, uczucie lęku, stany depresyjne, bóle i zawroty głowy."

To z ulotki ADAMED - LUTEINA

hmmm... ja mam chyba tez kiepskiej jakosci sluz i chyba tez czasami brak owulacji. Teraz nie mialam owulacji raczej bo sluz byl bezbarwny ale nie taki jak np 2 miesiace temu :-( teraz kolejny cykl zaczelam z castagnusem bo mam niski progesteron i za wysoką troszeczke prolaktyne... na ten sluz zaczelam bral teraz wiesiołek 3 x po 2 tabletki od 3 do 13 dnia cyklu bo jak wiadomo mozna go brac tylko do owulki. plus do tego witamminka e magnez z vit b6 i dzialac dalej... nie powiem dopiero pół roku staran ale zalamuje sie powoli ale maz mnie wspiera. po 10 dc kupuje testy owulacyjne i tak jak mowila ninio 2 dni przed owulka w owulke i 1 dzien po pieszczot :-)

reklama
a ja oczywiście w każdym objawie, którego do tej pory nie obserwowałam dostrzegam objaw ciąży.. ból jajników, ból podbrzusza, bolesność piersi... Nawet dziś śniło mi się, że jestem w ciąży. Nie ma co psychika szaleje;-) mam tylko nadzieję, że jak pójdę, za 2 tyg do lekarza to nie okaże się, że mam zapalenie przydatków lub inne torbiele :/

Do góry