reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Gryzoń to fajnie, będziemy mieć znajomości ;-) Chociaż mi z Niemiec przywiozła teściowa kumpeli z pracy, bo jeździ na kilka miesięcy się jakimiś staruszkami opiekować, potem parę tygodni siedzi w Polsce i znowu na parę miesięcy do Niemiec.
Co do rossmannowskich wkładek to mi na dzień dzisiejszy pasują, ale na dzień. A tak to na noc biorę na jednego cyca, z którego mi do tej pory sika, BabyOno, mają większą obwódkę. Oj poszło kasy na te wkładki, zwłaszcza przez pierwsze tygodnie :-p
Ikasia powodzenia &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

reklama
Mavika-a bo mnie kobieta wyprowadziła z równowagi ..
Ania-Dlatego ja wkładałam na noc pieluchy tetrowe ..Szkoda mi było kasy na wkładki na noc ...

Dziewczyny, mieliśmy dzisiaj pierwszy poważny atak kolki. Zaczęłam już kombinować ze sprowadzeniem sab simplex z Niemiec ale pogrzebałam trochę w necie, porozmawiałam z mężem, który pracuje w firmie farmaceutycznej, poczytałam o składzie leku i oto są wnioski: substancją czynną sab simplex jest simeticon. Ta sama substancja jest w polskich lekach, m.in. Bobotic, Espumisan w kropelkach, Infacol. Stężenie Sab Simplex to 69,19mg simeticonu/ml, stężenie Bobotic to 66,66 mg simeticonu/ml. Oba są więc zbliżone. Espumisan ma tylko 44mg simeticonu/ml a Infacol 40mg simeticonu/ml. Do tego w ulotce sab simplex zalecane jest stosowanie więcej kropel niż Boboticu (pomimo większego stężenia) czy pozostałych wymienionych leków. Zatem konkluzja jest prosta - to ten sam lek tylko o innym stężeniu. Zatem trzeba dawkę polskiego leku dostosować do tej zalecanej w sab simplex - wystarczy przeliczyć sobie i odpowiednio zwiększyć. Mam espumisan i od jutra stosuję większą dawkę.

Za tydzień mam wyznaczone szczepienia i do tej pory byłam pewna że zdecyduję się na szczepionki skojarzone. Ale im więcej o tym czytam tym więcej rodzi się wątpliwości. Jestem przerażona opisywanymi skutkami ubocznymi i kompletnie nie wiem co zrobić. Jeśli zdecyduję się na refundowane to i tak 2 szczepionki wymienię na nowocześniejsze (BZW B i DTP). No i co z zalecanymi szczepieniami - rota, pneumo? Jak szczepiłyscie?

Królowo współczuję kolki. A też to gdzieś niedawno czytałam, że ten Bobotic jest zbliżony do Sab Simplex. Na forum grudniówek wiele dziewczyn mimo to pisze, że najlepszy był Sab Simplex. Co do szczepień temat rzeka, my szczepimy 6w1. Ponoć każda szczepionka jest groźna, ale najczęściej są wycofywane partie tych refundowanych :baffled:

ja też wykupiłam szczepienia 6 w 1 ..Aniu ile płaciłaś? ja dawałam 220 zł ale chyba warto bo dziecko się męczy znacznie mniej ... Chciałam jeszcze na pneumokoki ale bylo mi szkoda dac 900zł a terraz załuje bo jak mam isc na te kursy a mloda do przedszkola we wrzeniu to mi słabo się robi ... ALe znalazłam jedno przedszkole w którym są same maluchy do roku ..i myślę ze to przedszkole wybiorę co prawda płaci się w nim aż 200 zł więcej :szok: no ale chciało sie oszczędzać na rota i pneumokokach to tera będę stratna za miesiąc przedszkola 850zł :confused2: .. a nie dam jej do przedszkola w którym są dzieci w wieku pół roku-4 lata bo słabo mi się robi .. we wrześniu będzie miała 10 miesięcy to akurat się załapie na te dwa miesiące...

Zrobiłam sobie kawe ale fuj jakaś okropna mi wyszła jakby z jakimś cynamonem czy cos ..Zrobiłam drugą w nowym kubku nawet nowe mleko otworzyłam no i dalej :( a wczoraj była dobra :eek: no i po kawie z rana ..w ogóle jakąś lawendom mi wszystko pachnie aż mi nie dobrze :zawstydzona/y: ..Ehh wiosna,wiosna... sa uroki i wady ..Polakowi nie dogodzisz :-D
Miłego Dnia Kobitki :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kamii u nas ta szczepionka kosztuje równe 200 zł. Ja też nad dodatkowymi szczepieniami kombinuję, ale kurcze tak się boję tych wszystkich skutków ubocznych, że nawet się boję tych rota, pneumo i meningo... czy jakoś tak... Ceny za przedszkole faktycznie masz zabójcze :szok:
A co do szczepień jeszcze, to głosili gdzieś, że jest wysyp dzieci z różyczką, bo rodzice nie szczepili. I bądź tam teraz w ciąży :baffled: Zawsze są dwie strony medalu - przeciwnicy szczepień mówią, że szczepienia są na choroby, których już nie ma. Tylko wychodzi potem na to, że ich nie ma, bo się szczepi, a jak się nie szczepi, to one powrócą. I bądź człowieku mądry. Szkoda tylko, że to dziecko musi być kłute i znosić ewentualne skutki uboczne, że nie da się tego załatwić jakoś inaczej.

