reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
gryzon. Poslucham Ikasi i zrobimy posiew skoro wyniki nasienia byly ok to moze posiew cos pokaze mam nadzieje ze nic nei wykaze. U mnieperwszy bezowulacyjny przy CLO. Szkoda,ale nie spodziewalam sie

reklama
anuszka gratuluje ciociu..i gratulacje dla siostry:)

gryzoń szczerze to nie bardzo rozumiem to zamieszanie...w sensie te matki pierwszego kwartału to ok..bo to faktycznie było chore ze nie od 1 stycznia...ale tego ostatniego kwartału tamtego roku juz nie bardzo...od kiedys muszą obowiazywać przeisy...i zawsze ktos bedzie ostatni...no tak juz jest....może inaczej bym mowila jakby mnie to dotyczyło...nie wiem...

hej
ja się odmeldowuję przed szpitalem, jutro na 8 mam być
jak Filipek się urodzi, to postaram się wejść na bb [na pooperacyjnej i tak pewnie nie będę miała co robić ;-)]
proszę o kciuki i ostatni raz sieję fluidkami ciążowymi

buziaki dziewczyny
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Fioletowa - kciuki zaxcisnięte jutro od rana :)))

Ikasiu więc juz Ci odpowiadam - ja też długo zastanawiałam się czy poprzeć ten ruch bowiem tak jak zaznaczyłaś jakąś granice trzeba wyznaczyć ale po dokładnej analizie zdecydowałam sie przyłączyc z takich oto powodów:
- ustawa sama pięknie pokazuje gdzie graniza powinna przebiegać - ustawa mówi że urlop rodzicielski jest po to aby dzieci do końca pierwszego roku życia mogły być z mamą - czyli ustawa sama pokazuje jaka grupa dzieci powinna zostac nią objeta, czyli wszystkie dzieci które w dniu wejścia ustawy nie skończa roku powinny zostać objęte urlopem rodzicielskim.
- argumenty rządu sa dwa: że trzeba wyznaczyc granicę w postaci roku 2013 oraz że musi być ciagłość urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego i niestety tutaj widac największa kompromitację rządu a dokładnie Tuska - bowiem oba argumenty sami obalili mianowicie:
pewnie nie zdajecie sobie sprawy że będa mamy które urodziły w 2012 i będa miały ten urlop - jest to grupa mam bliźniaków (bo mają dłuższy urlop) oraz grupa mam dzieci które były hospitalizowane i mamy na ten czas zawiesiły macierzyński - to nie jest zbyt sprawiedliwe - bo dlaczego jedno dziecko urodzone np 23-go grudnia ma być gorsze niż inne, druga kwestia - sa mamy które urodziły w styczniu jednak urlop zaczęły już w grudniu - one nie będa miały ciągłości macierzyńskiego i rodzicielskiego a jednak go dostaną

Mi tyle wystarczy aby stwierdzić że nienawidze tego raju i tego rządu i tej niesprawiedliwości jeszcze brdziej, tu nikt nie umie nic zrobic od poczatku do końca poprawnie!!!

To nie jest walka matek 4 kwartały bo matkom z pierwszego się udało - to jest walka matek z 2012 o sprawiedliwość, nie o jakies odszkodowania, bo nie to naszym celem tylko trakowanie wszystkich niemowlaków na równi.

Ostatnia edycja:
hmm...no może masz i racje...nie zgebiałam się bardzo w ten problem...

Mnie juz objemie nowa ustawa...chyba ze znowu się cos zmieni...ale i tak moj urlop bedzie wynosil 6 miesiecy...nie zdecyduje sie na roczny urlop...przynajmniej na ten czas tak mysle...ale zobaczymy c przyniesie zycie i jak sie wszystko ulozy...

Gryzoń taki jest własnie odbiór społeczny, skoro się udało mamom I kwartału, pojawiła się nowa grupa osób które czują się pokrzywdzone. Ja sama nie do końca rozumiem tą argumentację i obiektywnie te argumenty nie są za silne. Myślę że sukces mam pierwszego kwartału wynikał z dużego poparcia społecznego, miały lepsze uzasadnienie dlatego politycy widzieli swoją korzyść w tym by zmienić decyzję. W przypadku waszego ruchu to muszę powiedzieć że wsród znajomych i rodziny słyszałam tylko negatywne wypowiedzi.

Co do samej ustawy i postępowania rządu, to widzę to tylko jako grę medialną na wzrost słupków poparcia. Sam sposób podania informacji o zmianach, całe zamieszanie wokół terminów, to totalna pomyłka i lekceważenie kobiet w ciąży i matek. Jeśli mówimy o niesprawiedliwości społecznej to dlaczego nikt nie upomina się o kobiety objęte rolniczym ubezpieczeniem, one nie mają praw do żadnych świadczeń, czy dzieci rolników są gorsze?

reklama
agusiek_ przeraszam ze sie wtrace ale poruszono temat matek objetuch KRUSEM to nie jest tak ze sie nic nie nalezy owszem nie nalezy sie im urlop macierzynski czy wychowawcze to dziala tak jak dla tych pan ktore maja dzialanosc gospodarcza,to one sa dla siebie szefami.CXhoc nie iwem jak w tym drugim przypadku jest z L4. W Krusie jest tak ze idac na zwolnienei Krus oplaca skladke z L4 na ubezpieczenie.Jesli swiadczenie ze zwolnienia jest wieksze no to Krus zwraca pieniazki. Ale z ato nie musza te kobiety placic skladki. Kiedys slyszalam w tv oburzenie ubezpieczonych w ZUSie,ze skladki takie duze a nic z tego nie maja a ze KRus ma niska skladke,tak ale tak jak napisalals tym z KRUSU nie wiele sie nalezy to dlaczego maja placic tak duzo jak ci z ZUSU. Procz zwolnienia z oplaty skladki na ubezpieczenie Krusowskie bedac na L4 nie mozemy liczyc na nic wiecej. Ani na maicerzynskie ani na wychowawcze.

Mieszkam na wsi moje kolezanki nie dostaly nic procz swiadczenia za urodzenie dziecka to jest 3800zl z groszem bodajze no i to nieszczesne becikowe ktore nie staraczy na wyprawke. no ale nasza polityka prorodzinna jest i byla do bani.

Do góry