lkasia kciuki bardzo mocno zaciśnięte, tym bardziej że ok 12 maja to zacznie się chyba zmiana warty tutaj ;-)

Ostatnio kobietka rossmanowe kupowała przy mnie - mówiła że bardzo dobre, nieprzemakalne.... a używał ktoś wielorazowych wkładek????

ja używałam muszli laktacyjnych i polecam na "po domu" - bo jednak widać ten dziwny kształt spod bluzki - a to są plastikowe z silikonem i w nich mleko się zbiera, można je sterylizować i są dwa rodzaje - na zbieranie mleka [bez dziurek, zakłada się je na czas karmienia] i potem to mleko można wlać np do butelki- jeśli potrzeba
i wietrzone - z dziurkami, te się nosi cały czas, one są o tyle fajne że sutek cały czas ma wentylacje
na wyjście z domu, zwłaszcza teraz latem są niepraktyczne bo po prostu brzydko wyglądają
aaa i trzeba się przyzwyczaić że nie wolno się schylać [dwie mokre plamy i człowiek pamięta]
teraz na nocki chyba kupię sobie wielorazowe a tak na codzień będę tych używała
resztkę zwykłych penaten mam to je zużyję w szpitalu

królowa wiadomo że to jeden składnik, ok infacolu nie zwiększałam dawki, ale u nas młodemu smak nie podchodził tego, u Artura sprawdził się sab, więc teraz po prostu nie ryzykuję, jedna butelka stoi jak się przyda to się przyda, a jak nie to tym lepiej
kuzynki córa [ur. w styczniu] ma już przetestowane co się da, łącznie z dicoflorem, ganiają po lekarzach usg brzucha itd. - mała nie dość że ma kolki to jeszcze koszmarnie ulewa - teraz też im kupiłam saba, zobaczymy, w sumie ostatnia deska ratunku

co do szczepionek - my szczepiliśmy 5w1, pneumokoki i rota - rota uważam że się sprawdziła, pneumokoki moja kumpela twierdzi że u nas działa [młody z przerośniętym migdałem nigdy nie miał zapalenia oskrzeli ani ucha, kumpela twierdzi że to może być dzięki szczepieniu]
teraz też będziemy szli tym samym schematem
a na meningokoki zaszczepię jak już będziemy po szpitalach - może w sierpniu

ja myślę, że my sami byliśmy takim syfem szczepione, że te teraz to i tak pikuś, a mam sąsiadkę anestezjolożkę i jak poopowiadała jakie powikłania np ospy widziała, to mnie żadni antyszczepionkowcy nie przekonają że to jest lepsze

Fioletowa - my tak jak u Was 5in1 oraz rota - sumie 500 zł za takie połączenie. W przyszłym roku jeszcze pneumokoki (teraz nie mamy kasy).
Meningokoki słyszałam od lekarki naszej zaufanej że się nie opłaca bo to i tak chroni nastolatki a nie niemowlaki czy przedszkolaki.

Ja tam wolę szczepić - na pewno gorsze są powikłania po chorobach niżeli po szczepionce. Niestety czasem się zdażają i nic na to nie poradzimy, jak wszyscy przestana szczepić albo nawt częśc ludzi to wróca tak straszne choroby że dziękuję.

Kalina znosi na szczęście świetnie szczepionki.
Te bezpłatne sa gorszym syfem, o wiele więcej po nich powikłań.

Królowa ja na kolki jeszcze ogrzewałam małej brzuszek. Brałyśmy dicoflor ale tak a prawdę dopóki jadła moje mleko to brzuch bolał bardzo .... potem jak ręką odjął
może Ty cos zjadłaś? może za ostro...
Kala się jeszcze uspokajała jak włączałam inhalator. Uwielbia do dzić to buczenie.

Kami - chyba bym tego babsztyla po głowie parasolka od wózka zdzieliła.

Verita - a juz zaczęliście starania?
Tak się łudze że może Bóg nam wynagrodzi te wcześniejsze przeprawy z próbami i teraz nam wszystkim się w kilka cykli uda :)))

Ostatnia edycja:
dzisiaj dałam małej espumisan w trochę większej dawce (ale nadal w mniejszej niż sab simplex) i jest lepiej. Trochę płakała i marudziła ale w porównaniu z wczorajszym dramatem to bez porównania lepiej. Mam nadzieje, że na nią działa.

Gryzoń, nie jadłam nic innego niż zazwyczaj. Robiliśmy też okład na brzuszek.

reklama
Gryzoń mam ten problem ze do mojego podwójnego nie zamontuje parasolki bo stelaż jest za szeroki wiec nie miałam możliwości :-D.
Kala się jeszcze uspokajała jak włączałam inhalator. Uwielbia do dzić to buczenie.
A moja Natala za to zaczyna płakać bo wie co ją czeka a ona niestety nie lubi się inhalować ;-)
Mój młodzieniec niestety też ma problemy z brzuszkiem tylko ze ona ma problem z kupką :-(

Do góry